Auto do oceny proszę o opinie

09 Paź 2010, 12:39

Witam
Z racji, że jestem nowym użytkownikiem proszę o wyrozumiałość chcę obecnie kupić sobie samochód i myślałem nad

Focusem
Vectrą b
Borą
Octavia I

Dodam, iż rocznie bedę robił około 10-12 tys. km, głównie po mieście robota - przedszkole córki i dom, czasami wypad w weekendy do teściowej na obiad:p

Znalazłem takiego focus, cena jaka wytarghowalem ewentualnie to 12 300
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I teraz moje pytanie czy ten focus jest wart tej ceny?
Dodatkowo myślałem żeby wstawić do niego gaz co wy na to??

Z góry dziękuje za pomoc.
panwilli
Nowicjusz

Miejscowość: Zielenia Góra

09 Paź 2010, 13:47

Ford Focus, jaki jest?
Jeżdżę już od prawie roku tym modelem Forda, więc moge coś o nim powiedzieć; W kwestii niezawodności bywa różnie. Do ideału mu daleko, lepiej wygląda niż jeździ, ale też nie cierpi na przesadnie dużą liczbę kosztownych i trudnych do usunięcia awarii. Przy zakupie szanowny kolego, szczególną uwagę zwróć na najsłabsze punkty Focusa mk1 tj; przekładnię kierowniczą (przy krótkich szybkich ruchach słyszalne stuki, w czasie jazdy drgania kierownicy), stan wielowahaczowego zawieszenia oraz korozję (szczególnie spody drzwi od str wewnetrznej, klapa tylna)
Mój teść jeździ właśnie takim Focusem jak podałeś w linku czyli wersja sedan z 99r. 1.6 i zarówno w moim jak i jego aucie te w/w defekty, usterki techniczne miały miejsce.
Zagazować go warto tylko wtedy gdy będziesz jeździł nim na tyle dużo i długo że wartość instalacji zwróci sie.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

09 Paź 2010, 14:55

Co do gazu to instalacja gazowa najlepiej sekwencja bo inaczej mogą sie wypalać gniazda zaworów.A co do Focusa z linku to wygląda ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Paź 2010, 18:41

To jak czesto trzeba zmieniac te wachacze i jaki jest koszt takiej przyjemności, brałem pod uwage jeszcze passata b5 ale go odrzuciłem właśnie ze względu na te zawieszenie.

Kolega wyżej wspominał o rdzy wiem, że fordy mają skłonność do gnicia, ale chyba pojezdził bym tym autem z 5 lat ??
panwilli
Nowicjusz

09 Paź 2010, 19:15

panwilli napisał(a):To jak czesto trzeba zmieniac te wachacze i jaki jest koszt takiej przyjemności
Na to nie ma jednoznacznej definicji. To zależy od nawierzchni po jakiej było jeżdżone i od stylu jazdy. Kosztów dokładnie nie znam.

panwilli napisał(a):fordy mają skłonność do gnicia, ale chyba pojezdził bym tym autem z 5 lat ??
Dlaczego by nie? Spotyka sie starsze egzemplarze Fordów które nadal jeżdżą.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

09 Paź 2010, 19:20

Do silnika ZETEC Lpg bym nie zakładał,te silniki mają wyjątkowo delikatne gniazda zaworowe.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Paź 2010, 22:22

Focus w sedanie? :mad: Brzydactwo... Samo auto jak już Krikus pisał - koroduje ciutke, z gazem na dwoje babka wróżyła - jedne Foki jeżdżą inne szybko umierają :( Zawieszenie nie jest bardziej awaryjne niż inne konstrukcje ale za to droższe w serwisie - daje niesamowitą fajdę z jazdy.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

09 Paź 2010, 23:28

Nie będę krytykował, bo gustów się nie komentuje, ale jak dla mnie focus tylko 5d lub 3d. Ale najważniejsze że Tobie się podoba. Ciekawe silniki, głównie benzynowe ZETEC'i. Blacha dość delikatna, ale bez przesady. Dużo focusów jeździ i nie są zgnite czy pożarte przez rudą. Autko bardzo fajne, ciekawe.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

09 Paź 2010, 23:58

jacek04 napisał(a):Blacha dość delikatna, ale bez przesady. Dużo focusów jeździ i nie są zgnite czy pożarte przez rudą.

Robione już ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

10 Paź 2010, 08:53

A co lepsze według was bo sie wacham jeszcze miedzy vectra b po lifcie i tym focusem??
panwilli
Nowicjusz

10 Paź 2010, 09:47

Kubuch napisał(a):
jacek04 napisał(a):Blacha dość delikatna, ale bez przesady. Dużo focusów jeździ i nie są zgnite czy pożarte przez rudą.

Robione już ;)

:lol:

VECTRA B i Focus I gen to moje ulubione auta- lubia gnic, a ja mam prace :wink:
Poszukaj lekko podgnitych, zbij cene, zrob jak nalezy(reperaturki, nowe elementy) i masz kilka lat spokoju- robilem 5 lat temu foke znajomemu(1998) od 1 wl z salonu,ktory sprzedal ja bo gnila- zrobilem w profesjonalny sposob no i znajomy cieszy sie z focusa do dzisiaj, poza korozja focus to calkiem dobre auto, podobnie jak viki b
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

10 Paź 2010, 09:50

Kubuch napisał(a):Focus w sedanie? :mad: Brzydactwo
jacek04 napisał(a):Nie będę krytykował, bo gustów się nie komentuje, ale jak dla mnie focus tylko 5d lub 3d

Mi sie sedan podoba, jedynie kombi nie.

panwilli napisał(a):A co lepsze według was bo sie wacham jeszcze miedzy vectra b po lifcie i tym focusem??

Sam sie kiedyś za taką rozglądałem, myślę że te Vectry są godne uwagi. Z wyborem Vectry (FL) możesz mieć krucho, jest ich poprostu mało z powodu krótkiego okresu produkcji 99-2000r
Myślałeś może o Astrze II ? nie są drogie a jest ich duży wybór.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

10 Paź 2010, 11:32

No i już tego focusa nie kupię dosłownie starsza pani sciągneła mi go z przed nosa. Czyli muszę zacząć poszukiwania od nowa :P, Astra II za bardzo mi sie nie podoba
panwilli
Nowicjusz

10 Paź 2010, 13:24

A Xsara II??
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Paź 2010, 22:09

Sam sie kiedyś za taką rozglądałem, myślę że te Vectry są godne uwagi. Z wyborem Vectry (FL) możesz mieć krucho, jest ich poprostu mało z powodu krótkiego okresu produkcji 99-2000r
Myślałeś może o Astrze II ? nie są drogie a jest ich duży wybór.[/quote]

Mylisz się. Vectra B po face liftingu byłą oferowana od 1999 do 2002r.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko