Auto do wyjazdów

02 Sty 2021, 18:50

Witam,
Wybieram się do Danii w celach zarobkowych i pewniej bym się czuł mając samochód do dyspozycji. Problem w tym że nigdy nie miałem własnego samochodu i kompletnie się na nich nie znam, w tej kwestii polegam na moim bracie który też nie jest znawcą ale lepiej zna się ode mnie i bardzo zwraca uwagę na rdzę - na ile ona jest istotna? Samochód raczej nie będzie używany na co dzień - po mieście wolę poruszać się rowerem, tak więc przeznaczony na dalsze dystanse i zabierania ludzi z blablacar. I też pytanie czy opłaca mi się może kupić samochód w Danii ?
- Budżet do 4tys. ale przy dobrym uzasadnieniu jestem skłonny więcej zapłacić
- Region Sandomierz (styk podkarpacia, świętokszyskiego, blisko lubelskie), brat zaoferował że pojedzie ze mną tylko do 50km obejrzeć samochód ale dla mnie może to być nawet pół Polski.
Wolałbym raczej coś większego niż polo i niebrzydkiego, osiągi nie są dla mnie istotne i wolałbym coś za co bd płacił mniejsze OC bo sądzę że mimo wszystko bd mało jeździł. A także mało awaryjne żeby mi nie robić problemów. obecne typy to:
[link do oferty na Olx wygasł]
Nie ma śladów rdzy ale czytałem że karoseria jest słabą stroną tego modelu a samochód będę trzymał na zewnątrz.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tutaj nie ufam sprzedawcy, jako nr VIN podał 1234567.. i nie mogę go znaleźć na google maps by poczytać komentarze mimo że sprzedawca zinformatyzowany (oferuje oglądanie online)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tutaj brat mówi że to już trochę auto kolekcjonerskie i możliwe że odsprzedam je nawet drożej. Ale chyba zasługuje na lepszego właściciela niż takiego laika jak ja.
Proszę o pomoc :)
Kwamyk
Obserwowany

02 Sty 2021, 19:09

Focus 1.4 to nie jest dobry pomysł.
Astra od handlarza i z tym silnikiem :no:
Saaba bym sobie wogole odpuścił.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Sty 2021, 19:20

Auto w dalekie trasy w tym budżecie to spore ryzyko. Takim trupkiem to w koło komina można jeździć, a nie w Europę ruszać.
Do tego nie wiem jak w Danii traktują takie auta-ogólna sprawność, czy emisja spalin :?: :?: :?:
Saab na Oplu nigdy nie będzie autem kolekcjonerskim :no:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

02 Sty 2021, 19:33

Jak sprawdzałem obostrzenia to obecnie mają strefy zabraniające wjazdu dla pojazdów powyżej 3.5t w Dieslu, innych nie znalazłem. Jak pisałem jestem gotów więcej zapłacić (załóżmy do 10tys). Czemu Focus 1.4 nie jest dobrym pomysłem ?
Kwamyk
Obserwowany

02 Sty 2021, 20:12

Nie jedzie a swoje pali,już lepiej szukać 1.6.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sty 2021, 22:46

Kwamyk napisał(a): I też pytanie czy opłaca mi się może kupić samochód w Danii ?

W DK przemyśl to bo tam masz bardo wysoki podatek rejestracyjny

A inne przepisy dla auta na obcych numerach rejestracyjnych

https://mybaltic.dk/pl/poruszanie-sie-p ... racyjnych/

Cytat z innego forum

"W ciagu 2 tyg musisz przerejestrowac samochod. Jezeli bedziesz przebywac krocej niz pol roku mozesz wystapic o pozwolenie na jazde na "obcych" numerach.
Przerejestrowanie samochodu w Dani, to prawie 100% wartosci samochodu w Polsce.
Jezeli bedziesz mieszkal w duzym miescie, kup sobie na początek (zabierz z Polandii) rower."
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel Alpine
    Legendarna zwinność Alpine wynika z niewielkiej masy auta. Nasi inżynierowie zastosowali tę zasadę przy projektowaniu fotela, dzięki któremu kierowca i maszyna stają się jednością. Ultralekki fotel kubełkowy Siedzenie ...