Auto do obsługi pasieki i jazdy na codzień 4x4 30k-45k

11 Paź 2020, 16:17

Szukam auta do jazdy na co dzień i obsługi pasieki, czyli np. duży bagażnik ze złożonymi siedzeniami + ciągnięcie przyczepki dmc 750kg ~3m długości. Zależy mi na w miarę tanich częściach i naprawach :) Auto powinno móc wyjechać na polanę/łąkę oraz dawać radę na szutrowych/leśnych drogach. Rocznik najlepiej 2011+. Teren górzysty.

Pod uwagę biorę
1)Dacia Duster
2)Fiat Freemont - bardzo długie i obawiam się problemów z manewrowaniem na wąskich i ciasnych parkingach. Do tego dochodzi manewrowanie z przyczepą gdzieś w lesie.
3)Subaru Forester III generacji - to jest auto, które najbardziej mi się podoba, ale obawiam się problemów z drogimi częściami i podobno do tego trzeba szukać mechaników, bo nie każdy da radę? Jak to wygląda w rzeczywistości, czy jest problem z częściami oraz ich ceny są bardzo wysokie?
4) Co innego możecie polecić?
Doze
Nowicjusz

11 Paź 2020, 16:36

Tu najnowszym i całkiem niezłym autem będzie Duster z napędem 4x4. koszty napraw nie powinny być wysokie bo raczej to trwałe auto.

Patrząc na inne samochody które mogły by sprostać twoim oczekiwaniom to np. Honda CRV czy Nissan Qashqai.

Jednak patrze na te wszystkie samochody które mogłyby się u ciebie sprawdzić to najbardziej mi pasuje Duster. Może nie będzie tak komfortowy jak pozostałe ale powinien świetnie tu się sprawdzić.

Generalnie Forester to bardzo fajna propozycja i chyba jedyne auto ze stałym napędem. Co do części to tu nie ma z nimi problemu ale te samochody warto jak serwisuje ogarnięty mechanik :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Paź 2020, 16:41

A nie myślałeś o pickupie? Masz otwartą pakę, w razie potrzeby przewiezienia coś gabarytowego wrzucasz na pakę i po problemie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Paź 2020, 17:25

Mnie też do takiego użytkowania pierwszy na myśl przyszedł pickup.
I przyczepę pociągnie i na pakę coś można wrzucić, no i to przeważnie prawdziwe 4x4.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

11 Paź 2020, 17:53

Oj tak, pickup to fantastyczne auto do takich zastosowań. Tylko chyba kasa za mała :(

Nissana Navara może na styk coś takiego, ale wydaje mi się, że na pace widać rudą :(
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Natomiast nie wiem jak pod względem awaryjności i cen części.

Ofert L200 nie ma w okolicy 180km ode mnie praktycznie nic. Generalnie mam je też na oku. Podobno blacharka w nich siada bardzo.

Jaki pickupy możecie jeszcze polecić? Może coś ciekawego mi umyka.
Doze
Nowicjusz

11 Paź 2020, 19:11

No ruda w tych autach to spory problem. Ale jak auto używane jest w trudnym terenie, to trzeba na bieżąco konserwować, a z tym bywa różnie.
Gdzieś czytałem, że Dustera z paką mają zrobić, ale kiedy to będzie, nie wiadomo.
https://spidersweb.pl/autoblog/dacia-du ... zapowiedz/
Możesz poszukać jeszcze Isuzu D-Max.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i3 Concept Coupe - bezemisyjny pojazd koncepcyjny
    Podczas światowej premiery BMW i3 Concept Coupe firma BMW Group pokazała dynamiczną i ekscytującą wersję bezemisyjnego pojazdu koncepcyjnego z segmentu ekologicznych samochodów klasy premium. Pojazd studyjny zaprezentowano ...

11 Paź 2020, 19:22

Za 45 spokojnie coś ciekawego trafisz tylko zwyczajnie musisz sobie ten rocznik odpuścić bo to wymaganie pozbawione uzasadnionego sensu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Paź 2020, 21:04

jedno z lepszych 4x4 to chyba tylko suzuki grand vitara (+ blokada+reduktor) ....inne to mają takie pseudo 4x4, przeważnie dołączane elektronicznie itp. :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

11 Paź 2020, 22:37

Przy Navarze należy zwrócić uwagę na pewien drobiazg, że to jednak klonkier (40cm dłuższy od Freemonta, który już na początku odpadł ze względu na wymiary), L200 czy D Max są mniejsze od Nissana, więc jeśli już, to z pickupów będą lepszym wyborem.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Paź 2020, 09:45

andrewb25 napisał(a):jedno z lepszych 4x4 to chyba tylko suzuki grand vitara (+ blokada+reduktor) ....inne to mają takie pseudo 4x4, przeważnie dołączane elektronicznie itp. :lol:

Dokładnie, również polecam grand vitare.
malmon3
Aktywny

14 Paź 2020, 11:24

andrewb25 napisał(a):pseudo 4x4, przeważnie dołączane elektronicznie itp.
a GV jak ma jak nie elektronicznie ? Autorowi nie chodzi o kopanie się w błocie, są inne wymagania brane pod uwagę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

02 Wrz 2021, 11:45

L200 jest zdecydowanie najlepszy w terenie ze wszsytkich tu wymienionych auta. Mam go i nigdy na oponach all-terrain nie zakopałem sie a jeżdzę po budowach wszelakich bo jestem deweloperem. Auto jednak lubi rdzewieć to raz. A dwa ma bardzo drogie koło dwumasowe (i inne części, jak amortyzatory). za dwumas w ASO Mitcar krzyknęli mi 12 tysiecy zł ! za samo koło! Zamienniki też drogi bo coś ok. 6 tys. zł. A jeszcze trzeba doliczyć sprzęgło.... Dlatego warto o tym pamietać. ciekawe jak ceny do Navary bo swego czasu sie nią interesowałem
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2