Auto do 8 tyś. w LPG (Najlepiej z napędęm na tył)

05 Maj 2012, 22:20

Witam.

Mam zaledwie 18 lat i wczoraj odebrałem prawo jazdy. Czas kupić samochód, problem w tym, iż zupełnie nie wiem, czy stać mnie na wymarzone BMW. Czytałem w necie o wadliwości E36, ale wolałbym jeszcze przeczytać od Was jak to jest. Mam obecnie 10tyś. zł, i jestem w 2 klasie technikum, więc moje zarobki to jakieś 300 zł miesięcznie (Czasami pracuję w pizzerii jako pomoc, mając samochód w weekendy rozwoziłbym pizzę). Do rzeczy, mam 11 tyś, na samochód przeznaczyłbym ok. 8tyś. na przerejestrowanie, rozrząd, oleje, ubezpieczenie (całe szczęście tata ma 60% zniżki) itp. kasa jest, a reszta zostaje na paliwo (ok. 500zł)... To co miesięcznie zarobię też pewnie pójdzie na paliwo, a nie chcę brać kasy od rodziców, przez kilka lat odmawiałem sobie przyjemności, alby zarobić na wymarzone BMW w skórze, ale dopiero teraz uświadamiam sobie, że BMW wymaga nie małego wkładu finansowego, którego nie mam i dopóki nie skończę szkoły nie będę miał... Dlatego pytam, czy wg. warto kupować BMW E36 za 8tyś. nie mając pieniędzy na jakieś naprawy, których pewnie w najbliższych 2 latach auto będzie wymagało, oczywiście mogę odłożyć jakiś tysiąc zł, ale to i tak mało na BMW. Ogólnie co sądzicie, kupić sobie E36, czy poszukać tańszego w eksploatacji auta?

A więc dokładnie chodzi mi o BMW E36 318is coupe (1992-1998 r.)

Nie jestem jakiś młodym gniewnym, który chce mieć Bejce, dla lansu, po prostu zakochałem się w wyglądzie E36 i E46, ale na E46 mnie nie stać ponadto interesuję się powoli driftem do czego mam starego poobijanego i zasłużonego już poldka :)

Inne zamienniki: (Najlepiej z napędem na tylną oś, ale jakoś bym przebolał napęd przedni...)

Chciałbym mieć skóry w środku, ale też przeboleję, chciałbym autko ponad stu konne, optymalnie 130 koni, ważna jest instalacja LPG oraz dość oszczędny silnik (10-11 l gazu), oraz mała awaryjność i dość tanie koszta utrzymania auta, bo do szkoły dobra godzina drogi autobusem...
Typ nadwozia Sedan, w przypadku BMW coupe, Astra hatchback

Moje typy:
- Oczywiście E36 (coupe)
- Jakiś Mercedes, ale nie znam się w ogóle na mesiach...
- Opel Omega,

- Audi A4,
- Audi 80,
- Opel Astra II (sportive hatchback),

Oczywiście jestem otwarty na propozycje i liczę na konkretne odpowiedzi i pomoc w wyborze pierwszego auta :D
Gream
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 05 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: BMW e46
Silnik: 330i (231KM)
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

05 Maj 2012, 22:45

Sorry że to napisze ale jak widze takie posty to mi sie coś robi,nie ma kasy na utrzymanie auta i zamiast kupić sobie coś na początek co ma tanie części i jest tanie w utrzymaniu (choćby Punto I,Corsa B itp) to szuka tylko kłopotów żeby potem auto więcej stało bo to i tamto niedomaga niż jeżdziło.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Maj 2012, 22:57

Napisałem tylko, że nie chcę brać kasy od rodziców, ale mogę, jeżeli coś konkretnego walnie to oczywiście zostanie naprawione natychmiast, choć wolałbym coś mało awaryjnego, żeby nie musieć odkładać znowu kasy na długi, a co do Corsy, czy Punto to nie są dla mnie samochody, tylko coś do przemieszczania się z punktu A do B...Może błędem było, iż nie dodałem, że jestem dość postawny i nie będę wciskał się do auta pokroju smart'a... A ogólnie mój brat ma Astrę II, kupił ją za 9tyś 2 lata temu i do tej pory wymienił tylko oleje, filtry i rozrząd, więc nie wiem, czy "szuka tylko kłopotów żeby potem auto więcej stało bo to i tamto niedomaga niż jeździło." Proszę przeczytać cały post i do całego konstruować wypowiedź, a nie tylko do pewnej części, bo napisałem, iż "liczę na konkretne odpowiedzi"
Gream
Nowicjusz

05 Maj 2012, 23:01

Spoko,napisałem tylko swoje zdanie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Maj 2012, 13:38

A może coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

06 Maj 2012, 13:53

Muszę przyznać, iż niczego sobie ta vectra :)
Gream
Nowicjusz

06 Maj 2012, 19:45

Może taki merc [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Audi [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

07 Maj 2012, 18:23

E36 w coupe jest po prostu piękne nie dziwię się że Ci się podoba silnik 1.8is bedzie na łańcuchu także odchodzi koszt rozrządu ja na twoim miejscu szukał bym takiej. Ta vectra to taka trochę jakby dla dziadka mi się wydaje. BMW na pewno utrzymasz ceny zamienników nie są jakieś duże takie same jak u reszty kolega ma golfa 3 i części tyle samo kosztują podobnie bedzie z audi 80 drugi kolega takie ma ale cały czas coś mu pada a o samochód bardzo dba i wszystko wymienia. Bmw jest bardzo trwałym samochodem musisz dobrze poszukać i bedzie OK
emil900
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2008
Auto: Audi A3 T4 merc190 Daihatsu
Silnik: 1.6 2.4td 2.0d 2.0

07 Maj 2012, 18:35

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
zobacz ta druga wydaje się w miarę ogarnięta
emil900
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2008
Auto: Audi A3 T4 merc190 Daihatsu
Silnik: 1.6 2.4td 2.0d 2.0

07 Maj 2012, 22:09

Myślę, że coś wybiorę, w zasadzie BMW najbardziej mi się podoba i chyba to będzie najlepszy wybór, choć w Polsce owa marka nie ma najlepszej opinii wśród motoryzacyjnych laików. Duża dostępność części, fora poświęcone wszystkim modelom i wygoda jazdy przemawiają za E36. Dlatego, iż 1.8is jest na łańcuchu stwierdziłem, iż kupię autko za ok. 9000 zł :)

Dziękuję wszystkim za propozycje aut i pozdrawiam :)
Gream
Nowicjusz

08 Maj 2012, 16:08

Jak chcesz wmiare pewne BMW to polecam zajrzeć na jakieś forum poświęcone tej marce,często są takie w dziale sprzedam a w dziale nasze auta zapewne będzie jego historia.
Barol
Awatar użytkownika

03 Lip 2012, 21:39

mialem e36 1.8is w coupe i to nie jedzie!!! bokiem polatasz ale na mokrej nawieszchni jak ci sie cos spieprzy koszty naprawy takie jak w przypadku innych silnikow. doradzam raczej 2.0 niby 10 koni wiecej ale wyzszy moment obrotowy i osiagi o niebo lepsze oplaty prawie te same spalanie tez. Ale ja bym wybral cos z japoncow jesli nie chcesz byc wiekszoscia np 200sx albo cos takiego. moge ci sprzedac sx zrobionego od podstaw za male pieniadze bo silnik do zrobienia. za 3 tys wsadzisz praktycznie nowy motorek i masz auto na lata bez wkladu finansowego na pewno szybsze i lepsze w prowadzeniu i nie jezdzisz tym co wiekszosc ;) pozdrawiam
marczeslaw
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: nissan 200sx s13 3.0 v6