Ogólnie są to dobre auta. Z wyjątkiem blachy nie ma sie za bardzo do czego przyczepić.
Jak kupisz trzeba auto oddać do blacharza niech ściągnie nadkola i spód przeleci jakimś mazidłem poprawi purchle itp... warto to zrobić.
Polecam silniki benzynowe. 1.6, (1.8 w szóstce) 2.0 są trwałe z łańcuchem rozrządu bez problemu gazowalne. Diesel 1.6 jest francuski PSA. Częsci multum. Plus mało pali. Minus wiadomo - większe przebiegi, zużycie jednostki niż benzynowe. Potencjalne kłopoty są szerokie i związane z każdym nowoczesnym dieslem jak wtryski, turbo, egr, dwumas...
Można tego uniknąć kupując benzynke.
Nie polecam silników Mazdy 2.0 diesla. Jeżdżą ok, ale mają sporo problemów.
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?t=65171Smok, podkładki pod wtryskami...
Co do samego wyboru auta sedana warto odpuścić jest mały. Hatchback juz lepiej. Jest ich też więcej do wyboru.
Dwa miechy temu byłem na etapie kupowania Mazdy dla żonki. Zdecydowaliśmy się ze kupimy 3 lub 6 w zależności od tego co będzie w lepszym stanie.
Obejrzałem sporo aut w Polsce po czym straciłem całkowitą wiarę w to że kupie tu dobre auto.
Zjeździliśmy kilka komisów i same składaki, albo zajeżdżone padliny. Jeden egzemplarz nawet miał szyby z trzech różnych roczników
Przebiegi nawet nie wczuwałem się bo cofka to standard taki bonus w cenie zakupu
Ogólnie żałość. Pojechałem po auto do Holandii. Mając 22tys zł na Mazdzioszke kilka sztuk zobaczyłem 3 i 6 - lepiej, ale nadal nie to. Drugiego dnia znalazłem ogłoszenie o szóstce po lekkim gradobiciu i ogólnie zewnętrznie do małych poprawek lakierniczych.
Auto po obejrzeniu 100% oryginał przebieg 56tys km w książce serwisowej tylko jeden wpis !
Zero zużycia w kabinie, wszystko sprawne i ok. Rocznik 2002. Kupiłem za 12.500zl.
Auto po serwisowaniu i poprawkach lakierniczych z rejestracja, ubezpieczeniem total 18tys.
Śmiga aż miło. Blacharz nie stwierdził żadnych napraw po wypadkowych, mechanik również.
Warto poszukać czegoś poza PL. W Holandii są certyfikaty na przebieg.
Lektura obowiązkowa http://www.mazdaspeed.pl/forum/