Pierwsze auto do 8 tysięcy

04 Mar 2015, 00:59

Witam,

zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze pierwszego auta. Tak jak w temacie, planuje przeznaczyć kwotę 8.000zł, natomiast nie jest to jakaś sztywna granica. Jestem z okolic Katowic. Auto używane będzie głównie w mieście, ale nie ukrywam że chciałbym nim też pojeździć w dalsze trasy - zależałoby mi na aucie, co do którego będę względnie pewien że mi się nie rozsypie po drodze, jak przyjdzie pojechać gdzieś na wakacje. Na tę chwilę na pewno nie zrobiłbym nim więcej niż 10k km rocznie. Wolałbym jakiegoś hatchbacka, nie potrzebuję na tę chwilę dużego auta, zależy mi bardziej na maksymalnej ekonomiczności. Z aut nad którymi się zastanawiałem wymienić mogę Seata Leona i Ibizę, Renault Megane II (chociaż tutaj po przeczytaniu paru tematów raczej zostałem skutecznie odstraszony, ale wizualnie podoba mi się chyba najbardziej), Mazda 323 i 626 IV, Citroen Xsara. Czy przy takich zakładanych przebiegach w grę wchodzi tylko paliwo? Pozdrawiam.
wilden
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Mar 2015, 01:12

Seat Leon I, Renault Megane II nie ten budżet. Citroen i Mazdy jak najbardziej. :ok:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Mar 2015, 01:55

VW Golf 4, Opel Astra 2, Ford Focus, Fiat Stilo. Z tymi przebiegami i do miasta to tylko benzyna.
pareslow
Początkujący

Prawo jazdy: 03 12 2004
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: SEAT
Silnik: 1.9 TDI 110
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

04 Mar 2015, 08:28

Kup coś zagazowanego np Renault Megane I,Renault Laguna I.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

04 Mar 2015, 12:13

To jak to jest w końcu z tym gazem? Jeśli auto jest już zagazowane, to nie ma przeciwskazań do tego żeby takie kupić, nawet przy małych przebiegach i jeździe głównie po mieście? Chodzi po prostu o cene instalacji, czy o coś jeszcze? Nie ukrywam, że lpg byłby świetny, bo jazda byłaby pewnie znaacznie tańsza przy obecnych cenach. Pzdr.
wilden
Nowicjusz

04 Mar 2015, 12:42

Zawsze opłaca się brać auto z LPG, jak przejedziesz bardzo krótki dystans to najwyżej auto nie przełączy się z benzyny na LPG. A co do aut z już założoną instalacją to lepiej unikać tych, które mają ją dość długo (>8 lat), bo mogą być już wyeksploatowane. I trzeba być podejrzliwym, gdy auto ma nową instalację, bo kto sprzedaje auto wkładając w nie przed chwilą ~2,5 tysiąca?
Ossy
Forumowicz VIP

04 Mar 2015, 13:06

Co myślicie o czymś takim? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jestem kompletnie zielony, ale czy w Citroenie te luzy nad zderzakiem z tyłu z lewej strony są normalne? Z przodu też zresztą. Co z BMW E36 i Audi A3?
wilden
Nowicjusz

04 Mar 2015, 16:14

Jakieś e36 może znajdziesz :ok:
adrianbokser
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk
Auto: E32
Silnik: m60b30
Rok produkcji: 1994

04 Mar 2015, 16:19

Tyle że z tymi BMW jest chyba tak, że często są zajechane przez młodych, ciężko będzie dostać jakiś sensowny egzemplarz, i szczerze powiedziawszy na tę chwilę najbardziej podoba mi się ten Peugeot 406, dlatego prosiłbym o opinie nt. tych dwóch które podlinkowałem wyżej.
wilden
Nowicjusz

04 Mar 2015, 16:22

Obawiam się, że 406 Coupe w tej cenie też będzie zajechane.

Może coś takiego:
[link do oferty na Olx wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

04 Mar 2015, 17:06

Szczerze powiedziawszy ta Mazda mnie nie przekonuje. Ile w takim razie musiałbym zapłacić mniej więcej za to 406 w gazie? Te 7,8k nie wydaje się jakoś mało, ale to Wy się bardziej znacie. Może po prostu zapytam o numer VIN i czy pozwoli na test w aso?
wilden
Nowicjusz

04 Mar 2015, 17:29

406 Coupe to 10 tysięcy. Zadzwoń, zapytaj, jak odmówi to od razu wiadomo, że coś nie tak.
Ossy
Forumowicz VIP

04 Mar 2015, 21:36

Audi A3 jest spokojnie do ogarnięcia w Twoim budżecie,E36 będzie na pewno w dobrym stanie.
[link do oferty na Olx wygasł] - jeden z lepszych silników pod gaz i z dobrymi osiągami.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Mar 2015, 11:20

To A3 nawet ciekawe, ale jak miałbym wybierać między peugeotem a audi to wybór jest dla mnie oczywisty. Gość od tej 406 za 7,8k stwierdził że nie ma problemu z podjechaniem na stację i poda nr VIN, o coś jeszcze dopytać czy po prostu pojechać i zobaczyć? Na co zwrócić uwagę przy przeglądzie?
wilden
Nowicjusz

05 Mar 2015, 20:06

Ale pomyśl logicznie,każdy Ci mówi że 406 coupe za tą kase będzie szrotem a Ty sie napalasz na tą za 7800zł która jeszcze jest od handlarza.. to ile za nią dał? 6500zł?
Barol
Awatar użytkownika