Pierwszy samochoód do 5-6,5 tyś, do szkoły i niedługie trasy

07 Wrz 2016, 16:59

Cześć wszystkim. Jestem tutaj nowy więc miło mi was pierwszy raz powitać. Piszę ten temat, gdyż szukam swojego pierwszego auta w przedziale cenowym do 6,5 tyś. Ogólnie nie jest to kwota ostateczna bo w razie "w" mogę troszkę dołożyć, ale jest to kwota, która bardzo mi odpowiada. O mnie: 18 lat, chłopak. Auto ma mi służyć do jazdy po mieście, do szkoły, oraz często trasy tak do 15 -30 km.

Chciałbym auto najlepiej 5cio drzwiowe, ewentualnie 3 drzwiowe, dobrze gdyby miał klimę a także nie był dość drogi w utrzymaniu. Od siebie dodam, że ciężką pracą sam zarobiłem pieniądze także auto w 100% za moje :).

Propozycje ode mnie:
1. Audi a3 8l (mogę dołożyć PLN)
2. Bmw e36 w coupe (podoba mi się ale nie jestem przekonany, boję się drogich i częstych napraw)
3@Edit: Audi a4 b5 mi się też podoba :)
Prosiłbym o jakieś propozycje z woj. LUBELSKIEGO, najlepiej okolice Zamościa :)

Pozdrawiam i dzięki!
Szymonx248
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Wrz 2016, 19:12

E36 i A4 B5 to nie jest dobry pomysł w tym budżecie. E36 powoli staje się youngtimerem i nierzadko potrafi kosztować więcej niż E46. Zapuszczone A4 B5 z pewnością szarpnie Cię po kieszeni.
Do zadbanego A3 z sensownym, dynamicznym silnikiem (chyba, że wystarczy Ci skromne 1.6) też musiałbyś trochę dołożyć.
Ogólnie według mnie nie warto w tym budżecie pakować się w auta pozycjonowane jako premium, jeśli chcesz się cieszyć samochodem, a nie ciągle pakować kasę w trupa.
Poszukaj jakiegoś mieszczucha (np. Renault Clio 2 1.4 lub 1.6) albo np. Hondy Civic VI, a jak nabierzesz doświadczenia za kółkiem i zbierzesz nieco więcej kasy wróć do Audi/BMW.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

07 Wrz 2016, 19:41

No tak myślałem własnie, Ale zastanawiam się czy nie dołożyć do 8 tysi i kupić Audi a3 8l, mysle o silniku 1.8 wolnossącym, najlepiej prywatnie kupić, no nie wiem, podoba mi sie a3 a z Hondą nie wiem jak, widzę w okolicy są oferty ale też zastanawiam się właśnie nad tym w jakim stanie te auta są, bo widze, że niektóre Hondy stoją po 5 tyś, a niektóre prawie po 8, a to jest różnica.
Szymonx248
Nowicjusz

07 Wrz 2016, 19:45

Civic VI za 8k to spora przesada, za 5 spokojnie kupisz dobrą. Co powiesz o Megane? W tym przedziale canowym kupisz 1.6 który fajnie jedzie. Auto samo w sobie przyjemne.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

07 Wrz 2016, 19:54

Koniu, mógłbyś podesłać jakiś link z tym Megane? Bo widzę na internecie ale nie wiem o który rocznik itd. chodzi dokładnie.
Szymonx248
Nowicjusz

07 Wrz 2016, 19:59

To już zależy jaka wersja nadwoziowa w Civicu się podoba zadbane coupetki będą w tych okolicach kosztować 8k,ale warto się rozejrzeć za zadbanym HB 5d czy sedanem z jakiś fajnym silnikiem typu 1.5 VTEC czy 1.8VTI chociaż tutaj to ciężko będzie w tych pieniążkach.
Kieł
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Auto terenowe - początki - wyposażenie na bezdroża
    Jadąc w teren musimy pamiętać, że to nie zwykła przejażdżka z miasta A do miasta B drogą krajową nr X... W związku z tym - również wyposażenie naszego samochodu musimy dostosować do sytuacji w jakich możemy się znaleźć ...

07 Wrz 2016, 20:36

O tą megane mi chodzi.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Wrz 2016, 14:04

No całkiem spoko, musiałbym się zastanowić bo auto nie w moim guście trochę. Myślę nad tą Hondą Civic i nad audi a3, do której mogę dołożyć.
Szymonx248
Nowicjusz

08 Wrz 2016, 14:32

Jak nieco zwiększysz budżet (powiedzmy tak do 8k) to możesz rozejrzeć się za A3 1.8. Celuj najlepiej w nadwozie 3D, nie trzymają tak ceny jak 5D.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

08 Wrz 2016, 20:41

No właśnie rozważam opcję zwiększeni budżetu tak do 8 tyś i kupno 3D audi a3 1.8 125 km, ale teraz potrzebuję czasu na to by się poważnie zastanowić czy mi się opłaci w moim wieku, bez stałej pracy pchać się w auta z nieco wyższej półki dla lepszego komfortu i satysfakcji z jazdy :D, no na prawdę nie jest to łatwa sprawa :D Myślę jeszcze nad fordem mondeo mk2 w sedanie, ponoć spoko auto, na dodatek za 3-4 tysiące mogę dostać je w przyzwoitym stanie jak na jego rocznik, do tego w mojej glowie pojawia się myśl ewentualnym zakupie Opla Astry II :D Mętlik w głowie.
Szymonx248
Nowicjusz

11 Wrz 2016, 09:46

To może przejedż się każdym z tych aut i to co Ci bardziej podpasuje szukaj i kupuj.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012