Auto do pracy do 2,5tys. zł. + ocena auta

29 Lip 2012, 18:26

Witam wszystkich. Poszukuje obecnie z znajomym auta do pracy. Bedzię ono służyło do dojazdów i przewozu materiałów budowlanych. W standardzie musi jeździć w nim jakieś dłuższe listwy, wiaderka, wiertarki itp. Dodatkowo samochód musi mieć możliwość w innej sytuacji przewiezienia kilka worków np cementu (gdzie każdy ma po około 20-30kg). Sedan/Kombi/Mały dostawczak - każdy z tych aut bedą odpowiednie ponieważ bedą jeździły nim tylko 2 osoby wiec w sedanie i kombi można złożyć siedzenia. Cena maksymalnie do 2,5tys. Autko mało awaryjne, no i oczywiście mało palące.
Myślałem o takich autach jak :
- Volkswagen Jetta
- Polonez Caro / Truck ( zabudowa )
- Opel Combo ( ale nie wiem czy znajde coś w dobrym stanie w tej cenie )
- Daewoo Nexia ( ale również nie wiem czy znajde coś ciekawego)
Jestem otwarty na wszelkie propozycje wiec proszę o podpowiedź

Przy okazji tematu co myślicie o takim autku na auto do codziennej jazdy?
Jak z cenami części i dostępnością? Jakieś wady, zalety?( nie mówie tu o tym konkretnym egzemplarzu podanym w linku tylko ogólnie o tym modelu)
[link do oferty na Allegro wygasł]
maciektbg
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 1996

29 Lip 2012, 19:36

Części w przystępnych cenach łatwo dostępne. Wadą bedzie duze spalanie. I cordobą o dziwo da sie jeździc na codzien.

Co do auta do przeworzenia towarów budowlanych w tej cenie no to chyba za mały budrzet by cos sprawnego kupic. Ja bym wam proponował kupić przyczepkę i przyczepiac ja do osobówki.
vallpapers
Początkujący

Prawo jazdy: 29 10 1994
Auto: Honda accord 05r 2.0 155HP

29 Lip 2012, 19:52

Jakbym wrzucił do takiego 1.6 gaz to nie wydaje mi się żeby bardzo dużo palił. A nie wiem czy czasami nie wezmę TDI bo dość dużo podróżuje, a do TDI mam zaufanie z Volkswagena a to przecież praktycznie ten sam silnik.

Z przyczepką jest o tyle problem, że ani ja ani kolega nie ma prawka B+E a nie wiem jak to jest z tym że można na samo B jeździć z przyczepką. Poza tym przyczepka musiała by być zabudowana, a nie mam jej poza tym gdzie trzymać bo na parkingu nie zostawie jej ze wszystkimi narzędziami na pewno, a nie bede jezdził wszędzie samochodem z przyczepką
maciektbg
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 1996

29 Lip 2012, 20:14

Jak auto ma być na budowe to moim zdaniem Truck będzie wsam raz ale niestety lubi sobie troche łyknąć (po mieście 10-11l spokojnie).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Żółta naklejka PLK PKP - krzyż św. Andrzeja
    Być może nie wszyscy wiedzą, że w roku 2018 PLK PKP zapoczątkowało akcję " żółta naklejka PLK " O co chodzi? O ważną rzecz, ratującą zdrowie a nawet życie. Jak wszyscy uczestnicy ruchu drogowego wiedzą, a przynajmniej ...
    Piski, luzy i stuki w zawieszeniu
    Zły stan techniczny pojazdów jest co roku przyczyną wielu wypadków drogowych. Jesienią warto sprawdzić stan zawieszenia swojego samochodu i przygotować go do bezpiecznej jazdy w trudnych warunkach zimowych. ...