Auto do przyczepki na budowę

10 Cze 2009, 11:03

Witam

Czytam tu wiele postów i bardzo mnie zainteresowały, bo wiedzę i doświadczenie macie ogromne

Pytanie moje jest takie.
Otóż buduję dom w lekkich górach, góreczkach, niby wszystko dowożą ale jak się okazuje często trzeba zapiąć przyczepkę i coś przywieźć np jakieś cegły, cement itd itd ......

Odziedziczyłem przyczepkę dużą:
- 3, 3 m długości
- na resorach i amorkach i porządnej osi z citroena dostawczaka
- ładowność 1200

Na razie jeździ z Seatem Toledo II ale mimo że to auto ma 110 koni TDI to się do niej nie nadaje nawet w trawie po deszczu potrafi się zagrzebać. Boje się o jej sprzęgło.
Jak to na budowie jeszcze długo trzeba będzie skoczyć po coś tam bo im coś braknie
rzekę mam niedaleko i żwiru i kamieni dużo, a nie chce mi się kupować ciągnika bo za taki do remontu trzeba dać 14 tys, takie terenowe powinno sobie poradzić prawda?

Dziękuję za każdą opinię

Dodatkowo bawię się amatorsko w hodowlę królików i wiele rzeczy muszę na niej wozić

Chciał bym kupić coś 4x4 do tej przyczepki

Budżet - 20 tys

Moje propozycje to
Pajero II
Suzuki Grand Vitara albo Vitara

Silnik 2.0 albo 2.5 w pajero Pali nie tak wiele a mocy wystarczy chyba, ale chciałem poznać wasze opinie na ten temat

Co o tym myślicie! Napiszcie proszę jak te auta się sprawują z przyczepami .

Nie interesuje mnie Freelander czy Crv czy RAv bo mimo że to fajne auta, ale mechanicznie maja wady takie że nie mają reduktora mocy, i mają stały napęd który podobno jak jedzie to jedzie, a jak już stanie to katastrofa i stoi
Cordoba_2004
Nowicjusz

10 Cze 2009, 11:43

Polecam VW T4 2.5 TDi za 20 tyś znajdziesz ładnego synchro niestety w wersji 102 konnej ale ona wystarcza w zupełności.
Samochód nie do zdarcia, sam mam takiego tylko 150 koni, raz jak budowałem garaż trzeba było skoczyć po cement 20 km to wyjąłem siedzenia z tyłu, załadowałem paletę tj 1000 kg cementu i przyjechałem do domu.
Bez najmniejszych problemów, oczywiście grzał się bardziej niż normalnie i wyraźnie było czuć różnicę w prowadzeniu ale poza tym spisał się idealnie.
stasiowski121

10 Cze 2009, 13:56

Poszukalem ci cos 4x4 z hakiem odrazu myśle że coś wybierzesz.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

MOŻE BYŚ PODAŁ WOJEWÓDZTWO ŻEBYS NIEMUSIAŁ DALEKO JEŹDZIĆ.
kacperuszek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bydgoszcz

10 Cze 2009, 14:31

ja bym ci polecil Toyote Hilux,auto jest ciezki do zajechania nieraz widzialem co z nim robili w roznych programach motoryzacyjnych [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Cze 2009, 16:15

uaz
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

10 Cze 2009, 16:55

stasiowski121 napisał(a):Polecam VW T4 2.5 TDi

ale gość ma przyczepkę więc taki vw mu jest niepotrzebny, albo dostawczy albo jakieś 4x4 ale pod przyczepkę

chmm może opel frontiera
nissan patrol
Land Rover Defender
andrewb25

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy z najwyższym wskaźnikiem wypadków
    Kierujący poniżej 25 roku życa charakteryzują się najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Choć niedawno zmieniły się przepisy związane z prawem jazdy, to wciąż nie zaostrzono zasad dla nowych kierowców, ...

10 Cze 2009, 17:41

ja bym zostal przy swoim czyli Toyota Hilux,auto jest naprawde prawie nie zniszczalne z tego co widzialem potrafili z nim robic wszystko w programach motoryzacyjnych a on i tak dawal rade zreszta ma zabudowe pickup wiec na przyczepke cos wrzucisz jak i na auto
[link do autocentrum.pl wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Cze 2009, 22:35

stasiowski121 napisał(a):Polecam VW T4 2.5 TDi za 20 tyś znajdziesz ładnego synchro niestety w wersji 102 konnej ale ona wystarcza w zupełności.
Samochód nie do zdarcia, sam mam takiego tylko 150 koni, raz jak budowałem garaż trzeba było skoczyć po cement 20 km to wyjąłem siedzenia z tyłu, załadowałem paletę tj 1000 kg cementu i przyjechałem do domu.
Bez najmniejszych problemów, oczywiście grzał się bardziej niż normalnie i wyraźnie było czuć różnicę w prowadzeniu ale poza tym spisał się idealnie.
tak ładowność to zaleta T4 ALE TDI ZA 20TYS CO TO ZA SZROT-ZA ZADBANE TDI CHOĆBY TAKIE Z 98 ROKU Z PRZEBIEGIEM 500TYS TRZEBA ZABULIĆ OK 5500EURO A JAK LONG TO WIĘCEJ
ALE TURECKA CHOŁOTA SPRZEDA CI PO 3000EURO -ALBO JUŻ MOTOR SCHADEN LUB ĆWIARA - VW KOSZTUJE I TU BEZ ZŁUDZEŃ DRODZY ALEGROWICZE
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg