Zakup auta sedan

02 Sty 2021, 14:32

Cześć, przychodze do Was z prośbą o pomoc w wyborze- chcialabym kupić auto do 20 tysięcy . Na 90% w sedanie ,ponieważ takie zawsze najbardziej mi w oko wpada. Nie wykluczam całkiem hatchbacka/kompaktu ale raczej sedan . Obojetne mi jest czy diesel czy benzyna , raczej patrze na opinie ktory silnik w którym aucie lepiej sobie radzi. Auta które brałam pod uwagę:
Mazda 6 2.0
Peugeot 508
Opel insignia
Volkswagen scirocco ( ten jeden nie w sedanie )
Ford mondeo mk4
Które polecacie i w jakiej wersji silnikowej ? Mondeo jedno wpadlo mi w oko ,nawet nie daleko mam do tego komisu ale nie wiem jak silnik 1,8 czy wart zainteresowania ? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Prawdziwynick
Nowicjusz

02 Sty 2021, 22:42

Jesli masz budzet 20 tys. to zadnego z tych aut nie znajdziesz w przyzwoitym stanie.
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Sty 2021, 22:57

Tak jak kolega wyżej.
W Mondeo szukałbym 2.0 TDCI (jeśli musi być diesel), bo mniej pali, jest kulturalniejszy i, z dużym prawdopodobieństwem, będzie lepiej wyposażony od 1.8 TDCI, które szły w 98%do flot
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Sty 2021, 12:49

Znajomy ma mondeo z 2008 roku. Wlasnie 2.0 diesel . Tylko otwarcie mówi ze wymienial juz dwumase ( chyba wraz ze sprzeglem ) , przy maglownicy cos robil i wtryski ma jeszcze na gwarancji bo robil nie dawno. On pracuje jako mechanik takze nie wiem czy poprostu dbał i jak tylko cos uslyszal to robil czy to auto sie zwyczajnie sypie.
Pewnie 25-30 powinnam miec zeby sie na sedana w dobrym stanie porywac ?
Prawdziwynick
Nowicjusz

03 Sty 2021, 13:52

A to wymiana dwumasy czy robienie wtryskow to coś dziwnego w 12 letnim aucie? To są normalne części eksploatacyjne, które po prostu się zużywają. Możesz kupić egzemplarz w "dobrym stanie" a będzie to trzeba zrobić za rok. Jesli chcesz tego (z dużym prawdopodobieństwem) uniknąć to kup auto z minimalnym przebiegiem i sprzedaj je jak przekroczy 150kkm

Aaaaa zapomniałem, auta pokroju mondeo 150 tys mają po 5 latach a nie dwunastu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Sty 2021, 14:29

Nie znam się totalnie dlatego jak mi zarzucił listę ile rzeczy w 2 lata robil to nie bylam pewna czy to zly , normalny czy dobry zwiastun :) . Wiem ze rozrząd, filtry , klocki i takie tam sie zmienia ,tymi innymi nigdy sie nie interesowalam
Prawdziwynick
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 19 – historia modelu
    Ponad ćwierć wieku temu, we wrześniu 1988 roku Renault zaprezentowało kompaktowy model 19. Do 1995 roku był on sprzedawany także w polskich salonach. To jeden z najważniejszych modeli firmy Renault w ciągu ostatnich kilkudziesięciu ...
    Nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II na PPIHC
    Podczas 91. edycji słynnego wyścigu Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) nowe wyścigowe Mitsubishi MiEV Evolution II zajęły drugie i trzecie miejsce w kategorii pojazdów z napędem elektrycznym. Pojazdy poprowadzili ...

03 Sty 2021, 20:27

Jeśli przerażają Cię wydatki na dwumasę i wtryski, to lepiej szukać prostej benzyny. Wprawdzie w nich też zdarza się dwumasa, ale jest trwalsza niż w dieslu.

Na dobre 508 trzeba mieć minimum 35k, uprzedzam pytanie - benzyniaki ma śmieciowe :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Sty 2021, 23:54