Auto do pracy do 25tys.

29 Sty 2020, 10:53

Witam wszystkich serdecznie. Od kilku dni przymierzam się do zmiany mojej wysłużonej A4B5 na coś innego, wygodniejszego. Chciałbym zaznaczyć, że mój budżet wynosi do 25tys. zł (bez opłat). Samochód będzie użytkowany codziennie do dojazdów do pracy, około 40km dziennie. Co jakiś czas w weekendy dłuższe trasy.
Najważniejsze cechy które musi posiadać autko:
- Automatyczna skrzynia biegów
- Fajnie, jakby autko miało napęd 4x4 ponieważ mieszkam na dosyć górzystym terenie. W zimę, jak trochę złapie przymrozek to jest dramat na drodzę.
- Silnik mający przynajmniej 6 cylindrów, najlepiej V6, ale dobrą R6 nie pogardzę (uwielbiam słuchać dzwięku silnika)
- Sedany i Suvy wchodzą w grę, nic innego.
Dodam, że nie potrzebne jest mi potężne, duże auto, ale i nie chce samochodu rozmiaru Matiza, bądź seicento.
Ostatnio oglądałem takie samochody jak:
- Bmw X3 3.0 D
- Audi A6C6 3.0 D
- Volvo XC90 2.4 D
- BMW 3 E90 3.0 D
Jak myślicie, za czym najlepiej się oglądać w cenie 25tys. Najwięcej ogłoszeń widzę A6C6, lecz myślę, że to po prostu dobrze schodzący samochód zza granicy zachodniej, więc i pewnie łatwo o zaniedbaną sztukę, bądź rozbitka. Pozdrawiam serdecznie!
ash412
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mercedes W204
Silnik: 2.2 CDI 125kw 170km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

29 Sty 2020, 13:35

ash412 napisał(a):Dodam, że nie potrzebne jest mi potężne, duże auto, ale i nie chce samochodu rozmiaru Matiza, bądź seicento.
Pisząc to podajesz dalej Volvo XC90 czy Audi A6 to są już duże samochody i moim zdaniem powinieneś celować o segment niżej.

ash412 napisał(a):Najważniejsze cechy które musi posiadać autko:- Automatyczna skrzynia biegów- Fajnie, jakby autko miało napęd 4x4 ponieważ mieszkam na dosyć górzystym terenie. W zimę, jak trochę złapie przymrozek to jest dramat na drodzę.- Silnik mający przynajmniej 6 cylindrów, najlepiej V6, ale dobrą R6 nie pogardzę (uwielbiam słuchać dzwięku silnika)- Sedany i Suvy wchodzą w grę, nic innego.
Założenia ciekawe ale mając je wszystkie na uwadze pewnie będzie ciężko znaleźć coś konkretnego :)
Ja od siebie proponuję zastanowić się nad takimi modelami z V6:
- Suzuki Vitara 2.7 benzyna
- Jaguar X-Type 3.0 V6
- Jeep Cherokee 3.7 V6
- Volkswagen Passat B6 3.2 V6
- Opel Antara 3.2 V6

Ewentualnie z trochę większych:
- Nissan Murano Z50 3.5 V6
- Kia Sorento 3.5 V6

Podałem Ci tu silniki benzynowe w przeciwieństwie do twoich wszystkich diesli ale nie napisałeś że tylko diesel, a przy takich przebiegach lepsza będzie jednostka benzynowa.

Temat powinien być "auto na dojazdy do pracy" bo przecież nie będziesz zarabiał jeżdżąc tym samochodem i teraz to trochę mylące jest :)
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Sty 2020, 19:34

Dziękuję za super odpowiedź. Bardzo spodobała mi się ta Antara. A które z danych aut toleruje fajnie LPG? :)
ash412
Nowicjusz

Miejscowość: Siedlce
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mercedes W204
Silnik: 2.2 CDI 125kw 170km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008