Cytryna C5 II & E60

26 Lis 2017, 18:36

Witam,

Jakiś czas temu pisałem odnośnie aut, którymi jestem zainteresowany (planuje zakup na wiosnę, lato 2018).

Po głębszych analizach na polu boju pozostało E60 (2002-2010) oraz C5 II (2008-2017).
W BMW preferuję silniki benzynowe 218-258KM
W C5 raczej diesle 2.2 204KM lub 3.0 241KM (+ program)

Moje przebiegi to 90% trasa - dojazdy do pracy droga krajowa.

Z E60 problem jest tego typu, że ciężko będzie znaleźć coś nie zajechanego, nie upalanego, z przebiegiem jakimś sensownym (tak, wiem, że przebiegiem się nie jeździ, ale wiadomo im więcej nakulane tym bardziej zmęczone wnętrze)

C5 pewnie wychwycę w lepszym stanie, większe prawdopodobieństwo, że nie od tzw. sebixa.

Przede wszystkim zależy mi na komforcie podróży oraz niezłych osiągach (wygodne fotele grzane i elektrycznie sterowane, przestrzeń, bdb wyciszenie kabiny, jakość materiałów, przyspieszenie w okolicach <8s do setki, najlepiej automat).

Budżet 35-40 K

Jakieś rady? Czego szukać? Czy te diesle z dwiema turbinami w Cytrynie są ok, czy generują dodatkowe koszty? (rozumiem, że 2 turbiny to podwójny koszt jak się posypią)

Pzdr. T.
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Lis 2017, 21:07

Nikt nic?
Tom88T
Początkujący

27 Lis 2017, 23:49

Tom88T napisał(a):Z E60 problem jest tego typu, że ciężko będzie znaleźć coś nie zajechanego, nie upalanego, z przebiegiem jakimś sensownym
niby dlaczego trudno? Diesla to bym się zgodził ale benzynę? Poza tym to nie jest E46 że ma być zajechane i upalone. Ale jak będziesz E60 patrzył po 30 tys to najpewniej nic dobrego nie kupisz.
Trochę mnie też dziwi ten wybór bo to całkiem inne światy motoryzacyjne. Zazwyczaj ktoś komu pasuje BMW nie patrzy na takie auta jak Citroen no i odwrotnie. Zaskoczyłeś mnie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lis 2017, 23:51

Tom88T napisał(a):Z E60 problem jest tego typu, że ciężko będzie znaleźć coś nie zajechanego, nie upalanego, z przebiegiem jakimś sensownym
niby dlaczego trudno? Diesla to bym się zgodził ale benzynę? Poza tym to nie jest E46 że ma być zajechane i upalone. Ale jak będziesz E60 patrzył po 30 tys to najpewniej nic dobrego nie kupisz.
Trochę mnie też dziwi ten wybór bo to całkiem inne światy motoryzacyjne. Zazwyczaj ktoś komu pasuje BMW nie patrzy na takie auta jak Citroen no i odwrotnie. Zaskoczyłeś mnie
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

28 Lis 2017, 06:36

Za mniej jak 35 tys. na e60 bym nie patrzał, choć wiadomo nie zawsze cena jest wyznacznikiem atanu auta.
A no dlatego te dwa auta i zupełnie dwa inne światy, bo każde z nich ma coś w sobie, inne zalety. Podobają mi się oba wewnątrz jak i na zewnątrz. W obu przypadkach wybierając jedno z tych aut byłbym bardzo zadowolony. Tylko kwestia doboru silnika.
Tom88T
Początkujący

28 Lis 2017, 08:46

W Twoim przypadku ciężko zdecydować
Bmw
Ładniejsze
Mniejsza utrata wartości

Citroen
Młodszy rocznik
Oszczędności na paliwie

Ja jestem zwolennikiem benzyny, diesel powoli odchodzi do lamusa przez drogie filtry cząstek stałych i naprawy układu wtryskowego. Kiedyś diesla można było za kilka stówek naprawić a teraz trzeba kilka tysięcy.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga - dziury na drodze!
    Powoli nadchodzi wiosna i w wielu miastach trwa naprawianie nawierzchni uszkodzonej m.in. pod wpływem zimowych temperatur oraz działania soli drogowej. Czym może skończyć się dla kierowcy wpadnięcie w dziurę i jak jeździć ...

28 Lis 2017, 22:10

No z dieslami tak niestety jest, a benzyniaków w citroenie nie ma. Jedynie ten V6, ale tyłka nie urywa z tą mocą przy tej budzie :/

A orientujecie się do którego roku maksymalnie produkowano w E60 silnik M54B30? 2003-2005 to potwierdzone?
Tom88T
Początkujący