Mało oryginalnie ale jakie auto kupić?:)

05 Lis 2010, 11:55

Witam chciałem się was poradzić jakie autko mam sobie kupić. Nie znam się kompletnie na autach a chce kupić oczywiście używane autko do 20 000zl
Nie mam zielonego pojęcie na co mam zwracać uwagę jak patrze na ogłoszenia itp.
Interesowało by mnie jedno z tych autek: Passat, Bora, Octavia wszystkie 1,9 TDI i nie kombi.
Z góry dzięki za jakąś konkretna odpowiedź
iwas33
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

05 Lis 2010, 11:58

Z tego zestawienia chyba najlepiej prezentuje się Passat. Ma swoją renomę skoro obecnie jestes posiadaczem Passata to powinieneś wiedzieć, że to super auto. Skody nie kupuj!
Kula66
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

05 Lis 2010, 12:01

no właśnie nie jestem posiadaczem żadnego autka (przy rejestracji trzeba było coś wpisać:)) a w końcu trzeba jakieś pierwsze sobie kupić
iwas33
Nowicjusz

05 Lis 2010, 12:20

A ja nie wiem, czy passat to dobry wybór. Po pierwsze, passat jest numerem 1, jeśli chodzi o kradzieże. Rocznie, kradną ich prawie 2 tysiące, więc zastanów sie dobrze. Dodatkowo nigdy nie wiadomo, ile razy kręcony był licznik :wink:
Ja poleciłbym Ci opla vectra C:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ford Mondeo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

05 Lis 2010, 12:36

A i zapomniałem dodać, że fajnie by było jakby nie za bardzo się psuł a jak już się zepsuje to żeby naprawa była nie droga.
Ależ ja wymagający jestem:)
iwas33
Nowicjusz

05 Lis 2010, 12:38

Nie wiem jak jest z vectrą, ale mondeo po liftingu nie psuje sie czesto. Ceny w serwisie są umiarkowane, więc nie ma tragedii.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Lis 2010, 12:45

pinio124 napisał(a):A ja nie wiem, czy passat to dobry wybór. Po pierwsze, passat jest numerem 1, jeśli chodzi o kradzieże. Rocznie, kradną ich prawie 2 tysiące, więc zastanów sie dobrze. Dodatkowo nigdy nie wiadomo, ile razy kręcony był licznik :wink:
Ja poleciłbym Ci opla vectra C:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ford Mondeo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wiesz jakby patrzeć pod takim względem to byś nie kupił żadnego auta. Powiedz mi w jakich autach nie kręcą liczników? Przy zakupie w ogóle tym bym się nie sugerował bo jak pójdziesz na giełdę/komis to 80% jest po przekręcanych. jak będziesz zdziwiony, że mało na liczniku jest to Ci powiedzą że jakiś senior tylko na ryby w Niemczech nim jeździł czy jakąś inna ściemę. Czytałem kiedyś nawet jakiś artykuł o tym i były zestawione liczby przejechanych kilometrów do wieku auta i jak to sie ma do eksploatacji.

Wracając do Passata, to nie słyszałem krytycznych opinii na jego temat, sam nie użytkowałem więc niechce Cie wprowadzać w błąd, pisząc o doświadczeniach jakiś znajomych, bo jednemu się trafi lepszy drugiemu lepszy model, ale wydaje się to być ładne i solidne auto.
Kula66
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

05 Lis 2010, 13:21

Nie twierdzę. że inne samochody nie muszą mieć kręconych liczników, ale Passat jest w "strefie podwyższonego ryzyka". Jesli chodzi o kradzieże, to własnie dlatego nie kupiłem passata B6. Nie mam zamiaru stać i czekać, az mi ukradną samochód. Moj brat kupił sobie passata- pojeździł nim 3 miesiace i nagle zniknął :wink:
Tak więc dalej jestem za fordem mondeo.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Lis 2010, 13:45

U mnie w metropoli pewnej osobie 3x zwineli ego samego Passata :wink: i na dodatek białego :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

05 Lis 2010, 13:56

Hahaha. Odzyskał chociaż tego passata? :mrgreen:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Lis 2010, 13:58

Dzięki za propozycje, Mondeo mi się spodobał oraz nadal podoba mi się Bora. Teraz bym poprosiło jakieś wskazówki na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie używanego autka. Wiem że nie na przebieg bo to i tak przekręcają. I czy warto w takiej cenie (max 20 000zl) kupować Diesel'a?
iwas33
Nowicjusz

07 Lis 2010, 14:06

Nie ma chyba uniwersalnych porad, na co patrzeć przy zakupie używanego samochodu. Jeśli obejrzysz samochód, będzie wydawał Ci sie warty uwagi, proponuję po prostu wybrać się ze sprzedającym do serwisu, niech tam wszystko sprawdzą i tyle :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

07 Lis 2010, 14:10

Moim zdaniem się opłaca. Jeszcze jedno pytanie - ile chcesz tym autem jeździć.
Wydaje mi się, że silniki diesla znoszą większe przebiegi, tak więc można nim śmiało jeździć ;)
Jako, że jestem fanem Vectry to podsuwam się pod rozważenie Vectre C z silnikiem 1.9CDTI (101KM, 125KM i 150KM), gdyż jest to bardzo oszczędny silnik. Pojazd jest duży gabarytowo (Caravan) a i tak pali śmieszne ilości paliwa, bo... 6-7 litra ON na 100km ;)
Amcia
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

07 Lis 2010, 15:37

A ja jak zwykle podsuwam bmw e46 pali jeszcze mniej od vectry no i wiadomo tył napęd :)
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

07 Lis 2010, 17:37

zabrzan13 napisał(a):A ja jak zwykle podsuwam bmw e46 pali jeszcze mniej od vectry no i wiadomo tył napęd :)

Za 20 tyś, wątpię że kupi dobry egzemplarz e46 w dieslu
Dragus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: ..:>>.?