Auto do dojazdów/rodzinne dla nowego kierowcy - przedział 5-7k

08 Gru 2018, 00:38

Coraz bardziej się przekonuję, że poszukiwania na rynku wtórnym to ciężka sprawa. Najśmieszniejsze, że pewnie sporo aut które widziałem mimo swoich wad spełniałoby moje oczekiwania, ale zawsze jest obawa, że się wjedzie na minę :roll:

A co sądzicie o mazdach 6 / 323F w tym budżecie? Zawsze bardzo mi się podobały (zwłaszcza 6) ale nie wiem, czy na coś sensownego z tych aut nie potrzeba by więcej $$

Np. coś takiego

[link do oferty na Olx wygasł]
Toluvel
Początkujący

Prawo jazdy: 29 01 2007
Auto: nie mam

08 Gru 2018, 09:10

Mazda 6 mechanicznie jest bardzo spoko. Blacharsko za to tragicznie.
Naprawdę, nie da się kupić zadbanego auta segmentu d z 2004r za 6k i to jeszcze od handlarza

626 powinieneś znaleźć
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Gru 2018, 10:20

Z aut jp wielkości mazdy 6 szukaj avena t22 7k.wystarczy na spokojnie wersja przed liftem stara technologia tojki, bardzo oszczędne i dobrze jadące autko no i z rdzą nie ma aż takich jazd jak w mazdach.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Gru 2018, 21:39

A jeśli podwyższyłbym budżet to za ile jest mazda 6 do znalezienia z tych lat ładna?

Dzisiaj znalazłem inną Mazdę, mam na miejscu pod ręką do zobaczenia:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - cena chyba przeciętna, w opisie info że brak rdzy ale chyba widzę purchla na lewym tylnym nadkolu. Waszym zdaniem woziło warte oglądania?
Toluvel
Początkujący

08 Gru 2018, 22:16

Możesz zobaczyć, nadkole to nie powód do lamentu. Bardziej martwiłbym się podłogą.

Byłeś już coś oglądać?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

08 Gru 2018, 22:27

Nic nie byłem bo niestety dla rodziny z małym dzieckiem to jest cała wyprawa, biorąc pod uwagę, że musimy jechać we 2 (auto do dojazdów dla partnerki) a nie mamy auta :P

Nie mogę się też jakoś nastawić pozytywnie do żadnej opcji, chciałbym, żeby moja dziewczyna jeździła czymś solidnym i bezpiecznym, nie za dużym nie za małym, z klimą i bez diesla a w tym przedziale cenowym to chyba trudne zadanie. Myślę nad podwyższeniem budżetu trochę chociaż jak "się" coś popsuje to będzie mniej $ na naprawy. Może za bardzo kombinuję ;] W poniedziałek i tak musimy jechać do miasta załatwiać sprawy zw. ze starym autem (sprzedaż pozostałości) więc coś poumawiam (myślę, że tę Corollę, może C5, może coś droższego jeszcze dorzucę i zobaczymy). Dzięki za cierpliwe odpowiadanie na mój spam, jesteś(cie) bardzo pomocni :ok:
Toluvel
Początkujący

08 Gru 2018, 23:09

No niestety, w Twoim budżecie trzeba iść na kompromisy :wink: ja bym się skupił na tym, aby blacharka konstrukcyjna była w porządku (progi, podłoga, podłużnice; zrobienie nadkoli można odłożyć w czasie, bo to estetyka) i nie ciekło (bardzo) z układu napędowego. Resztę zrobisz tanio
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

09 Gru 2018, 13:48

Ja bym się poważnie zainteresował tym Civiciem co wcześniej wrzuciłeś bo wygląda na dobrze utrzymanego i co najważniejsze na zdrowego a w przypadku Civica z tym bywa ciężko.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

09 Gru 2018, 19:09

Dzięki Panowie za rady, Civic jak najbardziej wpadł mi w oko jaka opcja tańsza i solidna, której też nie będzie żal.

Myślę nad dorzuceniem paru groszy do czegoś droższego, wrzucę parę opcji, które udało mi się wyszukać:

1. [link do oferty na Olx wygasł] - jest gaz

2. [link do oferty na Olx wygasł]

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tylke te "minusy hehe" :P

4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tutaj akurat tańsze wozidło

5. [link do oferty na Olx wygasł] - o BMW wiem tylko tyle, że ładne i preferowane przez specyficzną grupę społeczną :D ale silnik, konie, przebieg, gaz się zgadzają, tylko raczej górny przedział budżetowy

6. [link do oferty na Olx wygasł] - tu pod kątem rozsądku pewnie auto najlepsze na nasze potrzeby, też górny przedział budżetowy

7.[link do oferty na Olx wygasł]

8. [link do oferty na Allegro wygasł] trochę inna kategoria niż poprzednie auta, ale wygląda ładnie

9. [link do oferty na Olx wygasł] - trochę starsze auto

10. [link do oferty na Olx wygasł]
Toluvel
Początkujący

09 Gru 2018, 19:29

Vectre, Passata nr2 bym obejrzał w 1 kolejności
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Skrzynia biegów: Manualna

09 Gru 2018, 19:46

1.Trochę tanio woła..
2.Według mnie cały tył był malowany (tylne błotniki,nadkola,zderzak i klapa).
3.Vectra C za 8k nie jest dobrym pomysłem..
4.Ok i 10lat w jednych rękach.
5.Ten silnik tylko do spokojnej jazdy poza tym dla świeżaka raczej bym nie polecał..
6.Ładna można obejrzeć :ok:
7.Silniki lubią olej i niska cena jak na polifta..
8.Stilo jest takie sobie ale to wygląda obiecująco.
9.Silnik lubi olej i trochę stary gaz..
10.Można obejrzeć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2018, 20:42

Tu jeszcze mam taniego passata:

[link do oferty na Olx wygasł]

Praktycznie w cenie hondy, chyba trochę za tani?
Toluvel
Początkujący

09 Gru 2018, 20:59

1.6 więc cena w miarę odpowiednia ale jak na Passata dość dobrze się prezentuje.
Barol
Awatar użytkownika

09 Gru 2018, 21:00

Toluvel napisał(a): chyba trochę za tani?

1. Ma 21 lat
2. Korbki w drzwiach
3. Silnik o osiągach na poziomie seicento

Ile miałby kosztować?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Gru 2018, 21:14

:D

Czyli 1.6 to za mało jak na takie ciężkie auto rozumiem.

A co wiecie o czymś takim jak Nissan Almera Tino? Znalazłem u siebie w miejscowości ([link do oferty na Olx wygasł]) i w sumie wygląda spoko

Zaczynam się skłaniać ku opcji tańszej i mniejszej w stylu scenici i inne minivany, ew ta Honda, bo jednak budżet domowy ucierpi zdrowo jak się coś rozwali w aucie za 10k a tak mamy rezerwę. Zawsze można za rok kupić fajne ładne droższe auto, jak już moja "kierowniczka" nabierze doświadczenia ;)
Toluvel
Początkujący