Auto do pracy do 13 tys, częste odpalanie i gaszenie

04 Sie 2018, 13:54

Witam, nie wiem czy piszę w dobrym dziale, jeżeli nie to proszę o przeniesienie.

Parę dni temu poszedł mi rozrząd w moim aucie, koszt naprawy przekracza wartość auta :x , w związku z czym musze kupić nowy. Samochodu potrzebuję do pracy, jestem monterem który dojeżdza do klienta, dziennie robię jakieś 150km (dlatego szukam auta w LPG ale mniejsza o to)

W związku z tym muszę zakupić nowe, problem w tym że nie mam żadnych oszczędności, więc w grę wchodzi kredyt lub zakup na raty.

W banku PKO powiedzili mi że za pożyczenie 20 tyś muszę oddać 31tyś, co dla mnie jest śmiechem na sali.

W związku z czym pytanie do was - jaką formę finansowania zakupu auta dla mnie polecacie? Czy może są jakieś komisy w POZNANIU lub okolicach dające możliwość spłaty auta w ratach? Chodzi mi o to, że chcę kupić auto za mniej więcej 15 tys zł, ale nie mam zamiaru oddać w ratach 25 tyś.

Pomóżcie proszę bo sprawa jest bardzo pilna!
luki33poznan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 2012
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Saab 900
Silnik: 2.0 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

04 Sie 2018, 18:48

Branie używanego auta na kredyt to kiepski pomysł, ale rozumiem że jesteś ZMUSZONY.
Po pierwsze - ja bym nie brał dedykowanego kredytu samochodowego tylko po prostu pożyczkę gotówkową - nie powinna wyjść drożej.
Po drugie - przekalkuluj sobie dokładnie ile potrzebujesz pieniędzy - na auto, serwis po zakupie (olej, filtry, ROZRZĄD! - chyba nie chcesz mieć drugiej niespodzianki), OC.
Po trzecie - ja bym nie pchał się w drogie auto, weź coś najprostszego, jeśli nawet się popsuje to tanio naprawisz, celowałbym w coś za max. 10 tysięcy np.
Skoda Octavia 1.6/2.0
Toyota Avensis 1.6, 1.8 110KM lub 2.0 128KM np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Sie 2018, 19:17

luki33poznan napisał(a):Czy może są jakieś komisy w POZNANIU lub okolicach dające możliwość spłaty auta w ratach?

Tak na pewno takich komisów jest dużo, także znajdziesz bez problemu.
Tylko że, w komisie na raty i tak to będzie po przez jakiś bank, i to tylko taki z którym komis ma podpisaną umowę, więc jesteś i tak w punkcie wyjścia , wychodzi na to samo co poszedłbyś do banku po pożyczkę.
Ogólnie to ciężko cokolwiek doradzić w takiej sytuacji
Może kupić używany silnik i przełożyć goły słupek do starego ?
Jak to stare auto to kupisz za +/- 1000zł, może z jakiegoś anglika, rozbitka, tego jest masa na rynku, a silnik przerzucić to żaden kłopot jak będzie taki sam
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Sie 2018, 19:49

Myślałem o tym i szukałem silników, ceny zaczynąją się od 1,5 tysiąca zł. Problem w tym że z wymianą silnika, wymianą rozrządu, oleju zapłacę za zabieg min 3 tys zł, gdzie tyle warte jest moje auto. Wolę więc kupić coś nowszego, bezawaryjnego i ekonomicznego.

Dziękuję za odpowiedzi, ale udało mi się znaleść najlepsze rozwiązanie - kredyt bez oprocentowania od członka rodziny :happy: tak więc można ten temat uznać za zakończony.

Mam jeszcze pytanie jakie auto doradzacie - codziennie mam do pracy jakieś 35km x2, do tego jeżdzę po klientach więc ciągle gaszę i odpalam silnik (jakieś 15-20 razy dziennie), z związku z tym diesel odpada. Ze względu na ilość kilometrów szukam czegoś w LPG. Przejrzałem cały internet i znalazłem 2 ciekawe oferty

1.[link do oferty na Allegro wygasł]

2.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Obie gaz, za pierwszą przemawia przebieg i rocznik, za drugą mocniejszy motor, 5 drzwi i większy bagażnik. Co byście polecali?
luki33poznan
Nowicjusz

05 Sie 2018, 21:01

luki33poznan napisał(a):1.[link do oferty na Allegro wygasł] ... 7491026407

2.[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... xtor=SEC-8

Obie gaz, za pierwszą przemawia przebieg i rocznik, za drugą mocniejszy motor, 5 drzwi i większy bagażnik. Co byście polecali?

Jak Ty takie auta wyszukujesz to zaraz będziesz miał auto w które będzie trzeba włożyć 5 tys. albo więcej na start i kolejny kredyt będzie potrzebny...

Corsa bardzo tania jak za ten rocznik i z komisu, Signum ma bezpośredni wtrysk więc ciekaw jestem jaka jest tam instalacja gazowa, w tej cenie również odradzam.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Sie 2018, 22:30

A co jeśli pojadę tą corsą do stacji kontroli pojazdów, gdzie mi ją dokładanie sprawdzą?

Co innego polecacie w tej cenie?
luki33poznan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi powraca do Big Game
    Audi kontynuuje swą kilkunastoletnią obecność na najważniejszej nocy w rozgrywkach futbolu amerykańskiego, czyli na Big Game. Przedstawi podczas niej 60-sekundową reklamę pt. „Let It Go” z udziałem aktorki Maisie ...

07 Sie 2018, 08:00

Witam, szukam bezawaryjnego autka do pracy, który będę odpalał i gasił około 15-25 razy dziennie (w związku z czym diesel odpada). Dzienny dystans jaki będe pokonywał to około 100-120km. Mile widziane coś w LPG.

Co doradzacie?
Ostatnio edytowany przez mike, 07 Sie 2018, 16:26, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
luki33poznan
Nowicjusz