Auto do ok. 25k prawdopodobnie hatchback

15 Mar 2014, 18:42

Szukam samochodu, do około 25 tys. Rocznie przejadę około ~15tys. km, z czego 5-6 tys. w mieście (trasy zazwyczaj minimum 20-25 min) reszta w trasach ~150-200km (a może i dłuższe) co jakiś czas.

Jeśli chodzi o silnik, słyszałem że na mały przebieg lepsza benzyna, bo tańsza w utrzymaniu, choć na razie skłaniam się jakoś bardziej ku dieslu, przede wszystkim bo jak piszę trasy dłuższe też będę jeździł, a po mieście zazwyczaj dłuższe trasy czasowo będę robił. Jeśli się mylę, to poprawcie.

Moje typy samochodów:
Audi A3 w silniku 1.9 TDI 105KM - całkiem przyjemne w środku, z zewnątrz też ujdzie, ponoć b. dobre wykonanie i dość tanie w użytku.

Seat Leon II 1.9 TDI 105KM - z zewnątrz przyjemne, sportowe rysy i dość fajnie się prezentuje ogółem, w środku trochę licho, no ale cóż... Osiągi i spalanie też ma b. fajne podobnie jak A3. Silnik 1.9 TDI ponoć bardzo mało się psuje, więc chyba na tą jednostkę bym stawiał.

Opel Astra III (H) w wersji Hatchback (raczej 2/3 drzwiowa) lub GTC.
Jeśli chodzi o wersję zwykłą 2/3 drzwiową to nie wiem jaki silnik, jeśli chodzi o GTC to jest chyba tylko 1.9 150KM. Auto z zewnątrz wygląda bardzo przyzwoicie, w środku również ciekawie (szczególnie wersja z czarną kierownicą i szarymi elementami w niej, nie odwrotnie), osiągi też ma fajne ale boję się wyższego spalania i nie jestem pewny co do awaryjności tych silników. Mam się czym martwić?

Volkswagen Golf V 1.9 TDI (albo jakaś szybsza wersja np. GTI) - najtańszy chyba, tani w eksploatacji, w środku całkiem przystępny, ale z zewnątrz mi się niezbyt podoba co skutecznie obniża jego noty u mnie). Spalanie również przyzwoite i ogólne osiągi.

Inne pomysły to Kia Ceed, Mazda 3, choć do nich nie jestem zbyt przekonany.

Co sądzicie o tych autach, silnikach w nich, może jakieś inne propozycje?
RippeR37
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Mar 2014, 16:22

Daj sobie spokój z VAGami, bo tam znaleźć ładne auto niebite z tym silnikiem to na prawdę ciężka sprawa. Poza tym wcale takie bezobsługowe nie są, bo te 1,9TDI/105KM to nie to samo co TDIki z Golfa IV czy A3 I.
Lepiej poszukać takiego Cee'da z 1,6CRDi lub benzyniakiem. Każdy silnik jest w nim dobry ale trzeba uważać na auta po flotach.
Opel Astra czy Focus to też dobre opcje i też trzeba uważać na auta po flotach.
Mazda najlepiej z benzyniakiem i z dobrą konserwacją przeciw rdzy.

Z ciekawych propozycji i niedocenianych to Fiat Bravo ze świetnym 1,9JTD
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Mar 2014, 18:31

może Volvo C30? mały, zgrabny samochodzik z dobrym silnikiem i zawieszeniem. Polecam diesla 2.0 136 KM i 320 Nm, da duża przyjemność z jazdy :)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

16 Mar 2014, 18:38

A może zainteresował byś się Fiatem Grande Punto 1.4 16V T-Jet 120KM. Jest to dobry samochód. Jeździ się jak "mercedesem" dużo miejsca, wygodny, mało awaryjny. Do 25 tys kupisz spokojnie w dobrym stanie. Oto moje propozycje:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
konio1konio
Początkujący

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 09 03 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: KIAOptima
Silnik: 2.0DOHC
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2014

16 Mar 2014, 21:03

@dzida - co do VAGów, mówisz że taki Seat Leon II 1.9 nie warty uwagi nawet? Z tej 3 raczej faworyt, bo na A3 ciężko będzie w tej cenie fajną sztukę dostać, a za ~25k Leona wyrwać niebitego chyba się da?

Oraz - Cee'd lepszy od np. takiej Astry III GTC? Mam okazję wyrwać fajną sztukę z 1.6 115KM i myślę żeby dodać gaz, bo ogólnie dużo spala ona (do 9L podchodzi w mieście)... Dobry pomysł?
Focusy jakoś tak do mnie nie przemawiają...

@Rom33 - również mi ktoś polecał, a wiem że marka raczej porządna i godna zaufania. Niestety średnio do mnie przemawia po fotkach, ale postaram się wybrać gdzieś na oględziny i przejażdżkę to może zmienię zdanie :) Nie będzie ten silniczek za dużo zjadał? Szukam też coś w miarę oszczędnego, ~5-6l w trasie maks (najlepiej ~5), oraz ~6-7l w mieście (ew. ~9 gaz).

@konio1konio niestety taki fiat do mnie w ogóle nie przemawia, no i za tą kwotę myślę że da się znaleźć coś lepszego, a nie chciałbym zostać z ~5k i żalem że nie kupiłem czegoś dużo lepszego za niewiele więcej. Ale dzięki za propozycję! ;)
RippeR37
Nowicjusz

16 Mar 2014, 21:12

no akurat Leona udałoby się dostać jeszcze ale marnie wykończony. A3 to szukanie igły w stogu siana, a golf V ogólnie jest lipny i przereklamowany i drogi
Astra czy Cee'd to w sumie co Ci bardziej opowiada ale oba auta są dobre. O Cee'dzie powiem, że 1,6/125KM jest bardzo dobry do LPG ale unikałbym aut w kolorach pastelowych (biały i czerwony), bo może pojawić się ruda pod uszczelkami, bo ma cienki lakier.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodowe SPA czyli porządna kąpiel dla auta
    "Kierowcy, bądźcie dla nas dobrzy szczególnie na wiosnę" to byśmy usłyszeli gdyby samochody umiały mówić, z takim apelem zwróciłyby się do swoich właścicieli. I poprosiłyby ich o porządną kąpiel. Zimą ...
    Jazda w zimowej aurze - opady śniegu i przymrozki, mgła
    Gdy występują opady śniegu i przymrozki, przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Oczyszczanie auta ze śniegu i lodu czy regularna ...

16 Mar 2014, 21:28

@dzida: no tak w środku Leonik trochę słabo wygląda, jak półkę niżej. Zaletą jest (w mojej ocenie) całkiem fajny wygląd (szczególnie jak się założy alumy i ew. spoilerek/tylni zderzak) oraz niskie spalanie (~5l w trasie, ~6.5l w mieście).

Co do Cee'da oglądam go też ale jakoś tak Astra bardziej mi podchodzi coś... Z tymi kolorami też już czytałem (nie wiem czy nie Twój post) w innym temacie :) A co powiesz o tym silniku w Astrze 3 GTC 1.6 115KM? Fajny? Jeśli chciałbym założyć gaz do niego to bezproblemowo i opłacać się będzie czy raczej sporo przeszkód i może wyjść nieciekawie? Bo jeśli chodzi o Astrę to akurat spalanie mnie tylko odstrasza w niej... :/
RippeR37
Nowicjusz

16 Mar 2014, 22:58

oplowskie silniki są też dobre do LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Mar 2014, 23:04

A co z Focusem Mk2?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Mar 2014, 19:23

Co do spalania w Volvo to na trasie 5-6 litrów, w mieście w zależności od "nogi" 6-7l. oczywiście piszę tu o silniku 2.0D. O 1.6D nawet bym nie polecał, nic ciekawego ;).
Dziś oddałem moją V50 do serwisu i dostałem Forda Focusa II jako auto zastępcze i mogę porównać oba samochody, Ford i Volvo mają to samo dobre na nasze drogi zawieszenie ale poza tym Fokus to tragedia, jakość materiałów wykończeniowych mizerna, cukierkowość zegarów aż razi :) widoczność przez tylną szybę tragiczna, wygłuszenie silnika nawet nie wiem czy jest :) fotele jak u babci, trzymanie boczne to nie tu :) Oczywiście nie mam nic do Forda i jego zwolenników ale to auto zdecydowanie nie dla mnie szczególnie po doświadczeniach z Volvo. Każdy lubi coś innego i każdy ma inne priorytety.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

17 Mar 2014, 20:09

Na bank dostałeś auto po flocie. Te auta są bardzo wysluzone wiec wszystko tam trzeszczy i wali. Do tego używano kiepskich materiałów w wersjach które juz z zasady miały iść na flotę ( często kolory czerwone, niebieskie i białe, nieraz jeszcze srebrne)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

23 Mar 2014, 16:39

A co powiecie na Renault Megane Coupe III Hatchback 1.9 130KM? Ma całkiem niezłe spalanie (4.5-8l oszczędna trasa - miasto) więc całkiem przyjemnie, jest z nowego roku i nie wygląda jakoś źle z ładnym kolorem. Fajne auto? Dało by się wyrwać fajną sztukę w przedziale 25-30k? (miejsce mnie niezbyt obchodzi, bo jak będzie super sztuka to mogę się po nią przejechać, więc na to proszę nie patrzeć).
RippeR37
Nowicjusz

23 Mar 2014, 16:48

25k to za mały budżet na Megane III i trzeba oscylować wokół 30tys.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Mar 2014, 17:04

A warto się pchać w to auto? Tzn. jeśli w porównaniu do np. Astry 3/Ceed'a itp. jest dużo lepszym i mało awaryjnym samochodem, to możliwe że nagnę budżet żeby coś fajnego znaleźć. Pytanie czy warto tak naginać?

Również jak jest z silnikiem? Ponoć 1.9 130KM to to samo co było w Megane II i ponoć się psuło, prawda to? Czy ten z III jest już poprawiony i można by powiedzieć że (bardzo) mało awaryjny?
RippeR37
Nowicjusz

23 Mar 2014, 17:11

W megane III lepiej brać benzynę, bo 1,5dCI jest do niczego, a 1,9 jak sam zauważyłeś wywodzi się z Megane II i Laguny II i sypały się tam turbiny. Ogólnie auto jest ok ale aby nie z dieslem.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika