Auto do miasta cena max.18 tyś

28 Gru 2014, 23:10

Witam wszystkich forumowiczów. Od dwóch miesięcy jestem na kupnie auta, ale szczerze mówiac sam nie wiem czego szukać. Miesięcznie robię ok.400km, z czego większość po mieście,odcinki po 2-3 kilometry. Budżet nie za wysoki- maksymalnie do wydania 18 tyś, auto musi być 5 drzwiowe(2 dzieci) Jak do tej pory miałem 3 samochody niemieckich marek (audi, vw) I przy niemieckich markach chciałbym pozostać. Pod uwagę biorę A4 B6, Golf V i BMW e46. Problem jest z silnikiem...jaki najlepszy przy takiej jeździe? Diesel chyba odpada, bo do miasta się nie opłaca, choć myślałem o golfie 1,9 105km i zrobić go na 140, w bezynie w tej kasie żadnego golfa nie znajdę, audi a4- 1,8t, 2.0, 2.4 lub 3.0(to musiałby zagazować)? No i E46- 2 litrowa benzyna czy coś większego silnikowo? Chciałem autko ok 130-150 konne, głownie biorę pod uwagę beznynkę bo szybciej mi go dogrzeje. W moim przypadku najlepszym wyborem będzie chyba a4 w 2.0, ale jakoś korci mnie bmw bo jeszcze nie jeździłem e46...jak myślicie, pomóżcie podjąć dobrą decyzję, może macie auta wyżej wymienione i możecie się wypowiedzieć?
sisqo149
Nowicjusz

Miejscowość: Myślenice

28 Gru 2014, 23:28

To ja bym radził odpuścić sobie VW i krypto VW - Audi.
BMW z silnikiem chociaż 2.5 żeby to było prawdziwe BMW, będzie moc, będzie frajda, spalanie podobne ;)
Albo jakiś japończyk np Honda. Możesz też zobaczyć na Astrę III
Diesla sobie odpuść, zwłaszcza jeśli masz jeździć na dystansach po 2-3 hm bo to będzie dla niego mordownia, na paliwie nie oszczędzisz a będziesz miał wydatki bo jazda na niedogrzanym silnika (ciągła) jest szkodliwa
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Gru 2014, 01:11

Rozumiem że nawet audi w benz. nie wchodzi w gre?...jedynie BMW, czyli bedzie ciezko cos znalezc. Może teraz jakiś użytkownik audi coś powie, bo dalej nic nie wiem

Thes dzięki za opinię:)
sisqo149
Nowicjusz

29 Gru 2014, 01:39

Audi ma drogi, awaryjny zawias, nie jest wcale wysokiej jakosci. Placisz glownie za znaczek i renome firmy. Auta grupy VAG ogolem nie zachwycaja, a stosunek jakosc / cena jest malo korzystny. W tej cenie mozna kupic o wiele lepsze auto. Polacy sie tak nauczyli ze co niemieckie to najlepsze co jest bledem bo to tylko sprawia, ze za duzo kase mozna khpic malo warty pojazd.
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

29 Gru 2014, 08:20

Nie podchodzę do tego "co niemieckie to dobre", . Po prostu podobają mi się auta takie jak golf V, czy audi a3,a4. BMW mniej urodziwe ale też coś w sobie ma. Miałem dwa golfy, III i IV, obydwa w benzynie i audi a3 1,9 tdi i raz że mi się tymi autami dobrze jeździło, a dwa- do żadnego prócz standardowych wydatków typu klocki, olej, itp nie dołożyłem nic, nic nie było robione, w każdym razie ja nic złego na te auta nie mogę powiedzieć. Dlatego szukam podobnego auta, tylko problemem jest wybór silnika- 1,8T- boje się turbiny, 3.0- duży silnik, obawiam się że za duży na miasto. Do Astry III się przymierzałem ale jakoś nie pasuje do tego samochodu.
sisqo149
Nowicjusz

29 Gru 2014, 09:57

No to w vagu wlasnie najlepszy silnik to 1.8T. Turbiny sie nie ma co bac, wystarczy troszke dbac ;) . Nie warto na pawno patrzec na silniki z bezposrednim wtryskiem paliwa bo sa klopotliwe a oszczednosc paliwa znikoma. 1.8T bedzie dobrze jezdzic i przyzwoicie palic, do tego mozesz autko zagazowac i bedzie bardzo ekonomicznie. ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...

29 Gru 2014, 10:31

sisqo149 napisał(a):tylko problemem jest wybór silnika- 1,8T- boje się turbiny

Dziwne jest Twoje podejście - teoretycznie w każdym samochodzie może przecież paść wszystko (sprzęgło, skrzynia, silnik, zawieszenie itd.), a Ty się boisz jednego dodatkowego elementu, który w tym samochodzie robi świetną robotę i przy odpowiednim traktowaniu jest bardzo trwały, a w dodatku obecnie jest bardzo tani w naprawie...
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

29 Gru 2014, 11:25

No właśnie dlatego zakładam temat na forum, żeby usłyszeć konkretne odpowiedzi, a jeśli mam jakieś wątpliwości liczę na to że ktoś je rozwieje. Jeśli piszecie że turbina w 1,8 jest ok, nie sypie się tak, to mi to wystarczy. Do tej pory myślałem że najlepszym wyborem będzie zwykłe 2.0-nie bardzo ma się co popsuć. Ale na forum może być osoba która naprawdę ogarnia silniki w audi i swoją opinią przekona mnie właśnie do 1,8T lub 2.4 benz. Czasem warto popytać, pozbierać opinie na temat silnika, komfortu jazdy (dlatego też w planach pojawiło się e46)
A to że obawiam się np.turbo wynika z tego że nie wiem jak te silniki zachowują się przy tak krótkich przebiegach, i tak naprawdę nigdy nie mam pewności jak to turbo było traktowane przy poprzednim użytkowniku auta.
sisqo149
Nowicjusz

29 Gru 2014, 11:32

Większe jest prawdopodobieństwo remontu zawieszenia raz w roku niż padnięcia turbiny :yes:
Temat silników w Audi ogarnia forumowicz motozakup, więc możesz uderzyć do niego na pw
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004