Witam Specjalistów, forum przeglądam od kilku tygodni, większość tematów podobnych do mojego przeczytałem i postanowiłem założyć własny by mieć możliwość indywidualnego rozpatrzenia swojego zagadnienia związanego z wyborem auta i przedyskutowania go z Wami
Mianowicie rozglądam się za swoim pierwszym autem, prawko mam od ponad 3 lat. Samochód ma mi służyć głównie do jazdy po mieście i kilka razy w tygodniu trasy 100-200 kilometrowe, czyli w przeciągu miesiąca ok 1-2tys km.
Auto ma być ekonomiczne, jak najmniejsze spalanie i w miarę tanie części jeśli by zaszła potrzeba ich wymiany ( oby nie ), poza tym auto ma być bezpieczne, czyli chciałbym mieć poduszkę u kierowcy, bo pewnie u pasażera w tej cenie nie znajdę, abs i w miarę dobre wyniki w ncapie, oczywiście to są moje życzenia, które wcale nie muszą się przełożyć na moje możliwości finansowe...
Kolejna kwestia to dynamiczność auta, biorę pod uwagę silniki 1.2, 1.4 i 1.6, benzyniaki, jak i diesle, gaz mi tez nie przeszkadza, nie chce żeby auto bardzo odczuwalnie traciło moc podczas wjeżdżania pod jakąś górkę no i jako tako wyprzedzało, nie mam bardzo wygórowanych oczekiwań, ale taki delikatny pazurek bo pazur to za dużo powiedziane, by się zdał.
A, i nie ukrywam że wygląd auta ma dla mnie znaczenie, nie chciałbym aby wyglądał jak kanciasty relikt minionej epoki, czyli w miarę ładna bryła, opływowe kształty.
Obecnie często jeżdżę corsą B z silnikiem 1.2 lub 1.4, w tym momencie już nie pamiętam no i rdza strasznie ją żre, z silnikiem nie ma większych problemów, inna sprawa, że auto było dość ostro jeżdzone, bo służyło w firmie, także nikt specjalnie o nie nie dbał...
Auta które biorę pod uwagę:
Ford Fiesta mk4
Ford Fiesta mk5 - widziałem, że czasem można znaleźć coś w tej cenie
Renault Clio II
Opel Corsa B
Opel Astra
Nissan Micra
Seat Ibiza IIFL - pewnie ciężko bedzie w tej cenie wyhaczyć
VW Polo
VW Golf 4 - tylko czy on jest ekonomiczny... no i cena?
Fiat Punto II - ale chyba nie znajdę w tej cenie ?
Wiem, ze często polecacie Punto, ale ono cholernie mi się nie podoba, lanos też tak średnio, zresztą lanos jest droższy.
Jestem oczywiście otwarty na propozycje innych marek i modeli o ile spełniają w/w wymagania, również z uwzględnieniem wyglądu.
Zastanawiało mnie też jak czytałem inne tematy, to że rzadko polecacie fiesty, chciałbym wiedzieć dlaczego ? I generalnie bardzo bym was prosił o skomentowanie wyżej wymienionych przeze mnie aut, taka króciutką chociaż charakterystykę, czyli plusy, minusy poszczególnego modelu itp.
Jestem z podkarpackiego i chciałbym na terenie województwa znaleźć auto.
Trochę się rozpisałem, ale nie wynika to z moich ogromnych wymagań tylko chciałem jak najpełniej oddać swoje oczekiwania wobec auta.
Serdecznie pozdrawiam