Auto do 80 tyś, rocznik od 2010 r.

12 Mar 2015, 01:04

W nawiązaniu do swojego wcześniejszego postu https://www.forumsamochodowe.pl/30-tys-vt72644.htm, który miał miejsce ponad rok temu, udało mi się zebrać trochę więcej pieniążków.

Budżet 70 - 80 tyś

Użytkowanie
15 - 20 tyś km rocznie, 40% miasto.

Wyposażenie
Poza standardem, chciałbym, aby auto posiadało
- klimę automatyczną
- tapicerkę skórzaną

Rejon: cała Polska, zachodnie Niemcy...
Spalanie: Max 10 l
Moc: 150KM w górę
Typ auta: Sedan / kombi, preferowane sedan
Skrzynia biegów: dowolna
Rodzaj paliwa: dowolne
Rok produkcji: od 2010 r.

W tym budżecie jest sporo aut i decyzja nie jest prosta. Z jednej strony na allegro / otomoto można znaleźć takie auta jak:

- Mercedes C - W204
- Volvo s60 II / s80 II
- BMW 3

Są to modele, które najbardziej mi się podobają. Od zawsze miałem słabość do suvów, niemniej nie jestem w stanie ocenić czy wybór BMW X1 czy Volvo XC60 jest dobrym pomysłem w takim budżecie. Wstępnie chciałbym kupić auto jednej z wyżej wymienionych marek, ale tym samym nie jest to decyzja ostateczna.

Gdyby ktoś mógł mi poradzić czy w tej cenie bardziej opłaca się kupić np. Mercedesa nad Volvo ze względu na lepsze wykończenie, komfort prowadzenia pojazdu byłbym wdzięczny.
Na jaki dokładnie silnik warto byłoby się zdecydować i na co zwracać szczególną uwagę w przypadku tych względnie nowych aut.
mudzyniatko
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Mar 2015, 08:12

Właśnie też rozglądam się za S60II dla kolegi, to co mogę Ci doradzić to z silników benzynowych godne polecenia są dwulitrówki, szczególnie 5 cylindrowe, na rynku sporo jest 2,4 ale to wersje amerykańskie więc ostrożnie z nimi. Z diesla D5 to bardzo odpowiedni silnik dla tego auta, D3 i D4 odstają.
Nie pakowałbym się jak na razie w XC60, w modelach z pierwszych latach produkcji pojawiały się usterki typu kłopot z DPF, turbo, często producent wymieniał silnik. Na stronie auto-scan z Goleniowa jest parę XC60, cześć miała wymieniane silniki, co do sprzedawcy to radzę pełną kontrolę auta w ASO.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

12 Mar 2015, 12:15

mudzyniatko napisał(a):Mercedes C - W204

Zdecydowanie dobry wybór, ma o wiele bardziej sportowy charakter niż poprzednie C-klasy. 200K (184KM) spala ~10l/100km i zapewnia przyzwoite osiągi (8.6 do setki).
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

23 Mar 2015, 00:16

Dzięki za odpowiedzi!
A coś od Audi? Na przykład Audi A5 lub Audi A6?
mudzyniatko
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Mar 2015, 17:10

Audi :no: bo praktycznie brak silników godnych polecenia więc odpuść tą markę.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010