Auto klasy średniej do 8 tys. Pod LPG

22 Sty 2020, 15:21

Witajcie, planuję zakup większego auta tzw. klasy średniej do 8 tys. Pod instalację LPG z założeniem, że autem pojeżdżę koło 4-5 lat. Typowo dojazdy do pracy po mieście, ale i w jakieś sporadyczne dłuższe trasy.

Moje typy to:

Vectra C 1.8 przed liftingiem (rocznik raczej 2003). W rodzinie taką mamy w wersji GTS i przyznam, że blacharsko zabezpieczona jest świetnie, po tylu latach zero korozji, silnik super współgra z LPG. Zero problemów, a też była kupiona za ok. 8 tys. i zrobiła już koło 15 tys. km. bez żadnych problemów. Minus tych aut: Silniki 1.8 pobierają olej przy prędkościach autostradowych jak głupie, spokojnie litr na 1 tys. KM. - Norma dla tego silnika po tylu latach, oraz delikatne - drogie w naprawach zawieszenie mające tendencję do gubienia geometrii.

Mondeo MK3 w 1.8 lub 2 litrowej odmianie (z tego co czytałem lepszą opcją będą 2 litry) silniki też dobre pod gaz, ale nie tak bezproblemowe jak 1.8 Opla. Zabezpieczenie przed rdzą także nie takie dobre, bo wykwity wychodzą na nadkolach i progach. No ale ogólnie to jest to duży, wygodny i w miarę trwały samochód, nawet tańszy od Vectry. No i miałem kiedyś MK2 i miło wspominam, jakiś sentyment do Forda został...

Volvo s40/v40 tutaj silniki 1.8 i 2 litrowe, nawet można się pokusić o 2 litrowe Turbo (ale to raczej już nie moja bajka). Niby nie jest to prawdziwe Volvo, ale zawsze coś innego, auta dość trwałe, chociaż jak w przypadku Forda zabezpieczenie przed rudą nie jest rewelacyjne. Jednak szczerze podobają mi się te samochody. Ceny tych aut są śmieszne, chyba u nas trochę zapomniane i niedoceniane.

Czy ktoś dodałby coś jeszcze do tej listy?
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

22 Sty 2020, 18:01

Powiem Ci tak Vectra i Mondeo są większe od Volvo i na pewno biorąc te trzy modele pod uwagę najlepiej mi się jeździło Vectrą później S40 i na końcu Mondeo. Mówię tu o właściwościach jezdnych nie o silnikach. Vectrę wspominam bardzo dobrze z jazdy na trasie natomiast S40 miało wtedy najlepsze zawieszenie w swojej klasie które dzieliło z Focusem i tu bardzo dobrze wypadała jazda w mieście i w trasie. Jeździłem S40 z silnikiem 2.0 140KM w gazie i później jeździł nim mój znajomy który zrobił ponad 150tyś. km na LPG bez żadnych problemów z silnikiem. Tu warto zwrócić uwagę że były dwa silniki 2.0 jeden miał 136 koni i była to konstrukcja PSA a ten z którym miałem ja styczność pochodził ze stajni Volvo.

Generalnie mając na uwadze cenę i typy które Ci się podobają szukałbym samochodu w możliwie najlepszym stanie i to bym postawił jako pierwsze kryterium oceny przy tych modelach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Sty 2020, 19:04

Ronal123 napisał(a):Minus tych aut: Silniki 1.8 pobierają olej przy prędkościach autostradowych jak głupie, spokojnie litr na 1 tys. KM. - Norma dla tego silnika po tylu latach

Ecotec więc branie oleju to norma (jedne biorą a drugie nie) ale że litr na tysiąc km to już silnik raczej do remontu (przeważnie do 0.5l na 2000km).

Volvo S40/V40 kiedyś miałem krótki epizod żeby takie kupić jako następne daily ale w moim rejonie straszna bieda o coś ciekawego..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Sty 2020, 19:16

Osobiście odpuściłbym vectrę mając 8k. Na pewno nie da się za to kupić 1.8 w dobrym stanie, 2.2 zapewne tak. Volvo spoko, miałem s40 w benzyniaku, mam teraz jako drugie auto v40 z dieslem i ciężko kupić za podobną kwotę auto, które oferuje więcej. Z fordem jest taki patent, że silniki mają ceramiczne gniazda zaworowe i trzeba pilnować składu mieszanki żeby nie było kuku. I teraz - kupić z gazem i liczyć na to, że ktoś to w miarę regularnie serwisował czy kupić bez gazu i założyć instalację za spory % wartości auta. Noooo chyba, że znajdziesz 2.5 V6 to wtedy nie ma tego problemu.

Mógłbyś pomyśleć o octavii I. Nudna, nie najlepiej wykonana ale w sumie wymagania spełnia. Z fajniejszych rzeczy citroen c5 ale tutaj trzeba uważać na zawieszenie - jeśli kupisz coś zaniedbanego/drutowanego to koszty będą spore, na duży plus tego auta komfort podróżowania. Jest też accord vi 1.8/2.0, leon w wersji sedan czyli seat toledo - auto trochę zapomniane.

Jest też opcja koreańska, powiedzmy, że w PL warunkach trochę egzotyczna. Wygodne auta, w miarę proste konstrukcje
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Sty 2020, 19:30

właśnie sonata/magentis auta naprawdę OK, nikt tego nie sprowadza bo mało osób je zna i szuka....ale przez to można coś fajnego kupić.

Ja w 2017R miałem Sonat bardzo dużo ..ale przestałem je importować ze względu na słabe zainteresowanie...jest ich sporo na rynku Duńskim... tam można je kupić za naprawdę świetne pieniądze...1500-2000 euro wersje z 2007-2008 R.....

Czasami zdarzały się super wyposażone, Koreańcy tak naprawdę bardzo przyłożyli się do tych modeli ,dawali 7 lat gwarancji...solidne proste auto, niedrogie w eksploatacji...dosyć dobre diesle 2.0 CRDI 140KM...
Na minus może troszeczkę prowadzenie..(ale taki naprawdę mały minus) .ale to nie audi czy toyota za miliony

Ode mnie :ok:

Magentis bardziej podoba mi siew tej wersji (Mój Import)
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

22 Sty 2020, 19:41

Sonata upolowana naprawdę Stan Perfect ...też mój import..

Niestety Ceny ich lecą na łeb i szyję ...2 lata temu taka Sonata za 15 tys była sprzedawalna...

Co powinno cieszyć kupującego.

Więc Polecam ten samochód..często bywały fajne wersje w pełnej elektryce, nawigacje, skóry itp.

Auto oferuje bardzo wiele....za nie wiele :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

25 Sty 2020, 13:02

Zainteresował mnie ten temat, bo szczerze mówiąc szukałem auta poniżej takiego budżetu, ale kasę zawsze da się ogarnąć. Uważacie, że Sonata to dobry wybór? Z tego co widzę można już taką dostać za 8-9tys złotych.

No i czy od razu szukać jej w gazie? Znalazłem kilka ogłoszeń i zaczynam się zastanawiać :)

Chyba, że jeszcze sprowadzacie, albo jest taka możliwość :)
frzadju
Nowicjusz

25 Sty 2020, 19:13

Nie no ja sprowadzam cały czas. :lol: ..ale przerzuciłem się na auta droższe , od 25 000+ w górę...
Sonaty pojawiają się czasami.... więc gdyby był ktoś zainteresowny Sonatą. to ofertę mogę przesłać.
Za niedługo będzie 2.0 benzyna w Automacie, wersja GL w ofercie...mogę podpytać dealera o stan itp. rocznik 2007.
Całkiem niedawno była wizualnie bardzo ładna 2.0 CRDI za 1300 Euro, ale nie wiem czy ją coś nie bolało za tą cenę.
Benzyny są jeszcze 2.4 4-cyli i i jest 3.3 V6 235KM ale przeważnie wychodziło z automatem

Tu jeszcze kilka Sonat z naszego importu:
andrewb25
Stały forumowicz

25 Sty 2020, 19:18

A Tu Pierwsza Sonata którą sprowadziłem
Nikt by tego nie kupił za granicą pewnie ...a ja ją sprzedałem w 2 dni i to na telefon

2.0 CRDI 2008R, 352 000km, lakier ori na całości. Bogata wersja z Navi i klimatronikiem, serwis tylko ASO Hyundai , przy 311 000km zmieniony kpl rozrząd w ASO :lol: :lol: Klient jeździ do dziś i tłucze kolejne kilometry i jest Mega zadowolony. Auto parę już lat wstecz za 12 000zł. :ok: :naughty:

Do do LPG to ja jestem akurat zwolennikiem żeby kupić samą benzynę i instalację zamontować samemu, wtedy mamy instalację nową...na gwarancji...i przede wszystkim nigdy nie wiadomo ile tak naprawdę auto na tym LPG przejeździło i jak to było serwisowane.
Silniki 2.0 benzyna są gazowanle, tylko posiadają manualną regulację luzów zaworowych.
Rozrząd łańcuchowy
andrewb25
Stały forumowicz

28 Sty 2020, 19:01

Właśnie Hyundai Sonata naprawdę ciekawa opcja, jak mi się trafi coś na Dolnym śląsku, lub w jakiejś sensownej odległości od Wrocławia to na pewno obejrzę. Biorę to auto jak najbardziej pod uwagę, ale na pewno egzemplarz z rocznika ok. 2005. Bo te starsze mi się nie podobają.

Tak samo myślę o modelu Coupe III generacji. Tam są jednostki 2 litrowe. Myślałbym o tym Coupe na zmianę z Celicą 7 gen. Fajna bryła samochodu, ale co mnie cieszy dobre - zwykłe (bez turbo) silniki 1.8. Jednak pewnie ze względu na wygląd, to trzeba uważać czy nie rozbite. Chociaż tym 1.8 też nie da rady jakoś wariować, a auto samo w sobie wizualnie bardzo fajne. Czy coś się znajdzie do 8 tys. Nie wiem, niby są egzemplarze ale jeszcze nie oglądałem na żywo jak to wygląda.

Póki co widziałem Vectrę (zwykłą nie GTS) w 1.8. Sedan, bez gazu. Cena 5,5 tys. Silnik chodził fajnie - równo. Po serwisie filtrów/oleju i miał tam też naprawiane w zawieszeniu jakaś piasta, ładne felgi na zimówkach. Jak za tą cenę to serio było okej, szpachla była na samym rancie nadkola i cieniowane było na drzwiach. Cała wgl. miała po 300 mikronów oprócz dachu i wnęki po ok. 90, więc jakby w 2 lakierze już większość elementów. Ale bez dramatu i był błąd pozycjonowania ksenonów. No jak za 5,5 tys. nie było źle, ale wolałbym kupić bardziej jednak zadbaną jak już.

Accordy nie mają problemów ze skrzyniami biegów? Bo jak patrzyłem na Civica 7 gen. to tam padają jakieś łożyska i koszt naprawy ok. 2 tys. A szkoda bo auta super.

Jeszcze rozważałbym poważnie Signum bo sama bryła mnie się podoba, zazwyczaj są dobrze wyposażone i łatwiej zaparkować gdzieś w mieście. Też ich zbyt wiele nie ma, ale np: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Ronal123
Początkujący

Zdjęcia: 16
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Mitsubishi Space Star
Silnik: 1.6 98KM
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Sty 2020, 21:36

Signum do 8k to mina..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012