Auto do miasta ale dla rodziny - do 14 tys?

13 Mar 2010, 19:10

Witam!
Zastanawiam się nad zmianą samochodu - obecnie Shuma 1.5 '99. Mieszkam na śląsku i przez cały czas poza wakacjami właściwie poruszamy się po mieście- czasem są to trasy 5 do 15 km... Rocznie robimy jakieś 12 tys km. Jedynie w wakacje jedziemy na wypoczynek - wówczas miesięcznie do 2000 tys robimy.
Fajnie by było kuoić do 14 tys coś ekonomicznego i wcale nie koniecznie dużego i myślałem są tutaj o Punto II lub III albo o Hyunday Getz'u. Żona jednak argumentuje że to za małe samochody i jak na wakacje jedziemy to się nie zabierzemy....mi osobiście się wydaje że lepiej kupić coś z w/w + kufer na wakacje. Ostatnio jeszce zwróciłem uwagę na Focusy - są w tym przedziale cenowym, stylistycznie mi się podobają bardzo i są wyraźnie wieksze a i tak zgrabne.... I znowu - co lepsze - nowsze punto czy starszy focus?
Podsumowując:
1. Punto II, III (2003)
2. Hyunday Getz(2003)
3. Focus (2001)
4. Albea (2004)+ gaz?

Co myślicie i jakie macie ew inne propozycje dla rodziny do 14 tys ;)?
kriskce
Nowicjusz

Miejscowość: Siemianowice

13 Mar 2010, 20:19

Ja na Twoim miejscu wybrałbym focusa. Ładny samochód za tą kasę powinieneś dostać z bardzo fajnym wyposażeniem. Myślę że najlepszym rozwiązaniem był by silnik 1.6 tylko musisz uważać bo trochę lubi focusy łapać rdza. Z tego co wiem to jest na forum kilka osób co mają focusy to może coś jeszcze Ci poradzą co pomoże w ewentualnym zakupie.
qbson
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk

13 Mar 2010, 20:33

Ludzie co wy chcecie kupić ?? Fiata, Forda, a może garbusa ? To nie są dobre samochody. Ja poleciłbym ci Niemca lub Japońca. Zobacz [link do oferty na Allegro wygasł] Mozliwe ze byl juz klupany, ale to tylko dla przykladu podalem samochod jaki mozesz zakupic
e220 okular
Początkujący

Miejscowość: Tarnowskie Góry

13 Mar 2010, 20:44

Stylistyka focusa bardzo mi odpowiada, zastanawiam się natomiast jak z ekonomiką....moja obecna Shuma ma silnik 1.5 i zimą na krótkich trasach spokojnie spala mi co najmniej 10l. Silnik 1.6 focusa mógłby także drenować comiesięcznie kieszeń a zależy mi na ekonomiczności eksploatacji. Diesel w tej cenie byłby raczej ryzykowny. A jak tak patrzę na ogłoszenia Albea z gazem z 2005 roku to się nad nią zastanawiam...nie tak ładna ale nib rozsądny wybór i ekonomiczny :P Trudny wybór....
kriskce
Nowicjusz

Miejscowość: Siemianowice

13 Mar 2010, 20:45

Ekonomiczna benzyna mowisz ?? :wink:

Kazdy lubi cos innego tylko potem nie plakaj jak ci sie cos bedzie czesto psulo w fordziku :wink:

EDIT. Masz tutaj piekna v6 [link do oferty na Allegro wygasł]
e220 okular
Początkujący

13 Mar 2010, 20:51

No tak ale nie ma wyboru na 12tys rocznie kupować diesla to głupota. A tak poza tym to nie przesadzajmy focusy nie są bardzo awaryjne. A za 14 tys w benzynce powinien dostać zadbany i bezproblemowy egzemplarz. Można też kupić focusa w 1.4 ale z tego co się orientuje to 1.6 wychodzi lepiej w stosunku moc do spalania.
A najlepiej to poczekać aż napisze jakiś użytkownik focusa to rozwieje wątpliwości.
qbson
Początkujący

Miejscowość: Gdańsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czwarta generacja ikony RS: nowe Audi RS 6 Avant
    25 lat linii RS, 25 lat wysokowydajnych Audi kombi. Prezentując nowe Audi RS 6, Audi Sport otwiera nowy rozdział w historii usportowionego Avanta. Jeszcze więcej mocy w połączeniu ze zwiększoną dzięki systemowi mild hybrid ...

13 Mar 2010, 20:58

e220 okular napisał(a):Ludzie co wy chcecie kupić ?? Fiata, Forda, a może garbusa ? To nie są dobre samochody. Ja poleciłbym ci Niemca lub Japońca. Zobacz [link do oferty na Allegro wygasł] Mozliwe ze byl juz klupany, ale to tylko dla przykladu podalem samochod jaki mozesz zakupic

No ten za to co Ty podałeś jest bardzo wspaniały, nie dość prawdopodobnie do opłat bo nie pisze że opłacony, do tego to wspaniałe aluminiowe zawieszenie na polskie drogi plus przebieg X2 i automatyczna skrzynia... Hmm... Cud miód i orzeszki.

Może rzuć okiem na Mazdy - w tej cenie znajdziesz coś fajnego z rocznika +/- 2000.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Albo ten bardziej rodzinny:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Mój sąsiad ma takiego i przyznać muszę że zaskoczyło mnie to auto bardzo pozytywnie, aż się nie spodziewałem. Zrywne, wygodne, dużo miejsca.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

13 Mar 2010, 21:01

stasiowski121 prosze o czytanie z zrozumieniem :wink: To byl przyklad ! A przebieg raczej nie byl cofany, cena taka niska, bo zapewne miał kolizje :lol:

Ale ta V6 bardzo fajna :cool:

Mazda tez dobre autko
e220 okular
Początkujący

13 Mar 2010, 21:07

Nie licząc opłat to reszta odnosi się do ogółu Passatów w Polsce. Do tego ten automat w razie awarii...
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 21:12

Jezdziles automatem ?? :evil: Denerwujace jest jak ktos mowi nieprawde. Automaty sa bardzo dobre i manualne skrzynie tez sie psuja. Automat jest bardzo komfortowy. Jesli ktos dba o automat to nie będę go nękac zadne naprawy
e220 okular
Początkujący

13 Mar 2010, 21:23

Jeździłem. Ogólnie nie mam nic do pracy tej przekładni jednak kwestii kosztów naprawy różnią się i to znacząco, tego już mi nie wciśniesz, do tego do automatu należało by lać lepszy olej a co za tym idzie i droższy. Wybór rzecz jasna należy do autora tematu.
Osobiście nie wziąłbym tego Passata a albo Focusa albo Mazdę.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 21:25

Ja bym brał tego passata v6. Jest tez ksiazka serwisowa. Ja polecam automaty !
e220 okular
Początkujący

13 Mar 2010, 21:26

e220 okular napisał(a): Jest tez ksiazka serwisowa.

Na allegro też są i to w dodatku puste - pod dostatkiem.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Mar 2010, 21:28

Ten passat nie wyglada mi na zniszczonego. Zdania sa podzielne, a ja mam swoje i tyle :wink:
Ostatnio edytowany przez e220 okular, 13 Mar 2010, 21:29, edytowano w sumie 1 raz
e220 okular
Początkujący

13 Mar 2010, 21:28

[link do oferty na Allegro wygasł]

Proszę, książka i instrukcja, do wyklepanego szrotu akurat jak znalazł i jest bezwypadkowa igiełka z kompletem papierów.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika