Audi A4 B6 1.9 TDi czy BMW 320d E46?

14 Mar 2010, 13:49

Witam serdecznie,

Za miesiąc planuję sprawić sobie nowe autko i mam dylemat czy wybrać Audi A4 B6 1.9 TDi 130 KM, czy BMW 320d E46. Będzie to sedan z silnikiem diesla rok 2002/2003, ważne, żeby było niezawodne, na autko mam 30000 zł. Zawsze marzyłem o Audi. Pięknie wykonane w środku jak i na zewnątrz. Większość czasu poświęciłem ostatnio aby dowiedzieć się więcej i więcej o Audi. Opinie są różne... Niektórzy narzekają na słabe zawieszenie, część na elektronikę, niektórzy nawet na silnik. Ostatnio zaczęło mi się również podobać BMW 320d. W BMW użytkownicy zaś narzekają na szybkie zużycie się tylnego zawieszenia. Autko prezentuje się ładnie z zewnątrz ale już nie tak jak Audi. Silnik 2.0 150 KM zapewne dostarcza dużo większej frajdy niż 1.9 TDi. Jednak w moim mieście znacznie częściej występuje BMW, co mnie odpycha od niego. I ten stereotyp "Łysa głowa w BMW umc, umc... " :mrgreen: Oba auta są w "świętej trójcy" pod względem przeprowadzonych badań niezawodności:
1. Mercedes Klasa C
2. BMW Seria 3
3. Audi A4/S4
Rankingi pokazują, że są bardzo zbliżone do siebie. W Audi najbardziej przeraża mnie te wady elektroniki, już nie zawieszenie. To głownie zależy od samego użytkownika (i stanu polskich dróg - jeśli można to określić stanem... choć bardziej pasuje brak stanu).

Potrzebuję porady od Państwa. Miło by było przeczytać coś od użytkowników w/w aut.

Serdecznie pozdrawiam.
Horny
Nowicjusz

Miejscowość: Ciechanów

14 Mar 2010, 13:58

Zastanow sie nad Mercedesem i bmw. Jesli chodzi o te bmw to poszukaj na forum bo bylo juz ....
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

14 Mar 2010, 14:03

Tak wiem, wiedziałem jest trochę tego, ale zależy mi na porównaniu tych dwóch aut. Dzięki za podpowiedź ;) Problem w tym, że Mercedes występuje z silnikiem 2.2 CDI co dla mnie, osoby w miarę młodej, łączy się z wyższymi opłatami.
Ostatnio edytowany przez Horny, 14 Mar 2010, 14:15, edytowano w sumie 1 raz
Horny
Nowicjusz

14 Mar 2010, 14:10

Ja polecam BMW. Z racji tego, że jest starszym modelem i z racji pojemności obejmują go mniejsze opłaty jest sporo tańsze od Mercedesa(mówię o autach w porównywalnym stanie) a różnica na korzyść Merca nie jest jakąs duża, w każdym razie nie na tyle by uzasadnić sporą różnicę w cenie.
Audi bez quattro nie jest poważną konkurencją dla wyżej wymienionych, choć pod względem kosztów eksploatacji z racji pokrewieństwa z VW może okazać się tańsze.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Mar 2010, 16:41

Horny napisał(a):Tak wiem, wiedziałem jest trochę tego, ale zależy mi na porównaniu tych dwóch aut. Dzięki za podpowiedź ;) Problem w tym, że Mercedes występuje z silnikiem 2.2 CDI co dla mnie, osoby w miarę młodej, łączy się z wyższymi opłatami.

Nie ma co porównywać - Audi bliżej do VW niż Mbenz i BMW.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Mar 2010, 10:40

Mercedes raczej nie, ciężko znaleźć CDI o pojemności 2.0 w tej cenie. Coś na temat audi?
Horny
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...
    Rajdowa Celica GT4 Carlosa Sainza na sprzedaż
    Wystarczy 199 000 euro i oryginalna Celica GT4 ST165 Carlosa Sainza może być twoja. Samochód, którym słynny Hiszpan zajął drugie miejsce w Rajdzie Grecji 1991, został wystawiony na sprzedaż przez belgijską firmę ...