Auto do miasta 33tys.

09 Gru 2022, 11:15

Cześć wszystkim,
Z góry dziękuję za każdy pomocny komentarz.

Ostatnio byłem szczęśliwym posiadaczem BMW e91 320D 163km. Jednak zmiana trybu pracy oraz zmniejszenie rocznych przebiegów wpłynęło na jego sprzedaż

Aktualnie poszukuje auta do miasta. Budżet jaki chce przeznaczyć to najlepiej 30tys. Jednak jeżeli egzemplarz byłby bardzo dobry i wart mógłbym przeznaczyć 33-35tys i jest to max.

Roczne przebiegi 10kkm-12kkm.
Najczęściej krótkie odcinki 10-15km. Raz w miesiącu wyjazd w trasę 200-250km. Moc 100-150km tak abym w trasie nie miał problemów z wyprzedzaniem.

Po wstępnym rozeznaniu wpadłem na model Honda Civic dokładnie 1.8 benzyna 140km. Uważacie, ze 1.4 100km będzie za słaby?
Wpadłem na dwie aukcje które mnie zainteresowały. Proszę o ocenę.
Nie wiem czy ceny w aukcjach nie są za wysokie co o tym sądzicie?
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dodatkowo znajomy doradził mi Citroena c4 1.6hdi 92km z racji prostego silnika i niskiego spalania. Jednak nie jestem pewny czy diesel sprawdził by się w takim użytkowaniu jak opisałem wyżej. Czy w tym modelu są dobre silniki benzynowe jak tak to jakie?

Proszę również o Wsze propozycje.
sakpaw95
Obserwowany

09 Gru 2022, 11:29

sakpaw95 napisał(a):Uważacie, ze 1.4 100km będzie za słaby?

Osobiście uważam, że charakterystyka silników chądy sprawi, że po przesiadce z diesla już 1.8 będzie strasznie zamulony (w normalnie używanym zakresie obrotów) a przy 1.4 będzie dramat, o jakimś wyprzedzaniu na trasie to w ogóle zapomnij.

sakpaw95 napisał(a):Citroena c4 1.6hdi 92km z racji prostego silnika i niskiego spalania

Pali mało ale czy jest tam coś "prostszego" niż w e91? Wątpię, ewentualnie dwumasy może nie być ale to żaden argument

sakpaw95 napisał(a):Proszę również o Wsze propozycje.

Poszukalbym jakiegoś benzyniaka z turbo. Astra 1.4t, megane tce, bravo/giulietta 1.4t, ewentualnie coś z vag 1.4tsi tych niby "poprawionych"
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

09 Gru 2022, 12:06

Jak dla mnie wybór hondy to cofanie się, zmiana klasy średniej starej co prawda ale na tak samo stary kompakt i to z silnikiem o gorszej charakterystyce? Taka honda ma połowę mniej momentu obrotowego i osiągany wysoko.
Lepiej iść w coś świeższego i z turbo benzyną.

Może nawet klasa miejska ale z nowożytnej epoki? Skoro tylko takie wykorzystanie auta?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017