Auto do miasta z segmentu B/C za około 20 tys

06 Cze 2010, 19:58

Witam szanownych forumowiczów :) Potrzebuję Waszej pomocy gdyż zaczynam się rozglądać za następcą matiza który wozi mój tyłek do pracy i po mieście. Matiz służy dobrze ale wiek już zaczyna go dopadać i wkrótce zacznie się pewnie sypać... Oto warunki dla autka:
1. Dla dwóch dorosłych osób bez dzieci które lubią wyskoczyć na weekend za miasto.
2. Raczej mała benzyna (do 1,6) bo boję się kupić używanego diesla (dwóch znajomych strasznie się nacięło na koszty)
3. Musi być w miarę ekonomiczny aczkolwiek sknerą nie jestem ;) Dostępne części w rozsądnej cenie.
4. Zależy mi na bezpieczeństwie więc minimum 4 poduchy. Koniecznie klima.
5. Roczne przebiegi około 15 tys.
6. Nadwozie 4/5 drzwi, hatchback ewentualnie mały sedan. Segment B ew. C
7. Na super osiągach mi nie zależy ale nie chcę wyprzedzać traktorów ze strachem w oczach :D
8. Rocznik od 2004.
Z góry dzięki za opinie :)
Jaruga
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

07 Cze 2010, 19:11

Nic rewelacyjnego nie padnie bo i po co...
Astra II z 1,6 i po kłopocie...
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Cze 2010, 19:30

artur73 napisał(a):Nic rewelacyjnego nie padnie bo i po co...
Astra II z 1,6 i po kłopocie...

Też o tym myślałem ale... taka strasznie zwyczajna z wyglądu - wygląda po prostu jak... samochód :-D Wizualnie podobają mi się takie auta jak: Clio 3 , Modus, Megane 2, Nissan Almera i Note, opel meriva, fiat idea... Aczkolwiek boję się trochę francuzów i (naczytałem się niestworzonych historii o elektryce i elektronice), a nissany w interesującym mnie stanie oscylują wokół 25tys... I co tu zrobić? Zaryzykować francuza? Tylko którego? A może jakieś inne pomysły? Pozdr
Jaruga
Nowicjusz

07 Cze 2010, 21:25

Z tymi francuzami to trochę jak z Yeti - niby każdy mówi że się psuje (istnieje), ale nikt kto miał francuza tego nie potwierdzi (nikt kto był w Himalajach nie potwierdzi że widział Yeti). Jeśli zależy ci na bezpieczeństwie to Renault przykłada do tego dużą wagę - znajomy miał dzwona na czołowe w Megane z Golfem IV, jemu się nic nie stało, wyszedł o własnych siłach, a państwo z Golfa erką do szpitala gdzie trochę poleżeli, na szczęście przeżyli :)

Poleciłbym ci jeszcze Hondę Civic VII [link do oferty na Allegro wygasł] nie przejmuj się że z trochę starszego rocznika niż planujesz, to czy będzie miało 6 czy 9 lat nie jest tak istotne jak myślisz, ważniejszy jest stan. Seat Ibiza III [link do oferty na Allegro wygasł] chociaż 1.4 75 KM rajdowych doznań nie zapewni, przy wyprzedzaniu potrzeba będzie trochę rozwagi (nie mówię że przy traktorze będzie stres, ale przy kilkunastometrowym TIRze jadącym niecałe 100km/h już może lekki być).
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

08 Cze 2010, 20:26

Honda ma myty silnik, a ibiza przebieg podzielony pewnie przez 5 :-D A tak na poważnie to też myślałem o tych modelach i zapewne civic to było by najrozsądniejsze rozwiązanie ale jakoś mi się opatrzył i mi się już nie podoba :( to samo z resztą z ibizą... Aczkolwiek jak w poszukiwaniach natrafie na jakiś dobry i wzbudzający moje zaufanie egzemplarz to pewnie i kupie :) A co myślisz o ryzyku kupowania używanego nowoczesnego (a więc skomplikowanego i wymagającego od kierowcy odpowiedniego traktowania) diesla? Mi to się wydaje trochę ruletką :???: Czasami sobie czytam o padających pompach, wtryskach, kołach dwumasowych a nawet pękniętych głowicach i boję się trochę bo koszty są kosmiczne :neutral: Pozdr
Jaruga
Nowicjusz

09 Cze 2010, 00:54

Nie chodziło mi o te z ogłoszeń które wkleiłem, to linki poglądowe. Nawet nie oglądałem ich zdjęć, ale myty silnik to kiepska sprawa, wiem bo jedyne auto które sprzedałem myjąc wcześniej silnik to było takie z jego poważną awarią, a Ibiza pewnie ma więcej (chociaż isteniją ludzie którzy przejeżdżają 5 tys. km rocznie, ale kupując auto nie ma co liczyć że to od takiej osoby bo na ogół wtedy sprzedaje się samochód rodzinie/znajomym). Z dieslem może być ruletka, no i diesel może mieć znacznie większy przebieg niż benzyna. Jeśli planujesz jeździć 10-15tys. km rocznie to nie ma co się na siłę pchać w diesla.

widzę że już jesteś trochę obeznany z tematem - bo faktycznie awarie w diesli są na ogół dużo bardziej kosztowne niż w silniku benzynowym. No i diesla łatwiej zarżnąć złą obsługą lub jazdą na krótkich dystansach.

Obecnie nie jest tak ważna marka bo sporo rozwiązań i konstrukcji się przeplata u wielu producentów (Mazda 3 Ford Focus, Opel Corsa Fiat Punto, Skoda Octavia Auci A3 VW Golf Seat Leon, KIA Cee'd Hyundai i30, Saab 93 Opel Vectra, Seat Ibiza VW Polo, Dacia Logan Renault Thalia - to tylko nieliczne przykłady w zasadzie identycznych samochodów, inne oczywiście różną się bardziej ale często mają takie same silniki albo ze sobą współpracują), więc po prostu bierz samochód który ci się podoba i który jest w dobrym stanie.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

09 Cze 2010, 22:39

ACSznycel napisał(a): .......więc po prostu bierz samochód który ci się podoba i który jest w dobrym stanie.

No i myślę że tą prostą aczkolwiek bardzo trafną konkluzją można zakończyć ten temat :smile: Po prostu jak znajde coś co mi się spodoba i będzie w bardzo dobrym stanie to kupię :) Pozdrawiam :)
Jaruga
Nowicjusz

10 Cze 2010, 13:38

ja mam do sprzedania taka mazde 2 tylko, ze rocznik nie ten co chcesz :wink:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec