Auto do 9 tyś. - drugi samochód.

06 Sie 2017, 20:42

Cześć.

Aktualnie posiadam honde civic vi, która właśnie próbuję sprzedać.
Za około 2-3msc. będę kupował mój drugi samochód (honda była pierwsza, jeżdze nią od stycznia tego roku.)

Mam parę typów i już się zapoznaje z samochodami. Potrzebuje czegoś w miarę ekonomicznego, jeżdze głównie po mieście (chociaż nie dużo, bo około 250-300km/miesięcznie).

Ważne jest by samochód znany był jaki mało awaryjny, lecz również by mi się podobał, ponieważ chcę być z niego zadowolony również z wyglądu (civica dostałem, więc to będzie mój pierwszy samochód kupiony za "swoje").

Moje typy jak na ten moment:

-Hyundai coupe (rocznik 2002-2004, po lifcie za drogie) 1,6l (ew. 2.0 w gazie)
-Honda Civic VII coupe.

Co powiecie o tych autach? Może jednak coś innego?

Na auto będę w stanie przeznaczyć około 8-9 tyś. (na koszty OC itd. będzie osobny budżet)

Mam 22 lata więc OC jest zawyżone, ale rodzic będzie współwłaścicielem, żeby koszta były mniejsze.

Wszystkie kombi jak i bmw e36 odpadają :P
Ostatnio edytowany przez Astaris, 07 Sie 2017, 10:27, edytowano w sumie 1 raz
Astaris

07 Sie 2017, 10:15

Ktoś coś?
Astaris

08 Sie 2017, 19:48

Co do spalania, to jakby było 1 czy max. 2l/100km wiecej od civica to ujdzie :oops:

Zastanawiałem sie jeszcze nad bmw e46 i peugeotem 406 coupe, lecz na ten pierwszy chyba trochę za mało budżetu (+ słyszałem, że bmki nie sa zbyt tanie w utrzymaniu i napęd na tył - ciężej się jezdzi? mniej bezpieczne ? ) a w drugim jakoś peugeot za mna nie przemawia, choć auto piękne :P

Jestem z mazowieckiego, ale na szukanie ofert przyjdzie czas. Pierw chcę ustalić, jakiego auta szukać :ok:
Astaris

08 Sie 2017, 19:57

406 spokojnie znajdziesz ale nie Coupe.
E46 odpuść.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Sie 2017, 20:00

No a więc zostaje
Hyundai Coupe 2002-2004 (druga generacja przed liftem)
Honda Civic VII coupe 2002-2005 ( 2001r nie chce, akutalnie mam civica z tego :lol: )
Astaris

08 Sie 2017, 23:12

A Astra Bertone?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
link przykładowy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    VW Amarok, pick-up klasy premium, z nową stylistyką
    Pierwsze szkice zaprezentowane przez dział stylistyczny Volkswagen Samochody Użytkowe pokazują, w którą stronę zmierzają projektanci: Volkswagen Amarok ma być autem klasy premium wśród pick-upów swojego ...

09 Sie 2017, 12:59

Też trochę się nim interesowałem. Z wyglądu mniej podoba mi się od samochodów wyżej, ale wciąż jest fajny.

Jak z awaryjnością i ogólnym utrzymaniem auta?
W rodzinie mieliśmy dwa ople astry (starsze) i po wszystkich problemach z nimi rodzinka może zejść na zawał jak zobaczą trzecią :P
Astaris

09 Sie 2017, 23:04

Koszty utrzymania śmiesznie niskie a awaryjność no jak wiadomo zależy jak się trafi.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Sie 2017, 08:33

[list=][/list]Nawet spoko ten opel, będę brał pod uwagę.

Dziś sprzedałem swoją Honde. Kupił to prawdopodobnie handlarz.
Zapytał co planuje kupić - powiedziałem ze hyundaia coupe albo civica vii w coupe.

Powiedział zeby brać honde bo w hyundai sa duzo drozsze czesci i ciezko dostac- to prawda? Po wpisach w internecie doszedłbym do wniosku ze serwis tego auta jest tani :p
Btw, Wszystkie coupe na autocentrum w kategorii widoczność mają niskie noty. Nigdy coupe nie jechałem, ale faktycznie tak mało widać? xd
Astaris

10 Sie 2017, 09:40

Handlarz i wiedza motoryzacyjna oraz ceny części :D Niezły ubaw.
Co do dostania ma akurat rację, widziałęś kiedyś Hzuindaia Coupe na ulicy? Ja może z 3 razy. a Civic? Codziennie?
Szukaj obydwu i kup to co będzie w lepszym stanie, proste.
Coupe ma to do siebie, że ma wyglądać i być dla kierowcy. Widoczność zależy od danego auta, mi to nie przeszkadza bo jeździłem dostawczakiem bez tylnej szyby więc wystarczają lusterka...
galakty
Forumowicz VIP

10 Sie 2017, 10:01

Hyundaia coupe w ciagu miesiaca widzialem 3 razy, wczesniej nie zwracałem uwagi :P
Hondy civica vii w coupe ani razu - ale ogolnie hond duzo to pewnie nie bedzie problemu.

Ogólnie jeżeli dwa te samochody są z założenia mało awaryjne a serwisy ich nie puszczą mnie z torbami, to zrobie tak jak mówisz.
Mam 2 miesiące na kupno nowego auta, będę czekał i szukał. Znajde hyundaia to biore hyundaia, znajde honde - to honde.

Co do widoczności też jezdziłem busem, więc z "gorszą" tylnią szybą dam sobie radę. Ale naczytałem się, że to w coupe małe szyby boczne i słabo widać, a to za bardzo pochylona szyba przednia i lipa.... No ale jak będę oglądał auto i się przejadę, to sam się przekonam.

Dzięki :)
Astaris

10 Sie 2017, 20:02

[link do oferty na Olx wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co myślicie? Troche starę bo 2001 (miałem nadzieje znalezc około 2004).
Jestem z wawy i jechać 300km w nieznane to trochę słabo ;P

Sąsiad kiedyś sciągał samochody z francji i niemiec, zawsze mówił by nie kupować w Poznaniu aut, bo tam jest duzo ulepów :p

Ceny wydają mi się niskie.
Astaris

10 Sie 2017, 20:06

1. Przód jakby krzywo.
2. Malowany.
galakty
Forumowicz VIP

10 Sie 2017, 20:49

1. Tez mi sie tak wydawało.
2. Myslalem ze tak zdjecia wyszły :D

Będę szukał dalej, dzięki :oops:
Astaris

10 Sie 2017, 20:50

Siódemka w Coupe to rarytas, ja bym się nie napalał.
galakty
Forumowicz VIP