Auto do pracy i życia do 20k

11 Gru 2016, 11:23

Witam wszystkich.
Sytuacja spowodowała ze zmieniłem branże i nie mam samochodu firmowego który miałem do tej pory. Z racji iz bede zakładał jdg musze miec srodek transportu.
Poszukuję auta którym moge jezdzic po miescie ale na trasie tez sie sprawdzi. Dotychczas jezdzilem dieselami, a rocznie przejezdzałem do 50.000 km.
Trase 450 km w jedną strone pokonuje min. raz w miesiącu.
Od razu mowie ze chciałbym kupic samochod na dluzej niz rok czy dwa.
Co dla mnie jest ważne:
-Komfort jazdy i nie naprawiania samochodu non stop
-jakosc jazdy ( jak mam sie meczyc na autostradzie 120 to dziekuje)
-koszta dodatkowe samochodu (czestotliwosc napraw i wizyt w zakladzie samochodowym) - im mniejsze tym lepsze. Leonem 1.9tdi przez rok zrobiłem ok 100.000 i tylko dwumas byl wymieniany.
Octavia 2.0 przez rok nie mialem zadnej awarii, tak samo w focusie (w nim tylko zarowki padaly jak muchy)

Czy to bedzie diesel czy benzyna - ja jezdze autem tak by dojechac i miec komfort a nie patrze na to jak jechać by malo paliło.
waznymi pierdołkami jest wyposazenie - np.polaczenie tel z samochodem itd

Zastanawiam sie rowniez nad autami poflotowymi tylko nie wiem :
a) gdzie ich szukac
b) czy jest sens

Cena jaka moge zaplacic to 20.000 Plus minus. Wolałbym 10.000 ale jak za 25.000 byłby kocur - tez warto sie zastanowić.
auta gabarytu micra, fiat 500 itd nawet nie sa brane pod uwage.
Licze na pomoc, rady, sugestie i uwagi jesli trzeba.

p.s. zarowno skoda jak seat i focus to auta ktore mi sie bardzo dobrze prowadzilo. Z fiatem juz jest gorzej -jeden wielki plastki ktory sie psuje.
kiedys podobał mi sie stary accord w kombi, ale pewnie to nieopłacalne itd
szpro
Nowicjusz

Auto: nie mam

11 Gru 2016, 12:38

Pewnie ktoś będzie musiał to potwierdzić ale gdy chodzi o diesel a to:
C5, 407 że swoimi 2.0 136km
Saab 1.9 tid z fiatowskim diesel
Volvo s60 2.4 tez
Funfatfan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 09 1988
Auto: Nie mam

11 Gru 2016, 12:43

Zapomniałem oczywiście o acordzie z 2.2 - jeden z lepszych diesli w tym czasie.
Funfatfan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 09 1988
Auto: Nie mam

11 Gru 2016, 13:38

a jakas benzyna powinna byc brana pod uwage?
po miescie tez jezdze w koncu :)

auta w/w zaraz bede sprawdzał.
szpro
Nowicjusz

13 Gru 2016, 00:17

Audi A3 8P 1.9 diesel
co powiecie o tym silniku i ogolnie o A3 ?
porównując do wyzej wymienionych samochodów
na otomoto duzo A3 ale wszystkie maja juz mase km przelatanych.
Czy np. warto kupic A3 które ma przejechane 220 tys? Przejedzie jeszcze 100 czy to wróżenie z fusów?
szpro
Nowicjusz

13 Gru 2016, 09:45

Ogólnie trzeba uważać na wersję BXE z wadliwymi panewkami. Niestety mit pazerności 1,9TDI i niewymienianie oleju tylko pogłębia ten problem. Mit pazerności tez powoduje, że ceny są czasem oderwane od rzeczywistości za ten silnik. Ogólnie 1,9TDI 105KM to nic specjalnego na tle konkurencyjnych silników (jeżdżę taki w Octavii)

Jak ma 220tys. km to tylko się cieszyć, bo większość aut ma tyle tylko na liczniku.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Miejski model w nowej odsłonie - Skoda Citigo
    Na wiosnę 2017 roku najmniejszy model Škody zyskuje zmodernizowany przód nadwozia oraz zmiany we wnętrzu. Nową twarz modelu buduje przeprojektowana maska, grill oraz zderzak z wbudowanymi światłami przeciwmgłowe, ...

13 Gru 2016, 15:47

dzięki za poszerzenie informacji, ale dalej mam zagwozdkę.

warto takie a3 czy lepiej w cos innego?
Ja jezdzilem teraz octavia 1.9 140km i rewelacja. Ale procz silnika wazny dla mnie jest komfort jazdy, no i samochód musi sie podobac.
szpro
Nowicjusz

13 Gru 2016, 19:19

Jak bierzesz pod uwagę Audi ,to musisz pogodzić się z faktem że będzie to auto rocznikowo starsze. Czy to wada? Nie sądzę ale trzeba brać poprawkę na prawdziwe przebiegi tych aut po tylu latach. Sam mam A4 z 2001 z wolnossącą benzyną 2,0-130 KM. Auto ma 15 lat i nadal te 15k jest realnie warte w takim stanie jak moje.
Pytanie czy masz jakieś ramy rocznikowe ,których w dół nie chcesz przekroczyć?
jak piszesz ,jesteś fanem wyposażenia i w takim razie spartańskie auta sprzed 15 lat na pewno nie spełnią twoich oczekiwań. :)
Musisz więc skręcić w stronę :roll: ...np francuską. Tutaj auta pod względem doposażenia ,na pewno spełnią twoje oczekiwania. Tylko czy kierujesz się stereotypami ,czy może jesteś w stanie zauważyć że pół Europy kupuje i jeździ tymi niby "gorszymi" markami? Ciekawe dlaczego? Czy ludzie w Europie nie słyszeli ,że aut na F się nie kupuje? :) Co za zacofany element..! :D :naughty:
Z resztą kupują diesla np. w Focusie i dowiadują się,że jeżdżą francuskim silnikiem... Kupują Nissana i niby mają japońca ,a jeżdżą w zasadzie Renault...Kupują Saaba ,a pod maską ten sam fiatowski diesel co w Oplu Vectrze C... Kupują Volvo V 50 ,a jeżdżą w zasadzie Fordem Focusem... itd. itd...
Kierujesz się stereotypami? :piwo:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

13 Gru 2016, 19:59

Dokładnie, tak samo kupujesz starszego jeepa wj a tam fiatowski diesel, nawet nowy Renegade ma płytę podłogową od Fiata 500x.
Do 20 tyś znajdziesz o niebo lepsze auto niż wyjechana A3.
Armani29
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 08 04 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 1.8 125KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2005

14 Gru 2016, 20:48

dzięki Panowie, na taką pomoc liczyłem.

Do meritum - co do a3, to po prostu auto mi sie podoba. np. takie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ja na autach znam sie tyle ile znam, dlatego wole zapytac specjalistów takich jak wy. Co do stereotypow to gdzieś tam w głowie leża, ale nauczyłem się że ze opinia jak d..a, każdy ma własną,tak więc nie boje sie citroena c4 np.
Ale takiej dacii logan chyba bym nie kupił, bo jest przede wszystkim - brzydka :)

Chciałbym samochód który będzie od 2006 w góre, bedzie sie dobrze prowadził (bardziej twardy niz miekki) utrzymanie samochodu bedzie na poziomie średnim(wiadome ze kazde auto sie psuje, chcialbym by to było na poziomie mojego byłego Seata Leona 2007 1.9 ) a buda i srodek ma mi się podobać. Co do "gadżetów" to jestem w stanie przezyc bez nich, ale napewno beda one jakąś wartością dodaną.

Kolego ARTUR : jakie są auta o niebo lepsze do tej kasy? Podrzuć coś, bo aut jak wchodze na otomoto jest od pierona :)
wiec pod uwage biore wszystkie marki... tak wiem, mam problem nie lada...
szpro
Nowicjusz

14 Gru 2016, 21:19

Co do audi z linku - na start krzywo spasowana tylna klapa i jakiś dziwny odcień zderzaka (to akurat może być moje złudzenie), porównaj też szczeliny w drzwiach pasażera i kierowcy (szczególnie od strony tylnego błotnika). Januszowy przebieg pominę
A tak na serio to wejdź na mobile.de czy innego autoscout'a, wklep ten rocznik 2007, ten silnik itd i sprawdź ceny, później pomyśl dlaczego to auto kosztuje 20k PLN (a dodatkowo ktoś ma w tym jeszcze profit).

Generalnie odradzam kupno starego diesla, ale to Twoja kasa także sprawdź te modele:
- Vectra C/signum, silniki 1.8/122, 2.0T/175, 1.9cdti(jtd od fiata)
- Saab 9-3, silniki 1.8/122-ale nie warto jak są dobre turbo, 1.8t, 2.0t, 2.0T - te silniki są tą samą konstrukcją, pierwsze dwa różnią się programem, 2.0T ma większe turbo, 1.9tid (również jtd od fiata). 9-3 i vectra są zbudowane na tej samej płycie podłogowej, mają te same hamulce, amortyzatory, większość wahaczy itd.
- volvo s40/v50/focus mk2, diesel najlepiej 2.0 (produkcji PSA), 2.4 (produkcji volvo), małe benzyniaki produkcji forda (ogólnie ok, ale jeśli chciałbyś mieć lpg to będzie wymagało to większej uwagi), pancerne 2.4 140/170 produkcji volvo
- s60, każdy silnik ok (ale zawias jakiś bardzo twardy nie jest)
- 407 2.0HDI, 2.0
- Fiat Bravo 1.4 t-jet, baaardzo fajna opcja
- lexus is200
- Accord 2.0/155, ale tutaj wyjdzie troszkę drożej
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Gru 2016, 10:49

Sprawdzam szukam :)
A takie coś?

slyszalem ze paskiem mozna dlugo pojeździc?
a z w/w samochodow najbardziej przemawia stary dobry MK2.
ale kusi coś fajniejszego, dlatego zarzucam pytanie o paska.
szpro
Nowicjusz

15 Gru 2016, 12:22

W tej cenie znajdź starszego Passata B5 fl zamiast B6 bo podejrzewam że ten z linku do niczego się nie nadaje. Stosunkowo świeży rocznik i ciekawa sylwetkę ma C5 II gen jaki 407 z silnikami 2.0 Hdi jeżeli szukasz diesla.
Dabtuner
Aktywny

15 Gru 2016, 13:42

slyszalem ze paskiem mozna dlugo pojeździc

I takie stereotypy trzeba jak najszybciej wykorzeniać, dla dobra społeczeństwa :mrgreen: Szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę b6, kóry imo (i zapewne nie tylko) jest najgorszym passatem w historii. Do tego masz silnik ten sam co w a3 bxe/bls z fabryczną wadą panewek. Trochę januszowy przebieg - jeśli prawdziwy to nie wiadomo czy kwestia panewek, która nie jest tanią sprawą jest już ogarnięta czy nie (nie szukałem w tych zdjęciach książek, akurat w tym języku nie potrafię się wypowiedzieć).
"Niski koszt naprawy" - to już mnie rozwaliło totalnie. Wystrzelone co najmniej 2 poduszki, przedni zderzak, przedni błotnik (i wgniotka na drugim), przednie drzwi (swoją drogą dlaczego się nie zamykają?), tylny, lewy błotnik.
Swoją drogą to ten tył wygląda jakby już coś tam było malowane.
Jeśli chciałbyś to zrobić "tak jak trzeba", razem z ogarnięciem tych poduszek (nie licząc ew. panewek czy zawieszenia, które może być ruszone) to w zależności od miejsca w którym mieszkasz szykuj 7-10k. Inna sprawa to odsprzedaż auta, które będzie w połowie na nowo lakierowane
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

15 Gru 2016, 18:50

ok.
w takim razie wiem co odstrzelone.
Zarówno c5 jak i 407 sa dla mnie zbyt limuzynowate i mi sie nie podobają wiec odpada. Vectra to samo.
Volvo jest ok, ale 60 tez jest duża.

Jeśli miałbym szukac c4 to na co patrzec?
ten pasat b5 jest ok, ale po tym co napisaliscie, obawiam sie każdego licznika ...
to jest ok ? tak na szybkosci?
szpro
Nowicjusz