Auto do miasta za 8 tys

17 Sty 2016, 13:32

Witam, jakiś czas temu zakładałem temat odnośnie kupna auta do 10 tys, niestety trochę noworocznych wydatków sprawiło, że budżet został uszczuplony do 8 tysięcy zł, teoretycznie dalej mam około 10 tysięcy jednak część pieniędzy chcę sobie zostawić na ewentualne doinwestowanie auta. Zmieniłem też moje oczekiwania względem auta. Jako, że będzie to dla mnie pierwsze samodzielne auto i głównie poruszał się będę po Trójmieście i tylko raz max dwa razy w miesiącu zdarzy się dłuższa trasa do Elbląga lub raz na kilka tygodni do Olsztyna to postanowiłem, że nie musi to być jakiś demon prędkości. Przy moich przebiegach rzędu 600-800 km miesięcznie rozważam tylko benzynę lub auto z założoną już instalacją LPG, chociaż tej opcji się trochę obawiam. Głównie zależy mi na tym by auto było w miarę ekonomiczne, miało łatwo dostępne i tanie części, było jako tako wyposażone (najlepiej by miało chociaż tę klimę). Pierwsze auto na, którym uczyłem się tak naprawdę jeździć była Ibiza III 1.4 75KM i poza wyprzedzaniem, które było trochę stresujące dynamika tego auta w miarę mi odpowiadała. Auto którego szukam może być z segmentu B lub C ewentualnie D, ale tutaj zdaję sobie sprawę, że w przypadku większych aut ekonomiczny silnik będzie oznaczał 10-11 l benzyny w mieście. Proszę o pomoc w znalezieniu dobrej oferty w okolicach Trójmiasta, Elbląga i Olsztyna, gdyż w tych miastach często bywam i nie będzie problemu z ewentualnym obejrzeniem auta. Sam znalazłem takie auta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - to już bardziej jako ciekawostka
Chętnie poznam Wasze opinie i propozycje.
LordBendtner
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 06 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam

17 Sty 2016, 14:58

Z Twoich linków obejrzałbym Civica, Corolle i ewentualnie BMW
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Sty 2016, 20:10

A co myślicie o czymś takim?
LordBendtner
Nowicjusz

17 Sty 2016, 20:31

Pierwsza świetna, druga też niczego sobie. Dzwoń i umawiaj się na oględziny :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

20 Sty 2016, 13:10

A co sadzicie o tych:
[link do oferty na Olx wygasł] tylko ten przebieg
LordBendtner
Nowicjusz

20 Sty 2016, 17:10

C5 1.8 to straszny muł, brakuje mocy na dole a w górnym zakresie pali ogromne ilości paliwa - nawet na LPG to zdecydowanie nie jest ekonomiczne auto. A przebieg jest spory, ale przynajmniej realny.

Mondziak za tani i do tego słabo toleruje gaz, generalnie prawie na pewno mina.
Żółtek
Aktywny

Prawo jazdy: 06 08 2015
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: C5 mk1
Silnik: 2.0 136KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek EuroNCAP
    Nowa Kia Carens otrzymała 5 gwiazdek w testach zderzeniowych EuroNCAP - wiodącej europejskiej organizacji oceniającej najważniejsze aspekty bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Kia Carens jest jednym z dwóch tylko modeli ...

12 Lut 2016, 16:10

Odświeżam temat, ponieważ dalej poszukuje auta, jednak zmieniły się trochę warunki zakupu samochodu. Po pierwsze budżet wzrósł do 10 tyś. zł i to jedyny plus. Inna sprawa, że okazało się, że nie mam na kogo wziąć ubezpieczenia i będę zmuszony, opłacić je we własnym zakresie. Tak więc teraz poszukuję auta raczej klasy B ewentualnie kompakt w benzynie najlepiej jak najmniejsza pojemność 1.6 maksymalnie, jak najmłodszego (minimum 2003 rocznik), z chociaż tą klimatyzacją i który nie zabije mnie kosztami eksploatacji (czytaj tanie i łatwo dostępne części, niskie spalanie tak do 8l w mieście). Na ten moment mój faworyt to ta wspomniana wcześniej Ibiza 1.4 75KM, bo znam to auto i wiem, że u nas w rodzinie nie było z nim problemów a i spalał tak 8-8,5l w mieście. Jak macie jakieś typy albo konkretne propozycje z okolic Gdańska,Elbląga lub Olsztyna to możecie się podzielić :D
LordBendtner
Nowicjusz

12 Lut 2016, 17:10

Za tą cenę można szukać Civica VII z 1.4, 90KM ma, znośnie się odpycha, skrajnie bezawaryjny. Wersja 3d z klimą spokojnie do znalezienia w tej cenie.
Żółtek
Aktywny

12 Lut 2016, 17:31

Te Civici fajne tylko problem jest z ciekawymi egzemplarzami w moich okolicach :(
LordBendtner
Nowicjusz

12 Lut 2016, 17:35

Trzeba polować, bo ciekawe egzemplarze za 10K i mniej schodzą na pniu, w ciągu kilku godzin - popyt przewyższa podaż :)
Żółtek
Aktywny

12 Lut 2016, 20:51

A bardzo popularna na tym forum Astra G?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - podpicowana na handel ale ładnie wygląda tylko w przebieg bym nie wierzył patrząc na wytarty mieszek zmiany biegów..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Lut 2016, 23:31

No nie najgorzej ta Astra wygląda mimo, że kompletnie mi sie nie podobają te Ople to jednak przy moich oczekiwaniach i budżecie chyba nie ma co wybrzydzać :P
LordBendtner
Nowicjusz