Auto do wykończenia mieszkania w mieście i jazdy po zakupy

15 Paź 2024, 20:54

Paczkowski napisał(a):W takim razie chętnie zobaczę w takich dużych ilościach Fabię II 1,6 za 10 tys zł
Panie Paczkowski ......,1,4 nie wystarczy ? Za mało kuni ? Coś mi się wydaje że autor tematu pisząc tutaj nie wykończy mieszkania bo się sam wykończy nerwowo czytając tutejsze porady
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

16 Paź 2024, 11:45

Fabia 2 poza budżetem, lepiej iść w golfa 4, pełno wersji silnikowych, różne nadwozia hb i kombi itd, dobry, prosty samochód

Zestaw naprawczy zawieszenia tuleje, sworznie itd to ze 2 stówki i temat załatwiony, większość ogólnie napraw da radę zrobić samemu
Sopelek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 06 2007
Auto: Skoda
Silnik: tsi
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

13 Lis 2024, 01:37

Cześć!
Rozglądałem się za autami i wpadł mi w oko Ford Focus 2010 rocznik, 1.8 Benzyna + LPG.
Jest jednak trochę poza moim budżetem bo 13 tys. Oczywiście nie jest to problem, aby dołożyć do auta o ile jest warto. Mógłbym Was prosić o opinię?
Wrzucam zdjęcia z aukcji bo nie wiedziałem czy udostępnić link.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie jest to już trochę zbyt dużo jak za 14 letnie auto?

VIN: WF0PXXGCDPAL28911
Data rejestracji: 1.04.2010
Tablica: LU493LA

W aukcji było niewiele informacji. Standardowo, że naprawiany na bieżąco i że używany do krótkich dojazdów. Homologacja jeszcze 3 lata.

Z góry dzięki za pomoc!
maxxam97
Nowicjusz

13 Lis 2024, 08:16

maxxam97 napisał(a):W aukcji było niewiele informacji

A jakie byś chciał informacje ?

Ogólnie zwykły chrupek, jedź sprawdź rdzę i to koniecznie. Jak jest świeżo paprany farbą antykorozyjną - odpuść. Reszta to zwykłe oględziny techniki i stopnia ulepienia (szpachla).
Jest jedna rzecz której nie sprawdzisz czyli branie oleju. Te silnik lubią to robić.

Edit.

Nic nie napisałeś to auto ma ponad 300k.km.nie dałbym więcej niż 6-7k.chociażby z tego powodu że jest betonem do dalszej sprzedaży.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

13 Lis 2024, 09:42

szybki napisał(a):A jakie byś chciał informacje ?

Chociażby to kiedy był ostatni rozrząd robiony czy jakie ostatnio miał naprawy.
Chciałem jechać na oględziny (na których się zupełnie nie znam, ale poszukam może jakiegoś mechanika), ale zaczęło mnie zastanawiać właśnie czy te 13k to nie zbyt wysoka cena jak za 14 letnie auto z 315 tys. przebiegu. Z drugiej strony, te 14 lat to już szmat czasu. Wątpię, że samochody będą miały po 100 tys km więc te 315 tys wydaje mi się czymś w miarę normalnym (22 tys. na rok). U mnie będzie maks 5k na rok, ale dlatego, że potrzebuję auta na dojazdy, a nie dłuższe trasy.
Odpuścić?
maxxam97
Nowicjusz

13 Lis 2024, 10:25

maxxam97 napisał(a):Chociażby to kiedy był ostatni rozrząd robiony czy jakie ostatnio miał naprawy.

Jakie to ma znaczenie przy takim aucie ? Żadnego. Skąd wiesz czy rozrząd poprawnie zamontowany ? Na jakich grantach? Czy z pompą wody? Kupisz i nie wymienisz?
Są to informacje cenne jak znasz właściciela auta, wiesz kto co robił albo wszystko było w ASO z fakturami chociaż i tu bym polemizował.
maxxam97 napisał(a):ale zaczęło mnie zastanawiać właśnie czy te 13k to nie zbyt wysoka cena jak za 14 letnie auto z 315 tys. przebiegu.

Co Ty z tym rocznikiem ? Patrz roczników czy np. 2009r był przed liftem a 10r po lifcie i w dodatku udanym to ma znaczenie.
Przebieg jak na to auto jest eliminujący go do normalnej odsprzedaży i tyle.
maxxam97 napisał(a):Wątpię, że samochody będą miały po 100 tys km więc te 315 tys wydaje mi się czymś w miarę normalnym (22 tys. na rok)

To Ci się źle wydaje. To jest randomowa gadka ludzi którzy próbują Ci wmówić że za przebieg 320k.km.masz zapłacić tyle samo co za 120k.km.
maxxam97 napisał(a):U mnie będzie maks 5k na rok, ale dlatego, że potrzebuję auta na dojazdy, a nie dłuższe trasy.

A jak Tobie podobają się blondynki to znaczy że wszystkim się mają podobać ?
maxxam97 napisał(a):Odpuścić?

Za te pieniądze i ten przebieg odpuść.

Dam Ci przykład kolega sprzedawał Aurisa z nalotem 300k.km. i telefony zaczeły się od 8k.startował od 12k.
szybki
Moderator - Tuning

13 Lis 2024, 10:29

maxxam97 napisał(a):Chociażby to kiedy był ostatni rozrząd robiony czy jakie ostatnio miał naprawy.
auto jest najprawdopodobniej sprzedawane przez handlarza, więc musi jedynie ładnie wyglądać na zdjęciach (i ew mieć cukierkowe zwroty w opisie typu JEDYNY TAKI, OKAZJA), handlarze nie przejmują się bytnio bzdetami technicznymi :ok:
Inna sprawa - gdy jako właściciel sprzedawałem auto w podobnym budżecie i wypisałem wymiany eksploatacyjne - pies z kulawą nogą się nie zainteresował. No bo przecież taki awaryjny, ciągle coś wymieniał :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Lis 2024, 11:08

Dzięki za odpowiedź.
szybki napisał(a):Przebieg jak na to auto jest eliminujący go do normalnej odsprzedaży i tyle.

No właśnie zastanawiałem się czy w ogóle będzie to realne do sprzedaży później. Szukałem po rocznikach, a wychodzi faktycznie na to, że to przebieg jest ważniejszy.
szybki napisał(a):To Ci się źle wydaje. To jest randomowa gadka ludzi którzy próbują Ci wmówić że za przebieg 320k.km.masz zapłacić tyle samo co za 120k.km.

To akurat sam sobie wmówiłem. Myślałem, że te 300k (patrząc na to, że dość często jeździłem 20 letnim autem co ma prawie 500k przebiegu) to nie jest jakaś straszna wartość.
Jaki przebieg jest "sensowny" według Was? Za jakim przebiegiem się rozglądać?
szybki napisał(a):A jak Tobie podobają się blondynki to znaczy że wszystkim się mają podobać ?

Chyba nie rozumiem co wnosi to pytanie :) Od nikogo przecież nie oczekuję, że będzie jeździł z taką częstotliwością jak ja.

mike napisał(a): (i ew mieć cukierkowe zwroty w opisie typu JEDYNY TAKI, OKAZJA), handlarze nie przejmują się bytnio bzdetami technicznymi

Nie ma ani jednego takiego zwrotu. Po rozmowie też nie brzmiało jakby to był handlarz. Nie naciskał na kupno mówiąc standardowy tekst "Panie, bo jak nie Pan to już trzech w kolejce stoi". Do tego, bez problemu wizyta w stacji diagnostycznej czy u mechanika.
maxxam97
Nowicjusz

13 Lis 2024, 11:45

Nie ma co bić piany. Ta cena ten przebieg nie jest dla Ciebie.
szybki
Moderator - Tuning

13 Lis 2024, 11:55

maxxam97 napisał(a):No właśnie zastanawiałem się czy w ogóle będzie to realne do sprzedaży później.
inaczej.
Jeśli cena teraz byłaby w okolicach 7-8k, a stan techniczny rzutujący na normalną jazdę - możnaby się nim poważniej zainteresować. Sprzedać sprzedasz zawsze, pytanie tylko z jak dużą stratą - czy 10k, czy 5, bo nie oszukujmy się - to jest zwykły, popularny Focus, który inwestycją nigdy nie będzie.
maxxam97 napisał(a):Nie ma ani jednego takiego zwrotu. Po rozmowie też nie brzmiało jakby to był handlarz. Nie naciskał na kupno mówiąc standardowy tekst "Panie, bo jak nie Pan to już trzech w kolejce stoi". Do tego, bez problemu wizyta w stacji diagnostycznej czy u mechanika.
wrzucisz linka? To nie jest zabronione na forum :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lis 2024, 12:09

mike napisał(a):wrzucisz linka? To nie jest zabronione na forum

Jasne, nie wiedziałem czy można. Obawiałem się, że wyrwę bana za promowanie ogłoszeń itd :D
[link do oferty na Olx wygasł]

Jak mówię, praktycznie żadnego opisu tutaj nie ma.

Z takich informacji co się jeszcze dowiedziałem telefonicznie to to, że nad błotkiem z tyłu wychodzi delikatnie rdza (ale tu też spoko, że mi facet od razu powiedział) i że te "dodatkowe badania techniczne", które są w historii pojazdu to przez to, że miało jakąś drobną stłuczkę i że "stwarza niebezpieczeństwo bo może zbyt bardzo świecić pojazdom jadącym z przeciwka" i że pojechali na stację diagnostyczną i lampy nie były wymienione tylko skalibrowane.
maxxam97
Nowicjusz

13 Lis 2024, 12:41

maxxam97 napisał(a):Jasne, nie wiedziałem czy można. Obawiałem się, że wyrwę bana za promowanie ogłoszeń itd
bany są tylko za nachalne reklamowanie firm, ogłoszenia możesz na spokojnie wrzucać :ok:

Szkoda, że to auto jest jednak kawałek od Krakowa, bo obecnie dyskusja ma charakter czysto akademicki. Wg mnie najlepiej wytypować sobie kilka ogłoszeń z Rzeszowa, zorganizować całodzienny trip, aby obejrzeć te auta. Jeśli ten Focus byłby faktycnie ok, to ostro negocjować cenę (przygotowując się do tego merytorycznie, tzn podobne egzemplarze vs cena). Powstaje też pytanie, jak z zainteresowaniem tym egzemplarzem i czy chcą sprzedawać, czy sprzedać, ale to już jest nie do zweryfikowania
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lis 2024, 13:01

mike napisał(a):Szkoda, że to auto jest jednak kawałek od Krakowa, bo obecnie dyskusja ma charakter czysto akademicki.

Znaczy no ja rodzinę w Rzeszowie. Myślałem, że właśnie lepiej będzie kupić stamtąd auto patrząc na to, że ktoś by mi z nim pomógł (jacyś znajomi mechanicy, którzy naprawiali nasze inne auta itd).
Sam mieszkam w Krakowie więc łatwiej by mi było coś znaleźć tutaj, tyle, że jednocześnie nie mam żadnej pomocy jeżeli chodzi chociażby o oględziny w Krakowie.
maxxam97
Nowicjusz

13 Lis 2024, 13:04

Jeśli w Rzeszowie faktycznie masz kogoś, kto się zna i mógłby z Tobą pojechać na oględziny, tym bardziej jestem za opcją całodziennej wycieczki.
Nawet jeśli nic nie kupisz, będziesz wiedzieć na czym stoisz i ew zreflektujesz swoje wymagania
mike
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lis 2024, 14:33

mike napisał(a):Jeśli w Rzeszowie faktycznie masz kogoś, kto się zna i mógłby z Tobą pojechać na oględziny, tym bardziej jestem za opcją całodziennej wycieczki.

Raczej podobnie jak w Krakowie czyli musiałbym poprosić jakiegoś mechanika. Może w Rzeszowie mi taniej wyjdzie. Plus, przynajmniej mam kilku kierowców z rodziny ze stażem po 15-40 lat więc coś tam znają się na motoryzacji.
maxxam97
Nowicjusz