Auto do pracy do 14 tys. - kujawsko-pomorskie

06 Wrz 2016, 21:00

Witam!

Jako, że już kiedyś skorzystałem z rad forumowiczów, szukam pomocy w temacie auta do codziennych dojazdów do pracy. Budżet to maksymalnie 16 tysięcy łącznie z pakietem startowym i opłatami. Auto będzie robiło około 50-70 km dziennie dlatego musi być ekonomiczne i w miarę niezawodne. Wymagania to głównie przejazd z punktu A do B - demon prędkości nie jest wymagany. Samochód powinien lubić LPG (pewnie zostanie później zamontowane). Segment raczej B/C aczkolwiek coś dobrego z innego segmentu zawsze do rozważenia. Auto poszukiwane w okolicach Bydgoszczy. Czy moglibyście doradzić za czym się rozglądać? Kompletnie nie wiem jakie marki/modele/silniki są odpowiednie i co w tej cenie nadawać się będzie do jazdy. Z góry dziękuję za pomoc. Poniżej wyszukane przeze mnie auta:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

pawelessss
Nowicjusz

Auto: Brak

06 Wrz 2016, 21:31

Dobrego grande szukaj zaczynając od tych 14 tys. Wolę nie wiedzieć w jakim stanie jest ten z pierwszego linku.
Dlaczego same komisy? Od ceny samochodu odejmij koszty transportu (ewentualnie opłat), detailingu, drobnych napraw i pomyśl ile to auto kosztowało za granicą. Do tego te januszowe przebiegi.

Robisz 70km dziennie, na własne życzenie chcesz robić to w samochodzie pokroju aveo? Patrzeć na ten gówniany plastik i słuchać skrzypów?

Grande punto w miarę ok, reszta modeli imo się nie nadaje.
Poszukałbym czegoś pokroju Vectry C, Mazdy 6, Mondeo mk3. Jeśli już ma być mniejszy to focus mk2 i mazda 3
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Wrz 2016, 21:42

W sumie z tym segmentem może być trochę racji. A coś może z tych ofert:

[link do oferty na Olx wygasł]

pawelessss
Nowicjusz

06 Wrz 2016, 21:47

Jak dla mnie szkoda kasy na fabię czy ibizę z 1.2 pod maską bo niby są to dobre auta (sentyment pierwsze auto zaraz po egzaminie jakim jeździłem to właśnie polo 1.2) ale nie będę kłamał demonami prędkości nie są i bardzo mało nie palą :(
Punta tanie, Clio też :( Kupiłbym na twoim miejscu minimum auto kompaktowe z klimą i ew. założył LPG aby było taniej i poj. silnika 1.6 minimum :)
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Wrz 2016, 21:54

Czyli z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że najlepiej się rozglądać za:
- Grande punto
- Vectra C,
- Mazda 6,
- Mazda 3,
- Mondeo mk3,
- Focus mk2

Ewentualnie jeszcze jakieś polecane modele? Jakich silników (dobrych do LPG) w tych autach szukać w moim budżecie?
pawelessss
Nowicjusz

06 Wrz 2016, 22:14

Z tego co wrzuciłeś zobaczyłbym astrę kombii i może czerwonego focusa, ale tam 80KM szału nie robi.
Spójrz też na to, może coś Ci się spodoba.
Invi
Forumowicz VIP

07 Wrz 2016, 07:34

Mondeo i Corolla wydają mi się całkiem fajne. Spróbuje obejrzeć. Mam jeszcze jedno pytanie czy przy przebiegu około 15 k rocznie opłaca się rozglądać z Dieslami? Czy lepiej szukać benzyny + zamontować LPG? Nie ukrywam, że auto będzie użytkowane co najmniej 4-5 lat.
pawelessss
Nowicjusz

07 Wrz 2016, 09:35

Ewentualnie co myślicie o tych autach?

pawelessss
Nowicjusz

07 Wrz 2016, 09:57

Jeszcze coś takiego znalazłem. Co myślicie?

http://www.g2.pl/samochod.php?idsamochodu=95650

pawelessss
Nowicjusz

07 Wrz 2016, 11:59

Jeśli chodzi o diesla to chyba nie ma sensu w Twoim przypadku. Nie chodzi mi nawet o roczne przebiegi. Jeżeli byłoby to nawet te 15k, gdzie samochodem robisz co kilka dni 200km na raz to ok, można o tym pomyśleć. Diesel do osiągnięcia odpowiedniej temperatury potrzebuje w zimie nawet kilkunastu kilometrów - jazda na niedogrzanym silniku korzystna dla niego nie jest.
Kolejna, ważniejsza rzecz, budżet. Niestety, za te pieniążki kupisz 10+ letni samochód, który przejechał 300-400kkm jeśli nie więcej, prawdopodobnie bez żadnej wiarygodnej historii. Takie auto będzie po prostu wyeksploatowane i kwestią czasu będzie kiedy podzespoły będą ulegać zmęczeniu. A jak wiadomo koszty napraw takiego silnika są dość wysokie.

C5 to bardzo fajna opcja, taki kanapowóz, poszukaj informacji o trwałości tego zawiasu (niewiele o tym wiem, nie będę zmyślał).
Laguny przed liftem miały częste problemy z elektryką (głównie wnętrza), szukałbym po FL (był w 2005).
Silniki 1.8 w vectrze to proste jednostki, dobre pod podtlenek.
Z tego co wrzuciłeś zainteresowałbym się tymi, z nakierowaniem na lagunę (sprawdź tylko dobrze tę skrzynię, żeby nie było dużych wydatków na start.

Możesz też zerknąć na coś takiego
Invi
Forumowicz VIP

07 Wrz 2016, 14:11

C5 nie jest za tani jak na LPG? Dodatkowo ogłoszenie ma 990 wyświetleń. Miejscowość jest dość daleko ode mnie dlatego pytanie czy warto jechać. Co do Laguny to przeoczyłem, że jest w automacie więc odpada. Zastanawia mnie Vectra 17 k za Vectre C z LPG to ok? Szkoda, że nie widzę ile ma wyświetleń. To volvo chyba ładne się wydaje tylko ze ma 865 wyświetlania i pytanie czy nie mina.
pawelessss
Nowicjusz

07 Wrz 2016, 14:36

A co o tych modelach można powiedzieć. Warte sprawdzenia?

[link do oferty na Allegro wygasł]
pawelessss
Nowicjusz

10 Wrz 2016, 19:12

Jako, że nadal szukam i jutro chciałbym obejrzeć kilka aut, chciałbym zapytać co myślicie na temat tych dwóch modeli? Nie powiem, ale ta Linea mi się całkiem podoba i ma (chyba?) dobry silnik?

pawelessss
Nowicjusz