Auto do około 15 tysięcy

18 Wrz 2015, 11:48

Witam serdecznie!
W najbliższym czasie będę planował zakup auta, a budżet jaki mogę na niego przeznaczyć to około 15 tysięcy. Jako, że jestem praktycznie kompletnie "zielony" w tym temacie, zwracam się z prośbą o pomoc do Was.
Jestem młodym człowiekiem (23 wiosny) więc chciałbym aby auto było w miarę dynamiczne, zwinne, z odejściem (wszystko oczywiście w granicach normy, auta mające +/- 200 koni raczej bym odpuścił). Auto będzie używane głównie w mieście, więc fajnym udogodnieniem byłaby automatyczna skrzynia biegów- zaznaczam jednak, że nie jest to warunek konieczny! Roczny przebieg jaki będę pokonywał to około 12-15 tys km. Spalanie jakie by mi odpowiadało to coś w granicach 8-10 l/100 km, oczywiście im mniej tym lepiej. Typ nadwozia to dowolnie: hatchback, sedan, coupe, ewentualnie kombi. Kolor nie ma znaczenia:)...Chciałbym aby auto było przyzwoicie wyposażone- elektryczne szyby,lusterka,klima,mile widziany czujnik parkowania z tyłu. Generalnie im lepiej wyposażony tym lepiej. Przeglądając otomoto w oko wpadł mi chociażby Opel Signum..
Zależy mi, abym nie musiał co miesiąc naprawiać tego auta i go doinwestowywać. Proszę o porady za jakimi autami się rozglądać, na co zwracać uwagę itp.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Mateusz
cantona77
Nowicjusz

Auto: nie mam

18 Wrz 2015, 12:22

cantona77 napisał(a): Spalanie jakie by mi odpowiadało to coś w granicach 8-10 l/100 km

Tyle w mieście pali 1.6 w Hondzie lub Toyocie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zakładasz LPG i nawet 15l gazu po mieście wychodzi Ci jak 6l benzyny.
Moje propozycje:
Audi A4B6 1.8T:

BMW E46 323, 325, 328i:

Citroen C4 VTR:

Mondeo Mk3 2.5 V6:

Honda Accord VI 2.3:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Hyundai Coupe 2.0:

Lexus IS200:

Mazda 6 2.0:

Mercedes C-klasa (W203):

Rover 75:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Wrz 2015, 11:08

Dziękuje za odpowiedź.
Problem w tym, że chciałem uniknąć "zagazowanego" auta. Obawiam się o jakość instalacji oraz o to, że w przyszłości może mnie ona narazić na dodatkowe koszta. Czytałem także, że niektóre silniki źle znoszą gaz, a ja jako laik motoryzacyjny nie będę w stanie określić które.. Jeśli jednak nie ma na rynku aut w benzynie ze spalaniem około 10 l/ 100 km do 15-16 tysięcy to chyba rzeczywiście będę musiał rozważyć auto z gazem.
Z wymienionych wyżej aut, najbardziej do gustu przypadł mi ten Lexus oraz Mazda 6. Jednak mam wątpliwości ze względu na to, że takie Lexusy mają już około 15 lat..Jak z eksploatacją tego auta? Czy ewentualne naprawy nie będą po prostu drogie? Nie lepiej rozejrzeć się za jakimś nowszym autem?

Pozdrawiam
cantona77
Nowicjusz

19 Wrz 2015, 12:02

Oczywiście możesz kupić auto bez instalacji i samemu założyć (ale wtedy musisz odłożyć ~2,5 tys. zł na instalację), więc budżet wyniesie na auto 12 500zł, wtedy polecam Hondę Accord VI 2.0.

W 10l średniego spalania spokojnie zmieści się Mazda 6 2.0, Honda Civic VII 1.6, Toyota Corolla 1.8, Hyundai Coupe 2.0.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Wrz 2015, 12:28

cantona77 napisał(a):Jednak mam wątpliwości ze względu na to, że takie Lexusy mają już około 15 lat..Jak z eksploatacją tego auta? Czy ewentualne naprawy nie będą po prostu drogie? Nie lepiej rozejrzeć się za jakimś nowszym autem?

Powtórzę po raz setny - nie jeździmy rocznikiem tylko stanem. Auto z 2005r. nie będzie wcale tańsze w eksploatacji niż z 2000r.
Naprawy w Lexusie możesz przeprowadzać na dwie sposoby - stosując najtańsze zamienniki, które długo nie wytrzymują, bądź montować sprawdzone i jeździć.
Najsłabszy punkt tego auta manualna skrzynia biegów, która cierpi na typowe dolegliwości japońskich aut (tj. jęczące łożyska skrzyni biegów i synchronizatory). Używana sprawna to koszt 400-500zł więc nie majątek chyba? Sprzęgło AISIN kosztuje 650zł. Dwumasa AISIN niecałe 3000zł (tak, benzyniaki też mają dwumasy). Jak kupisz auto z automatem to te ceny Cię nie obchodzą.
Inne typowe usterki to zapiekające się zaciski hamulcowe (zestaw naprawczy 30zł na jeden) oraz zacinająca się zmieniarka CD (najlepiej zamienić ją na cyfrową USB/SD).
Czasem padnie cewka zapłonowa i łącznik wahacza po 200tys. km. Użytkownicy uważają to za awaryjny element ale pokaż mi gdzie wytrzymuje dłużej - po prostu są przyzwyczajeni do trwałości. Cewkę najlepiej kupić oryginalną używaną (70zł). Łączniki są w cenach 110zł-ponad 500zł ale te najtańsze czasem nie przejeżdżają 10tys. km.
Ostatnio wymieniałem tarcze i klocki przód z regeneracją wszystkich zacisków hamulcowych i wymianą płynu - koszt 1000zł. Póki co tyle inwestycji eksploatacyjnych miałem od maja.
Spalanie średnie jakie mam to 11l ale to praktycznie sama jazda miejska i czasem lubię sobie przycisnąć. Na trasie spokojnie zejdziesz do 8l
Jedyne co mogę zagwarantować, że Audi A4 B5 1,8T o porównywalnych osiągach i gorszych właściwościach jezdnych nie będzie tańsze w eksploatacji przy stosowaniu podobnej klasy zamienników.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

19 Wrz 2015, 12:49

Zdecydowanie ten Lex przykuł moją uwagę... piękne auto.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co uważacie o tym ogłoszeniu? czy nie jest to zbyt mała cena?
Dzida, czy mógłbym prosić o jakieś wskazówki co powinienem mieć na uwadze oglądając Lexy?
Pozdrawiam!
cantona77
Nowicjusz

19 Wrz 2015, 12:56

Omijaj tego Pana z ogłoszenia, bo jego niektóre Lexusy wiszą od roku jak patrzyłem gdy rozglądałem się za swoim

Na co zwracać uwagę? To co w każdym aucie czyli blacharka (słaby punkt to tylne nadkola). wypadkowość, ogólna sprawność techniczna. W manualu sprawdzić trzeba dwumasę, bo z dwojga złego uszkodzona skrzynia jest znacznie tańsza i nie oznacza, że nie można z nią jeździć (tylko dźwięk denerwuje niektórych).
Sprawdź czy trzyma 650obr/min na ciepło na luzie - jak nie to może być winna brudna przepustnica, którą czyścisz za 30zł bez zdejmowania, a jest dobrym punktem zaczepienia do negocjacji.
Spod auta wydobywa się syczenie - to odpowietrzanie baku ale możesz powiedzieć, że to coś w moście i może uwierzyć.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010