Auto do dojazdów/rodzinne dla nowego kierowcy - przedział 5-7k

12 Gru 2018, 22:11

Po przemyśleniu Jajko nr 2 było dość drogie biorąc pod uwagę konieczność zrobienia rozrządu, perspektywę dwumasy i filtra cząstek stałych (które ten model posiada) + niepewny przebieg. Do tego sprzedawany w tydzień po zakupie.

Rzucam porcję nowych linków, Xsary mi się spodobały i myślę, że to jest dobry kierunek, oto co znalazłem:

1.[link do oferty na Olx wygasł] - handlarz chyba i lekkie pęknięcie szyby w górnej części

2.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

3. [link do Gratka wygasł]

4.[link do oferty na Olx wygasł]

5.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - tu bym brał zaraz bo PB + LPG ale "okazja, wyjeżdżam" hmm

6.[link do oferty na Olx wygasł] - pomarzyć można ;] piękna linia moim zdaniem ale czy warto ryzykować auto z Niemiec?

7.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

8.[link do oferty na Olx wygasł] - jeśli w dobrym stanie to mój faworyt, osoba prywatna, bez dwumasy i filtra cząstek stałych, dach panoramiczny

Z góry dzięki dla dobrego człeka, który zerknie :) Pozdrawiam i bezpiecznej jazdy
Toluvel
Początkujący

Prawo jazdy: 29 01 2007
Auto: nie mam

13 Gru 2018, 16:43

1.Odpuść,niska cena i ten silnik też posiada filtr cząstek stałych..
2.Ok.
3.Ok choć trochę tanio mi się wydaje.
4.Też bym sobie darował.
5.Ok ale no własnie pilny wyjazd.. trzeba oglądać z dużą rezerwą.
6.Darowałbym sobie za te pieniądze.
7.Ok ale nie wiadomo jaki tam jest dokładnie silnik.
8.Ładny ale pamiętaj o filtrze..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Gru 2018, 17:42

Dzięki za ocenę Barol :ok:

dzwoniłem w sprawie Jajka ostatniego z dachem panoramicznym ale właściciel mówi, że silnik lekko się poci od 3 lat, on tego nie ruszał, ponoć małe ilości ale już plamę na podjeździe zdarzyło się zrobić :/ poza tym wszystko spoko, chociaż rozrząd do wymiany. Teraz pytanie czy warto się w to bawić skoro auto ma 240 tys przebiegu ale jest sprowadzone z Francji i kupione od handlarza, więc pewnie trochę km już za sobą ma..
Toluvel
Początkujący

13 Gru 2018, 18:56

Rozrząd wymieniasz zawsze po kupnie :!:
No chyba ze sprzedajacy ma to udokumentowane ale w tanich autach jest to watpliwe.
To że silnik się poci nie oznacza jeszcze nic najgorszego bo może to być uszczelka pokrywy zaworów a to groszowe sprawy ale tak czy tak trzeba się temu bliżej przyjrzeć.

Jak długo facet ma ta Xsare?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Gru 2018, 19:33

Chyba z 80 tys przejechał tym, pewnie parę lat, turbo regenerowane. Pytanie w jaki sposób mam sprawdzić jak poważny jest ten wyciek? Czy mechanik to stwierdzi bez wymycia, wymiany uszczelek i sprawdzenia po fakcie czy dalej cieknie?

W międzyczasie zawdzoniłem do C5 II bo mnie kusiło (tej słabszej) ale tam turbo wymienione na używane, czyli chyba loteria. Dopiero co wymienione.

Oba auta są blisko siebie i teoretycznie mógłbym jechać oba oglądać.

Dzwoniłem też w sprawie takiej cytryny: [link do oferty na Olx wygasł] i tu wstępnie coś dogadałem (oględziny) ale bardzo niewygodny dojazd. Auto z komisu, sprowadzone z Belgii, ale teraz w prywatnych rękach parę lat.

Na oku mam też to: [link do oferty na Olx wygasł] -> tylto tutaj z prawej z przodu nadkole chyba dziurawe trochę :/
Toluvel
Początkujący

13 Gru 2018, 20:20

Toluvel napisał(a):W międzyczasie zawdzoniłem do C5 II bo mnie kusiło (tej słabszej) ale tam turbo wymienione na używane, czyli chyba loteria. Dopiero co wymienione.

Daj sobie spokój, ktoś zrobił to jak najtańszym kosztem i teraz chcę się tego pozbyć póki jest ok..

A odnośnie Picasso na porządku dziennym są wycieki oleju w rejonie głowicy cylindrów oraz wycieki oleju napędowego z filtra paliwa więc pokrywało by się to z Picasso z Suchcic które ma wyciek oleju.
Cała seria silników HDI jest bardzo wrażliwa na jakość paliwa (by uniknąć długiego przestoju i kosztownych napraw, trzeba korzystać z usług renomowanych stacji benzynowych).
Jest to samochód pełen elektronicznych niespodzianek (m.in. nieuzasadnienie zapalają się lampki kontrolne,występują problemy ze wskazaniami komputera pokładowego,zawodny bywa rezystor układu klimatyzacji sterujący pracą dwubiegowego wentylatora chłodnicy - zamontowano go w takim miejscu, że jego wymiana wymaga demontażu całego przedniego pasa. Może dochodzić także do zwarć, na przykład w skrzynce bezpieczników). Elektronika może też utrudnić uruchomienie silnika.
Zawieszenie żle znosi nasze Polskie drogi, często trzeba wymieniać łączniki stabilizatora i sworznie przednich wahaczy (stanowią komplet z wahaczami, wymiana jest droga). Niewiele więcej wytrzymują metalowo-gumowe tuleje wahaczy tylnych. Małą trwałość mają oryginalne amortyzatory.
Warto też wspomnieć że wielokrotnie przeprowadzono nawrotowe akcje serwisowe.

No to tak w niewielkim skrócie tak więc sam sobie odpowiedz na pytanie czy warto i dlaczego przykładowo 2007 rocznik kosztuje 7000 zł.. Aha i druga sprawa masz niewielki budżet na auto a w razie W na mechanika wybulisz pół swojej wypłaty..
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...

13 Gru 2018, 20:45

Hmm. Na portalu branżowym (nie podam bo nie wiem czy tu można linkować) opinie użytkowników są bardzo pozytywne. Dojazdy do pracy byłby drogą ekspresową o bardzo dobrej jakości nawierzchni, szukam egzemplarza bez wycieków i problemów silnikowych na starcie. Ciężko znaleźć mi coś innego, zwłaszcza, że jechałem tym autem i widoczność jest bardzo dobra, wygodne i moim zdaniem fajne dla nowego kierowcy. Chyba też dość bezpieczne. Zwiększyłem budżet do powiedzmy 9k maks, więc kupując "jajko" za 7,5k będę miał parę groszy, żeby włożyć w to auto.

Alternatyw też nie ma za wiele a czas nas niestety nagli (wiem, zła motywacja do kupna ale takie fakty) bo niedługo dziewczyna wraca do pracy i musi jeszcze poćwiczyć jazdę z miesiąc.
Toluvel
Początkujący

13 Gru 2018, 21:23

Z podobnych aut o podobnym charakterze do Picasso, a jednak ciut pewniejsze to byłaby Zafira
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

13 Gru 2018, 21:56

Obczaję bo póki co to odrzucałem, trochę to spore...

Sprawdziłem sobie VIN gościa z którym się umawiam na oględziny i jest "brak informacji o polisie OC", w ogłoszeniu napisane, że ubezpieczony na rok (przegląd jest podany). Błąd systemu? Zdarzało Wam się?
Toluvel
Początkujący

14 Gru 2018, 11:06

A co powiecie o takiej cytrynce:

[link do oferty na Olx wygasł] - 1.8+gaz ponoć dobrze działa, trochę starsza niż te wcześniejsze ale jednak benzynka, wygląda rozsądnie na pierwszy rzut oka?
Toluvel
Początkujący

14 Gru 2018, 13:35

Wygląda nieźle. Zapytaj o legalizację butli (będzie można wywnioskować jak długo jest w nim LPG)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

14 Gru 2018, 16:30

Dowiedziałem się niestety jest parę większych "ale". Primo były wymieniane progi przez wcześniejszego właściciela ( to jest 3 lub 4, Polski salon). Secundo pali się check engine, diagnoza była taka, że to wina sondy, wymieniono i nadal się pali. Trzecia rzecz kiedyś silnik się pocił ponoć teraz to nie występuje (obecny właściciel przypuszcza, że zrobił to jego poprzednik) lecz silnik nieumyty nadal jest ubrudzony. Właściciel wyraził zgodę na umycie i przetestowanie czy nadal coś leci. Mówi też że na gazie w mocne mrozy musi trochę popracować (czy też dłużej odpala? nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem). Parę drobiazgów jak malowany lewy błotnik, wgniotki parkingowe.

Plusy: gaz jeszcze 7 lat, zakładany 3 lata temu sekwencyjny, ponoć przechodzi bardzo płynnie i nie czuć, brak rdzy, wycieków spod auta nie ma.

W międzyczasie zadzwoniłem tu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i oglądamy jutro. Silnik 1,6 110km, kupione z komisu z importu w 2012 i w 1 rękach od tego momentu, robione naprawy na bieżąco (pani woziła dzieci tym autem), nic właścicielce nie wiadomo o wyciekach z silnika, nie kapie spod auta, nie widać rdzy, elektryka sprawna nic się nie świeci złego, bezwypadkowy, prawy tył spora ale płaska wgniotka najpewniej parkingowa. Spora cena patrząc na rynek ale jesteśmy nastawieni pozytywnie. Rozrząd robiony w tym roku (brak faktury niestety), dwumasa w 2015. Chyba brzmi nieźle tylko kwestia ceny..
Toluvel
Początkujący

14 Gru 2018, 19:49

Mówiąc o rodzinnym aucie, co bardziej polecacie ?

Renault Scenic I
Scenic II
Citroën Xsara Picasso (1.6 HDi 110KM)
Siatkarz
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz
Skrzynia biegów: Manualna

14 Gru 2018, 20:42

Z mojego researchu w internecie wynika, że Scenic I vs Picasso to trochę taka rywalizacja Świąt Bożego Narodzenia z Wielkanocą. Ogólnie Citroen ma ponoć lepsze zawieszenie ale za to ma dużo więcej elektroniki, która może się zepsuć. Z drugiej strony Picasso dużo mniej bierze korozja. Wpisz sobie w Google "Scenic vs Picasso" i poczytaj ;]

Obczai mi na szybko ktoś tego "okazyjnego" Focusa?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - zwłaszcza interesuje mnie ten widok od spodu, wygląda spoko?
Toluvel
Początkujący

15 Gru 2018, 17:49

Okazje nie istnieją.. Jakby był ok to ktoś by to już kupił nawet handlarz bo cena jest śmieszna.. No chyba że chcesz to możesz jechać obejrzeć.
Barol
Awatar użytkownika