Auto do miasta ale dla rodziny - do 14 tys?

13 Mar 2010, 21:30

Ja powiem tyle na zakończenie. Ja bez absolutnie żadnego namysłu kupiłbym tego passata.

pozdrawiam :)
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

13 Mar 2010, 21:37

A ja powiem, że niedorzecznym jest polecanie komuś kto szuka auta do miasta w benzynie wielkości Hyudaia Getz czy Fiata Punto i zależy mu na taniej eksploatacji, 11 letniego Passata z silnikiem V6 2,5l i automatyczną skrzynią biegów.
Ostatnio edytowany przez KaczorLSM, 13 Mar 2010, 21:41, edytowano w sumie 1 raz
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

13 Mar 2010, 21:40

Jak wyżej, podpinam się. do tego pomyśl kolego logicznie, Passat 2.5 TDI V6 z 99r na takim wypasie z full papierami za niecałe 14 kafli? Nie wiem jak dla kogoś innego ale jak dla mnie nie zapowiada się to jakoś okazyjnie, wręcz przeciwnie.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

13 Mar 2010, 21:43

No to ja jeszcze dodam peugeota 406 . Jak dla mnie bardzo ładny samochód z ciekawą linią nadwozia i za te pieniądze dobrym wyposażeniem. Też nie należy on do grupy samochodów awaryjnych. Jest to chyba jeden z najbardziej udanych modeli peugeota.
qbson
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

13 Mar 2010, 21:55

Ja z kolei polecę Astrę II i wspomnianego już kilkukrotnie Focusa. Nie są to takie duże auta jak Passat czy 406 ale na wakacje przy rozsądnej ilości bagaży wydaje mi się, że dadzą radę. Na pewno najrozsądniejszym wyborem w Twoim przypadku będzie coś z segmentu C.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

13 Mar 2010, 21:58

No astra wydaje się być wmiarę ok, ale tylko z silnikiem ISUZU czyli 1.7 75 koni. W silniku ecotec siadają pompy.
e220 okular
Początkujący

13 Mar 2010, 22:32

ja dorzucę peugeota 307, ewentualnie ta astra
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

14 Mar 2010, 09:30

Ja również polecam Focusa lub Astrę II, zamiast Albei dużo lepszym wyborem byłby Fiat Stilo.
A kolega e220 okular widać nie wie, że automaty w różnych markach jednak się różnią(np. VW tak naprawdę nie zrobil do tej pory dobrego, bezawaryjnego automatu a mimo wszystko polecasz go choć do automatu z Merca nawet starego sporo mu brakuje) i w ogóle niewiele wie o samochodach albo niemieckie marki całkiem już mu przesłoniły pogląd na motoryzację.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Mar 2010, 10:11

Drogi kolego Jasiek90 !

O automatach wiem bardzo dużo. Najlepsze automaty są w mercedesach 4 biegowych(sam taką skrzynie mam) skrzynia ta potrafi bez usterek wytrzymać milion kilosów. Jesli chodzi o automaty w VW to nie sa zle. Najgorsze sa w samochodach Amerykanskich szczegolnie chrysler itp. Mowisz ze sie nie znam ??? ach... :roll:
e220 okular
Początkujący

14 Mar 2010, 10:43

Kompletnie żadnych konkretów nie podałeś w swojej wypowiedzi więc wnioskuje, że tak. 4 biegowe automaty Merca pod względem płynności zmiany biegów i trwałości rzeczywiście były niegdyś klasą samą dla siebie ale od tamtego czasu wiele się zmieniło, a każda następna generacja automatów jest lepsza i to nie tylko w Mercach. Co do tego, że Mercedes robi najlepsze automaty to zgadzam się w całej rozciągłości choć Lexus i BMW depczą mu po piętach pod tym względem.
VW ani mulittronic ani tiptronic do wzorów trwałości nie należą jako nowe może sprawowały się dość dobrze ale po latach wychodzi, że to jednak niezbyt dopracowane konstrukcje. Podobnie sytuacja przedstawia się z DSG która działa świetnie ale już słychać sporo uwag krytycznych odnośnie jej trwałości.
Automaty w amerykańcach najgorsze? co z tego, że są proste i nie są tak szybkie jak europejskie skoro pod względem trwałości deklasują większość europejskich konstrukcji a pod względem płynności działanie wcale nie wypadają źle a z racji prostoty konstrukcji są dość tanie przy ewentualnej naprawie.
A to właśnie te aspekty są w przypadku używanego auta najważniejsze.
Co do jednego natomiast się zgodzę automaty to lepsze rozwiązanie niż manuale( dobre automaty oczywiście), sam żałuje ,że nie mam automatu.
Jasiek90
Stały forumowicz

14 Mar 2010, 10:54

Kolego jezdziles automatem i przejechales nim ile ?? 10 tysiecy ?? Automaty oceniasz po opiniach innych a sam ich DLUGO nie testowales ?? Przestan pisac bzdur, a jesli chodzi o skrzynie w amerykanskich samochodach to sa to najbardziej wadliwe. Nie chce sie sprzeczac bo to nie miejsce na takie sprawy.

Pozdrawiam :)
e220 okular
Początkujący

14 Mar 2010, 11:00

Tak jeździłem i to wydaje mi się, że w większej ilości niż Ty patrząc na Twoje wypowiedzi. Niestety aż 10 tysięcy nimi nie przejechałem.
No ok, więc dlaczego amerykańskie automaty są najbardziej wadliwe?
Nadal nie podajesz żadnych konkretów oprócz stwierdzenia, że Niemieckie-najlepsze, Amerykańskie-najgorsze.
Gdzie tu fachowa wiedza? ja nie uważam się za eksperta w dziedzinie automatów tak jak Ty ale mimo wszystko staram się przytaczać obiektywne przykładyi na poparcie swoich argumentów.
Jasiek90
Stały forumowicz

14 Mar 2010, 11:04

O automat na słyszałem się od mechaników :) Co ja mam ci powiedziec ?? Po prostu sa niedopracowane i tyle
e220 okular
Początkujący

14 Mar 2010, 11:18

e220 okular napisał(a):O automat na słyszałem się od mechaników :) Co ja mam ci powiedziec ?? Po prostu sa niedopracowane i tyle

Na automatach się nie znam na tyle by podawać jakieś konkrety ale to, że Ty "na słyszałeś się" (czyli rozumiem że znaczy to "nasłuchałem się" na poprawny polski tłumacząc), nie znaczy że wiele o nich wiesz, pogłoski, plotki nie koniecznie świadczą o takim bądź innym stanie rzeczy a mechanicy są i tacy którzy zwyczajnie boją się wziąć klucz w rękę i stanąć nad nią to będą mówić takie a nie inne rzeczy. Podobnie jest z fachowcami, którzy od lat naprawiają ludziom ze swojej okolicy starsze VW i Audi a jak nagle dostają pięcioletnią Toyotę to rozkładają ręce i koniec.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

14 Mar 2010, 11:28

Co ja tu bede pisac ? prosze bardzo
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bQ-XGpiU1a0[/youtube]
Wszystko co pisalem jest jak najbardziej zgodne z prawda. Dodam, ze silniki powinny dluzej wytrzymac z automatyczna skrzynia, gdyz silnik nie cierpi i obroty dopasowuje pod siebie
Ostatnio edytowany przez e220 okular, 14 Mar 2010, 21:18, edytowano w sumie 1 raz
e220 okular
Początkujący