Auto do wyboru za 15-17 tysięcy.Lista-proszę o pomoc!

07 Lis 2010, 12:32

Witam.Zamierzam kupić auto w granicach 15 tysięcy (+/- 2000 złotych)

Zastanawiam się nad tymi modelami i chciałbym wysłuchac waszych opini,które mi najlepiej doradzicie(głównie chodzi mi o silniki,korozje auta,komfort,cenę utrzymania,awarayjność-wiadomo-podstawowe rzeczy,które interesują każdego kupującego)

Więc kandydaci to:

1 Peugeot 307 1.6 HDI (90 KM)
2 Peugeot 307 1.6 HDI (110 KM)
3 VW Golf IV 1.9 TDi (90 KM)
4 VW Golf IV 1.9 TDi (110 KM)
5 Seat Ibiza II 1.9 TDi (90 KM)
6 Seat Ibiza II 1.9 TDi (110 KM)
7 Seat Ibiza III 1.4 TDi (75 KM)
8 Seat Ibiza III 1.9 TDi (101 KM)

Który byście mi doradzili model z danym silnikiem a który na starcie mi odradzacie?

Jeśli macie coś lepszego jeszcze do zaoferowania z aut w podobnej cenie to proszę pisać.Liczy się dla mnie fachowość waszych wypowiedzi,a każdy post przeczytam od deski do deski.
Mam nadzieję,że wspólnie coś wybierzemy i doradzicie oraz odradzicie mi coś już na początku tak aby zawęzić krąg poszukiwań ;)
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska

07 Lis 2010, 12:42

Golf IV 1.9 TDI 90 km polecam auto pali 5-6 l nie psuje sie ,silniki bardzo żywotne i dośc dynamiczne , jesli chodzi o korozje to nie zobaczysz jej w tych autach a co do wnetrza to dobrej jakosci materialy czasami cos moze skrzypic ale to drobne rzeczy ogolnie auto warte polecenia te mocniejsze silniki tez dobre sa ale juz mniej zywotne i zwiekszaja sie koszta eksploatacji bo jak wiadomo tam juz sa kola dwumasowe a w 90 koni nie ma tego takze polecam Golfa :)
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

07 Lis 2010, 13:35

Na starcie odradzę Peugeota 307 te samochody z silnikiem 1.6HDI kosztują znacznie więcej niż zakładany przez Ciebie budżet przewiduje.
Aczkolwiek za 2.0HDI z samego początku produkcji możesz się rozejrzeć(za 17tys. ~2001-2002r można kupić).
Silnik to prawdopodobnie najbardziej żywotna jednostka montowana w masowych autach w tym okresie(wystarczy popatrzeć ile HDI śmiga na taxi), kulturalna i oszczędna z lepszą reakcją na gaz i większym zakresem użytecznych obrotów niż choćby TDI.
O korozję nie musisz się bać bo samochód jest całkowicie ocynkowany.
Komfort jest niezły, pozycja za kierownicą wygodna podobnie jak i same fotele co do zawieszenia to nie jest aż tak miękkie jak w Golfie IV ale i tak dość komfortowe jak na kompakta.
Co do awaryjność to mechanicznie samochód bardzo trwały aczkolwiek ktoś wsadził tam niemiecką elektronikę co psuje nieco ten obraz, są problemy z multipleksową instalacją i BSI w niektórych modelach.
Polecam rozejrzeć się za Stilo JTD, znajdziesz je taniej niż 307 czy Golfa.
Golf też jest godzien polecenia- to dobry samochód i tani w utrzymaniu tyle, że generację starszy niż 307 lub Stilo co nieco czuć podczas jazdy.
Ibiza jest klasę niżej ale też warto rozważyć jeśli nie zależy Ci na przestrzeni lub komforcie.
Rozejrzyj się jeszcze za Astrą II i Focusem lub Alfą 147.
Pozdrawiam :smile:
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Lis 2010, 20:08

No wiem kolego że do 307 muszę troszkę dołożyć ale bardzo zachwycił mnie tamtejszy silnik ( i tak jak mówisz,to jest bardzo wytrzymały i mało awaryjny). Mój ojciec ma Berlingo z silnikiem 1.6 HDi o mocy 90 KM i bardzo dobrze radzi sobie z takimi gabarytami,więc przypuszczam, ze do 307 silnik w zupełności starcza.Silnika 2.0 HDI nie chce bo opłaty za ubezpieczenie mnie zjedzą no a jednostka już więcej paliwa potrzebuje no i tak jak wspomnialem-ten silnik 1.6 HDI sobie poradzi z autkiem.

Teraz co do Alfy 147 to czytałem ( również na tym forum) ze auta lubią się psuc.Oczywiscie wyglad to poezja,ale są wieksze koszty naprawy i czesciej trzeba odwiedzac mechanika ( z tego co slyszalem).

Co do Golfa-to mimo wieku zawsze mnie cos w tym aucie urzekalo.Male spalanie paliwa no i wytrzymalosc konstrukcji bardzo mnie zawsze zachwycala.Zreszta 307 od rdzy też nigdy nie widzialem jeszcze.

Co do Stilo to niestety nie podoba mi sie to auto i pozostajemy przy tych autach:

1 Peugeot 307 1.6 HDi 90 KM
2 VW Golf IV 1.9 TDi 90 KM
3 Seat Ibiza II 1.9 TDi 90 KM
4 Seat Ibiza III 1.9 TDi 101 KM

Czyli teraz pozostało czterech kandydatów.Zdaję sobie sprawe ze do 307 musze doplacic troszke ale nadal nie wykluczamy tego auta ;)

Mam nadzieje ze w sprawie tych 4 aut ktos sie jeszcze wypowie-moze ktos kto posiada dane auto-bardzo by mi to pomoglo w dalszych rozwazaniach i decyzjach.
misza198818
Początkujący

Miejscowość: Wielkopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe modele Mitsubishi eK Wagon i eK Custom
    Firmy Mitsubishi Motors Corporation i Nissan Motor Co., Ltd. ogłosiły nazwy i zaprezentowały sylwetki nowych, wspólnie opracowanych samochodów segmentu mini przeznaczonych wyłącznie na rynek japoński. Sprzedaż ...