Auto do max 60tyś. PLN - E90, W204, S60, IS250, Mazda 3

27 Cze 2015, 22:10

Witam serdecznie,

Jak w temacie - poszukuję auta do maksymalnie 60 tys. PLN. Będzie to moje pierwsze 'poważne auto'.
Jeżeli chodzi o wygląd to najbardziej z przedstawionych podoba mi się BMW, w następnej kolejności Mercedes, później Volvo.
Napisałem o Lexusie IS250 ale sam nie wiem czy jestem przekonany do jego wyglądu.
Mazda 3 troche ma się nijak do tych aut, ale może kupienie takiego 'nowszego' kompakta byłoby bardziej racjonalne.

Chciałbym aby auto miało sportowy charakter ale pow. 200KM raczej nie potrzebuję. Auto do jazdy głównie po mieście, weekendy itp. ew jakieś dłuższe eskapady.

Ogólnie "byłem (czy jestem?)" najbardziej nastawiony na BMW E90.. przeglądając otoMoto dochodzę do wniosku, że większość "tanszych" albo "super wyposażonych" aut serii 3 to jednak bite auta z Niemiec naprawione w jakiś sposób. Bo skoro przeglądając niemieckie portale ogłoszeniowe za 50k-60k można dostać 4-5 letnie auto bez M-pakietu (i bez super wyposażenia) i przebiegiem powyżej 100tys km.... to oferty w Polsce za 40k z m pakietami nawigacjami i bóg wie jeszcze czym chyba szkoda jeździć i sprawdzać.
Jeżeli chodzi o silniki to najwięcej na rynku jest 320d i opinie są raczej takie, że mocniejsze jednostki są mniej awaryjne tak samo jak benzynowe. Nie wiem jednak czy widzi mi się spalanie na poziomie >10L/100km.

Przykłady sensowniejszych:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chociaż te 143KM to szału nie ma....

Bliżej 60-70k jest 'sporo' mercedesów do wyboru
[link do oferty na Allegro wygasł]
Które mają mniejsze przebiegi niż te BMW i są na moje 'bardziej pewne' bo więcej ludzi kupowało mercedesy w PL salonach na firmy itp.

A jak żaden z powyższych by nie wypalił to S60 bardziej cywilizowany samochód.. :)
Albo racjonalnie Mazda 3,.. nowsza będzie, niski przebieg (pytanie czy nie zbyt plastikowa)...

Edit: Może dodam jeszcze, że mam 25 lat
michalcar
Obserwowany

Auto: Skoda

28 Cze 2015, 12:00

Na pewno Lexus będzie trwalszy od BMW, które po lifcie jeszcze bardziej skomplikowali ale jak CI się nie podoba to nie ma co się zmuszać tym bardziej, że spalanie średnie to jakieś 11l :ok: Ja tylko mogę poradzić w kwestii technicznej i nie ma większych zastrzeżeń oprócz tego aby brać automat.

Diesle 2,0d w BMW to niezbyt trafny wybór. Chyba najgorszy typ w tym aucie ale popularny, bo Polacy muszą jeździć dieslem po bułki i akcyza mniejsza. Jak coś to tylko 3,0d. BMW od handlarzy (a takie wkleiłeś) to z reguły miny.
(będę wklejał do znudzenia:
http://joemonster.org/art/26843
http://joemonster.org/art/27009

O mercedesie tutaj jest ciekawy artykuł:
http://autokult.pl/1357,uzywany-mercede ... i-problemy

Mazda 3 wyraźnie odstawać będzie od powyższych typów jeśli chodzi o wykończenie i jazdę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Cze 2015, 12:17

Zdecydowanie W204, które jest lepszym autem niż E90. Mazda 3 tylko jeśli dołożyłbyś i kupił nowe auto z salonu w full wypasie, ale i tak nie dorówna C-klasie. Lepiej benzyna niż diesel, chyba, że chcesz auto z przebiegiem powyżej 300 000.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Czym są masy czynne w akumulatorze?
    Jedną z częstszych przyczyn zakończenia żywota akumulatora na skutek jego wadliwej eksploatacji jest spłynięcie mas czynnych z płyt wypełniających wnętrze baterii. Opad mas czynnych objawia się zmętnieniem elektrolitu, a ...