REKLAMA
Szukam samochodu, do około 25 tys. Rocznie przejadę około ~15tys. km, z czego 5-6 tys. w mieście (trasy zazwyczaj minimum 20-25 min) reszta w trasach ~150-200km (a może i dłuższe) co jakiś czas.
Jeśli chodzi o silnik, słyszałem że na mały przebieg lepsza benzyna, bo tańsza w utrzymaniu, choć na razie skłaniam się jakoś bardziej ku dieslu, przede wszystkim bo jak piszę trasy dłuższe też będę jeździł, a po mieście zazwyczaj dłuższe trasy czasowo będę robił. Jeśli się mylę, to poprawcie.
Moje typy samochodów:
Audi A3 w silniku 1.9 TDI 105KM - całkiem przyjemne w środku, z zewnątrz też ujdzie, ponoć b. dobre wykonanie i dość tanie w użytku.
Seat Leon II 1.9 TDI 105KM - z zewnątrz przyjemne, sportowe rysy i dość fajnie się prezentuje ogółem, w środku trochę licho, no ale cóż... Osiągi i spalanie też ma b. fajne podobnie jak A3. Silnik 1.9 TDI ponoć bardzo mało się psuje, więc chyba na tą jednostkę bym stawiał.
Opel Astra III (H) w wersji Hatchback (raczej 2/3 drzwiowa) lub GTC.
Jeśli chodzi o wersję zwykłą 2/3 drzwiową to nie wiem jaki silnik, jeśli chodzi o GTC to jest chyba tylko 1.9 150KM. Auto z zewnątrz wygląda bardzo przyzwoicie, w środku również ciekawie (szczególnie wersja z czarną kierownicą i szarymi elementami w niej, nie odwrotnie), osiągi też ma fajne ale boję się wyższego spalania i nie jestem pewny co do awaryjności tych silników. Mam się czym martwić?
Volkswagen Golf V 1.9 TDI (albo jakaś szybsza wersja np. GTI) - najtańszy chyba, tani w eksploatacji, w środku całkiem przystępny, ale z zewnątrz mi się niezbyt podoba co skutecznie obniża jego noty u mnie). Spalanie również przyzwoite i ogólne osiągi.
Inne pomysły to Kia Ceed, Mazda 3, choć do nich nie jestem zbyt przekonany.
Co sądzicie o tych autach, silnikach w nich, może jakieś inne propozycje?