Auto do ok. 30tys jak najmniej awaryjne, automat, w miare wieksze

19 Mar 2016, 11:33

Witam serdecznie wszystkich ,

Jestem typowa kobieta, ktora potrafi jezdzic, ale nie ma zielonego pojecia jak wybrac auto, ktore powinno byc niezawodne, gdyz sama go nie naprawi....Wiem oczywiscie, ze to niemozliwe, ale dysponujac taka kwota chcialabym dokonac rozsadnego wyboru, bo zakladam, ze zostane z tym autem przez najblizsze 2-4 lata.

Wlasnie rozstalam sie z mezem wiec jestem rzucona na gleboka wode w kwestii wyboru auta i poruszam sie troszke we mgle.... :-)
Myslalam o dieslu, ale czytajac forum skutecznie wybiliscie mi to z glowy...ja jezdze glownie na krotkich trasach, czesto, ale silnik nie zdazy sie rozgrzac...Problemem jest ze odpada tu moj faworyt Peugeot 3008, poniewaz automatyczna skrzynia biegow z silnikiem benzynowym przekracza moj budzet :( (ale jesliby bylo warto, to jestem gotowa doplacic ) Ciekawe tylko czy 100kg pies faktycznie moglby wejsc do tak otwieranego bagaznika.. :shock:

Zastanawialam sie rowniez nad BMW X1, troche drozsza opcja, ale moze warto...Nie znam sie na jakosci aut, podziwiam je racze z zewnatrz, ale nie chce wiazac sie z czyms na co my, Polacy mowimy "bedziesz mial wydatki". Ta marka ma jednak cos, co mi sie bardzo podoba - jesli juz usiade za kierownica, to po prostu wtapiam sie w otoczenie, siedzenia sa wyprofilowane niemilosiernie rewelacyjnie extra i wydaje mi sie ze jazda rowniez bylaby przyjemna (nigdy nie probowalam). Tylko jak z naprawa takiego auta? Czy faktycznie "zezra" mnie oplaty serwisowe/warsztatowe + cena czesci? Czy to tylko gadanie...

Myslalam o oplu astrze, bo cena odpowiednia choc miniatura tego co bym chciala, ale porownujac spalanie, to jest duzo drozsza w eksploatacji nic 3008 francuz. Czy tak jest rzeczywiscie? Juz glowa mnie boli od wertowania netu...
Zreszta moze mam niedokladne dane, korzystam glownie z Autotradera lub motors.co.uk (mieszkam w Anglii)

Wiem , ze Mitschubishi Colt spelnia moje wymogi...w czesci co prawda...ale z psa nie zrezygnuje dla auta.... :P

Zamierzam kupic 5-6 letni samochod, ktory:
ma automatyczna skrzynie biegow
malo pali na miescie
jest w miare bezawaryjny
hatchback - mam duzego psa
wyglad i komfort na ostanim miejscu....

Bardzo dobrze czuje sie w podwyzszanych modelach, jezdzilam Citroenem Berlingo czy Toyota Lancruiser ale jestem gotowa na kompromis... :mrgreen: poza tym , tam gdzie mieszkam, wazne jest rowniez ubezpieczenie auta ktore jest scisle zwiazane z marka, modelem i rocznikiem...ale to juz pierdoly..

Ja prosze WAS tylko o pomoc w wyborze czterech kolek, ktore pozwoliby mi czuc sie w miare bezpiecznie w dniu codziennym jak rowniez koszta utrzymania pojazdu bylyby na miare wyplaty singielki... :roll:
eladra
Nowicjusz

Auto: Renault Megane Scenic
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

19 Mar 2016, 12:11

Poszukaj Civica VIII 1.8 z automatyczną skrzynią. Spełni wszystkie wymagania (niskie spalanie, duży bagażnik, w miarę bezawaryjny). Nie będzie 5-6 letni w tym budżecie, ale to solidne auto.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

19 Mar 2016, 19:39

szkoda tylko ze jak szukam hondy civic osmej generacji to w ogloszeniach nie jest to podane...skad mam zatem wiedziec ze to wlasnie VIII ?
eladra
Nowicjusz

19 Mar 2016, 19:41

wygląda tak:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

NIE używaj opcji szukaj tylko z rozwijanej listy w ogłoszeniach wybierasz:
marka: honda
model: civic
typ/wersja: viii (2006-2011)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Mar 2016, 19:52

dziekuje, ale wiem jak wyglada ten samochod, tyle ze ja nie szukam na polskich portalach ale w UK...
sprobuj na autotrader.co.uk czy motors.co.uk wpisac to co sugerujecie, czyli VIII...sie nie da, oni maja inne oznaczenia...
czy wszystkie modele civic produkowane w latach 2006-2011 to jest osma generacja? byloby to uproszczenie dla mnie...
eladra
Nowicjusz

19 Mar 2016, 20:17

eladra napisał(a):czy wszystkie modele civic produkowane w latach 2006-2011 to jest osma generacja? byloby to uproszczenie dla mnie...

Tak
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody terenowe - do połowy lat 70
    Historia pojazdów mogących poruszać się w trudnych warunkach drogowych, czy wręcz po bezdrożach, jest tak stara, jak same wehikuły napędzane silnikami, takimi czy innymi. Pierwsze „samojazdy” – jak ...

19 Mar 2016, 20:21

dziekuje slicznie, wlasnie przygladam sie blizej tej hondzie
czy jeszcze inne modele wchodza w gre? co z BMW?
eladra
Nowicjusz

20 Mar 2016, 09:40

Jeśli BMW to raczej tylko kombi w trójce ma praktyczny bagażnik, a w tym budżecie ciężko o ładne E90 (lata produkcji 2005-2012):

[link do Autotrader wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

20 Mar 2016, 12:15

dziekuje, te BMW troszke za stare i za duzy przebieg
co sadzicie o Toyocie Prius? czy warto inwestowac w hybryde? czy rzeczywiscie eksploatacja samochodu jest w miare tania? mysle tu o roczniku 2009-2010
eladra
Nowicjusz

20 Mar 2016, 12:22

eladra napisał(a):te BMW troszke za stare i za duzy przebieg

serio? :o

eladra napisał(a):co sadzicie o Toyocie Prius? czy warto inwestowac w hybryde? czy rzeczywiscie eksploatacja samochodu jest w miare tania? mysle tu o roczniku 2009-2010

Jak jeździsz głównie w mieście to hybryda jest najlepszym wyborem.
Mimo obaw Januszy, że baterie zaraz trzeba wymieniać to nie ma co się martwić o to, bo wymiany to jakieś jednostkowe przypadki w skali całego kraju. Kolejna sprawa, to, że auto jest proste konstrukcyjnie i nie ma np. rozrusznika czy alternatora.
Na minus jakość wnętrza i auto męczy się w trasie, więc pali więcej niż w mieście.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Mar 2016, 12:29

dzida napisał(a):
eladra napisał(a):te BMW troszke za stare i za duzy przebieg

serio? :o

niestety tak, ale licznik ponad 70.000mil nie wchodzi w rachube... za te pieniadze kupie inne autko z przebiegiem 20-40.000mil, no i rocznik 2009-2010 a nie 2007 :no: niestety bmw odpada...
eladra
Nowicjusz

20 Mar 2016, 12:32

nie chce mi się nawet komentować patrzenia na rocznik i przebieg ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Mar 2016, 12:34

to chyba dosc istotne dane przy kupnie auta, niesadzisz?
eladra
Nowicjusz

20 Mar 2016, 12:50

nie, bo kupujemy stanem, a nie przebiegiem czy rocznikiem ;)

Przebieg mnie obchodzi jak widzę 100tys. a wnętrze wygląda jak po 300tys.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Mar 2016, 15:11

co ci po dobrym stanie -WIZUALNIE - jesli przebieg ma 150tys..? Preciez to zajezdzony zlom...

A tak zmieniajac temat, czy w Toyocie Prius robimy wymiane paska rozrzadu i i jesli tak, ile to kosztuje?
eladra
Nowicjusz