Audi A4 B6 1.9 TDi czy BMW 320d E46?

14 Mar 2010, 13:49

Witam serdecznie,

Za miesiąc planuję sprawić sobie nowe autko i mam dylemat czy wybrać Audi A4 B6 1.9 TDi 130 KM, czy BMW 320d E46. Będzie to sedan z silnikiem diesla rok 2002/2003, ważne, żeby było niezawodne, na autko mam 30000 zł. Zawsze marzyłem o Audi. Pięknie wykonane w środku jak i na zewnątrz. Większość czasu poświęciłem ostatnio aby dowiedzieć się więcej i więcej o Audi. Opinie są różne... Niektórzy narzekają na słabe zawieszenie, część na elektronikę, niektórzy nawet na silnik. Ostatnio zaczęło mi się również podobać BMW 320d. W BMW użytkownicy zaś narzekają na szybkie zużycie się tylnego zawieszenia. Autko prezentuje się ładnie z zewnątrz ale już nie tak jak Audi. Silnik 2.0 150 KM zapewne dostarcza dużo większej frajdy niż 1.9 TDi. Jednak w moim mieście znacznie częściej występuje BMW, co mnie odpycha od niego. I ten stereotyp "Łysa głowa w BMW umc, umc... " :mrgreen: Oba auta są w "świętej trójcy" pod względem przeprowadzonych badań niezawodności:
1. Mercedes Klasa C
2. BMW Seria 3
3. Audi A4/S4
Rankingi pokazują, że są bardzo zbliżone do siebie. W Audi najbardziej przeraża mnie te wady elektroniki, już nie zawieszenie. To głownie zależy od samego użytkownika (i stanu polskich dróg - jeśli można to określić stanem... choć bardziej pasuje brak stanu).

Potrzebuję porady od Państwa. Miło by było przeczytać coś od użytkowników w/w aut.

Serdecznie pozdrawiam.
Horny
Nowicjusz

Miejscowość: Ciechanów

14 Mar 2010, 13:58

Zastanow sie nad Mercedesem i bmw. Jesli chodzi o te bmw to poszukaj na forum bo bylo juz ....
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

14 Mar 2010, 14:03

Tak wiem, wiedziałem jest trochę tego, ale zależy mi na porównaniu tych dwóch aut. Dzięki za podpowiedź ;) Problem w tym, że Mercedes występuje z silnikiem 2.2 CDI co dla mnie, osoby w miarę młodej, łączy się z wyższymi opłatami.
Ostatnio edytowany przez Horny, 14 Mar 2010, 14:15, edytowano w sumie 1 raz
Horny
Nowicjusz

14 Mar 2010, 14:10

Ja polecam BMW. Z racji tego, że jest starszym modelem i z racji pojemności obejmują go mniejsze opłaty jest sporo tańsze od Mercedesa(mówię o autach w porównywalnym stanie) a różnica na korzyść Merca nie jest jakąs duża, w każdym razie nie na tyle by uzasadnić sporą różnicę w cenie.
Audi bez quattro nie jest poważną konkurencją dla wyżej wymienionych, choć pod względem kosztów eksploatacji z racji pokrewieństwa z VW może okazać się tańsze.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Mar 2010, 16:41

Horny napisał(a):Tak wiem, wiedziałem jest trochę tego, ale zależy mi na porównaniu tych dwóch aut. Dzięki za podpowiedź ;) Problem w tym, że Mercedes występuje z silnikiem 2.2 CDI co dla mnie, osoby w miarę młodej, łączy się z wyższymi opłatami.

Nie ma co porównywać - Audi bliżej do VW niż Mbenz i BMW.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Mar 2010, 10:40

Mercedes raczej nie, ciężko znaleźć CDI o pojemności 2.0 w tej cenie. Coś na temat audi?
Horny
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AUTOSALON i AUTOSERWIS 2009 / relacja
    W dniach 9 -11 października 2009 odbyła się jubileuszowa edycja Międzynarodowych Targów Motoryzacyjnych i Międzynarodowych Targów Technik Motoryzacyjnych AUTOSALON/AUTOSERWIS. Ofertę branży samochodowej zaprezentowało ...