Auto do 8000 zł dla kobiety.

26 Sie 2015, 13:27

To 14k to jest takie maksimum i wolałbym tyle nie wydawać na takie auto, które będzie jeździło naprawdę mało. Sandero jest tanie i młode rocznikiem. Części ma tanie bo kompletny rozrząd to 250zł, klocki 30zł. Grande punto może i ładne ale nie dla niej(dla mnie tym bardziej)
Tak mniej więcej wygląda teraz lista.
Renault Clio ~2006
Ford Fiesta ~2005
Ford Fusion ~2005
Opel Corsa ~2006
Suzuki Ignis ~2004
VW Polo ~2005
Dacia Sandero ~2010
mrk303
Nowicjusz

Auto: Audi A6 c5
Silnik: 2.8 quattro 193KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

26 Sie 2015, 13:51

Za 14k kupisz też Yarisa II, który jest o wiele lepszy od zrebrandowanego Renault (Dacia) i tańszy w eksploatacji (mniej pali, ni trzeba się ciągle dotykać mechaniki, a więc oszczedzasz też na częściach)
Oczywiście wyciągniesz zaraz teorie z kosmosu typu drogie części do JP, bo sprzęgło jest droższe o 100zł a klocki o 20 ale to jest gimnazjalna ekonomia która nic nie wnosi do temau :D
Ew coś ciut większego czyli Honda Jazz
Rzecz jasna nie mam interesu w tym, żebyś kupił inne auto niż Dacia. Chcę Cię tylko uchronić przed wywaleniem 14k na tandetne badziewie. Rozumiem jeszcze, gdyby Sandero chodziły poniżej 10k w tych roznikach (w stanie do użytku), ale wydawanie >10k jest śmieszne i nieuzasadnione. Bo co, świeży rocznik? :o
Jest jeszcze inna sprawa. Generalnie jestem za równouprawnieniem, ale kazać kobicie jeździć tym wytworem to mega złośliwość :mrgreen: nie życzyłbym tego żadnej
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Sie 2015, 17:54

Wyczuwam złośliwość...

Jak już pisałem nie chcę wydawać aż 14k na takie auto. Nie wyciągam też mongolskich teorii na temat cen części i szczerze powiem, że nie robi mi różnicy 300zł za np rozrząd czy 600 lub klocki za 30 czy za 100. Napisałem tylko, że są tanie.
Pisałem też, że auto musi się jej podobać a nie mi a sandero ona wyczaiła. Nie każę jej też kupować sandero ani żadnego innego auta. Osobiście wolałbym sprzedać audi, dołożyć 20k i kupić jedno a dobre za ~30 no ale ona chce dla siebie małe auto i nic nie poradzę na jej pomysły.
mrk303
Nowicjusz

26 Sie 2015, 20:14

Nie no jaja...
Rozmawiamy o samochodach a nie wyrobach samochodopodobnych jak dacia..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Sie 2015, 20:57

Auto po 2000roku i stare jprd :roll: kocham ludzi którzy patrzą na rocznik bo myślą że będzie lepsze..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

26 Sie 2015, 22:38

Ale po co mam kupować polo z 2000r za 7000zł skoro mam większy budżet, który pozwala na kupno młodszego auta? Nie irytuj się kolego.

Podłoga podłogą ale jeżeli ktoś dbał to nie wydaje mi się aby miała odpaść. Poza tym konserwacja nie jest droga więc dla zabezpieczenia można ją zrobić. DO tego nikt raczej nie bierze auta w ciemno i takie aspekty jak blacharka sprawdza się na pierwszym miejscu ale już zostawmy tę dacię w spokoju.

Mając taką listę, które auto będzie najlepszym wyborem i z jakim motorem?
Renault Clio ~2006
Ford Fiesta ~2005
Ford Fusion ~2005
Opel Corsa ~2006
Suzuki Ignis ~2004
VW Polo ~2005
mrk303
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...

26 Sie 2015, 23:05

Konserwacja i dbanie to jedno, a wytrzymałość i jakość materiału to drugie. Idąc Twoim tokiem myślenia ubierajmy się w lumpexach i chinolach, aby w domu po godzinach ulepszać sobie te ciuszki bo np kurteczka ma słabe szwy :roll: no wszystko fajnie, ale materiał nadal drze się w rękach, bo wytworzył go ktoś za pół miski ryżu na dzień

Coś mi się wydaje, że temat zostanie niedługo zamknięty, bo i tak jesteś z tych wszystkowiedzących
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Sie 2015, 23:40

KK
Prosząc o poradę i uszczuplenie listy wybranych aut dostaję coś zupełnie innego co nie spełnia moich kryteriów(2 drzwiowe, sedany itp). Mając 12k na auto dostaję oferty z 15 letnimi autami za 7-9k więc cały czas się zastanawiam czy piszemy w tym samym temacie?

Dla bezpieczeństwa zamknijcie temat bo schodzi on na złą stronę.

ps
Wasza racja mój spokój ;)
mrk303
Nowicjusz

27 Sie 2015, 06:12

No ale sam się też zastanów masz wsumie 14k na auto i czy jest powiedziane że całość musisz przeznaczyć na auto? Coś tańszego też możesz kupić no ale ok..
Wracając do samochodu to jak już wcześniej wspomniano Dacie sobie odpuść bo to namiastka auta,Ignisa tak samo bo póżniej może być problem z odsprzedażą.
Sam też mówiłeś że interesuje Cię Panda i Fiesta,wrzuciłem linki do nich to mówisz że nie trafiłem w gust :roll:

Przejrzałem ogłoszenia w okolicy i ciężko wybrać auta które Cie interesują,straszna bieda.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

27 Sie 2015, 09:46