Auto do zabawy na niedziele

22 Mar 2012, 17:04

TAkie marki jak: volvo, lexus, audi itd. to nie są samochody, u których wyścigi mają we krwi... w oleju, są one przystosowane do jazdy na co dzień, a moc w ich silnikach służy tylko zwykłemu przyspieszaniu, a nie kręceniu bączków. Nissan (te starsze jak 300zx czy skyline), subaru, BMW (starsze, bo nowe modele straciły klimat) itd. to samochody, które projektowano z myślą o tuningu, zawodach, rajdach.
Zrozum, że jeśli chcesz samochód aby się wyszaleć to kup coś co do tego jest przeznaczone, a nie golfa trójkę z filtrem stożkowym, paskami "wyścigowymi"-naklejkami na masce i nakładką na rurę wydechową jako samochód full-lux sportowy.
Pozdrawiam.
Rodney
Początkujący

22 Mar 2012, 17:22

ja sie chyba zle wyraziłem , nie zalezy mi zeby na jakis tor pojechac czy cos :) porpstu ma dawac frajde z jazdy nie jezdze jak d...l ze musze byc minute szybciej gdzies i w ogóle chce tylko samochód który bedzie zadko spotykany i nie oklepany jak wszystkie te passaty golfy itp :) nie musi byc mega sportowy , wygodny i szybki to jest wazne dla mnie , spalanie nie gra roli bo to tylko na weekend ma byc ewentualnie jak s60 zawiedzie :) dlatego dalej pytam o te volvo które wymieniłem dokładniej t5
kuraxan
Nowicjusz

Miejscowość: elbląg

22 Mar 2012, 17:30

Wow, stwierdzenie, że silnik Alfy 3,2 nie był stworzony do sportu to naprawdę czad i widać znawcy sportu samochodowego (i to nawet na naszym rodzimym podwórku, gdzie puchar Alfy rozruszał polskie wyścigi)
Nie wiem czy wartość trzykrotnie przewyższająca wartość zwykłej dwulitrówki i porównywalna z wartością Miśka Evo czy Imprezy w topowych wersjach przemawia o tym , że nie jest to klasyk, no cóż widać się nie znam....
http://www.alfaclub.pl/alfa156gta.html
Tu sprawdź czasy na Nurburgringu
http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-gta ... gring.html
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

22 Mar 2012, 18:01

Wiedziałem, że zaraz jakiś fan Alfy się oburzy tym co napisałem.
Wow, stwierdzenie, że silnik Alfy 3,2 nie był stworzony do sportu to naprawdę czad i widać znawcy sportu samochodowego

Ja tego nie powiedziałem, przynajmniej nie tymi słowami.
Z większości samochodów da się zrobić auto na małe wyścigi. A co do alfy zdania nie zmienię - może to tylko wina kilku egzemplarzy, że trzeszczą, psują się, denerwują, ale jakoś zbyt dużo takich jest.
Nie jestem fanem jakiejś konkretnej marki, dla mnie wiele jest samochodów godnych polecenia, ale alfa jak dla mnie stoi niżej od fiata. I tak jak już napisałem to jest samochód dla kogoś, kto będzie go kochał i dbał o niego nie patrząc na koszta. Jakbym kupił ponad 15-letnią omegę, jakiś egzemplarz, który jest totalnym szrotem i rdza by go wcinała na oczach, to gdybym wpakował w nią odpowiednią sumę pieniędzy byłby to super samochód, powiedziałbym nawet, że klasyk. Oczywiście nie za bardzo by się to opłacało ale zawsze takie coś można zrobić-nie jest to niemożliwe.
Dalej nie będę zaśmiecał tematu, bo to jest zbędne - jak chcesz mi coś powiedzieć na temat swojej ulubionej marki - zapraszam na PW.

Do autora wątku: Volvo 850 polecam na podstawie egzemplarza 2.5 diesel 130 czy 140 km (już nie pamiętam). Jak na diesla dobre ma osiągi, o benzynie się nie wypowiem - nie miałem z nią styczności.
Rodney
Początkujący

22 Mar 2012, 18:52

Jakiś Saab może ? 95 Aero - niby niepozorna limuzynka, a jak wdepniesz to zostawiasz w tyle większość aut. Klasa sama w sobie.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Mar 2012, 19:34

HEHE ja polecam BMW najlepiej e36 i silnik min 2.5 :D
corrweta
Nowicjusz

Miejscowość: z internetu
Prawo jazdy: 01 01 2001

22 Mar 2012, 19:38

czyżbyś czytał w moich myslach ? :P z tym saabem ? :D własnie przeglądałem allegro w poszukiwaniu saaba 9-5 :D podoba mi sie bardzo :) w ogóle uwielbiam szwedzkie auta :) i chyba własnie cos wybiore z volvo i saaba :) czekam na jakies opinie odnosnie tych samochodów :) pozdrawiam
kuraxan
Nowicjusz

22 Mar 2012, 19:55

Ja fanem Alfy nie jestem, tylko 156 GTA to jeden z lepszych sedanów stworzonych od podstaw dla sportu w ogóle w historii motoryzacji i na pewno samochód już dziś klasyczny i kolekcjonerski, więc jako pasjonat motoryzacji stwierdzenia, że się rozpadnie zanim będzie klasykiem nie mogę odpuścić, a akurat stan tych kilku dostępnych w Polsce egzemplarzy jest naprawdę doskonały.
Trochę mnie zastanawia podejście autora tematu. W zasadzie z wszystkich wymienionych na początku jedynie S4 może jakoś stanąć obok S60R, które jakby na to nie patrzeć ma 305KM.
Poza tym jak wygląda jazda z silnikiem T5 tez powinieneś wiedzieć, bo S60R ma ten silnik tylko o większej mocy (różnica jak między Focusem ST i RS).
W zasadzie jak autor czegoś dokładnie w charakterze samochodu który ma to po co inny? No już chyba tylko jakiś rzeczywiście SAAB z silnikiem Turbo.
Jak się zachowuje każde inne Volvo z silnikiem T5 też można powiedzieć jeżdżąc R - po prostu są bardziej miękkie.
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

22 Mar 2012, 22:10

Dołóż troszkę i takie coś kup:
[link do oferty na Allegro wygasł]
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko

23 Mar 2012, 00:51

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] co powiesz na to?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback

23 Mar 2012, 02:03

nissan za krzykliwy :) ja wiem ze nic do s60r nie podjedzie z tego co wymieniłem moja ma jakies 354 konie bynajmniej tyle było rok temu :) nie wiem czy nic nie spłoszyłem :D nie musi byc szybsze :) bo juz nie potrrzebuje mocniejszego samochodu :) tylko takiego który wymga pieszczenia dmuchania i chuchania :) na co dzień s60 jest spoko :) to maa byc realizacja pasji motoryzacyjnej :) moze sie zepsuc :) znam mechanike umiem naprawiać :) i nie moze byc krzykliwe tylko niepozorne , a z tym Seatem leonem - no kolego wybacz ale golfa nigdy nie kupie , poprostu ich pospolitosc i nuda mnie obrzydza tak naprawde leon nie jest najgorszy , zle nie wygląda ale swiadomosc ze mam gofa w innym ubraniu by mnie zabiła :( poprostu nie znosze samochodów vw fakt lubie vento miałem kiedys ( rozbiłem) 2.8 vr 6 i tylko takiego mógłbym kupic . nic z koncernu vag poza vento nie chce no moze s4 :D wiem ze t5 i s60r to podobne motory . ale s60 z pakietem R juz wygląda na szybkie a takie kanciaste 850 to juz nie , dla przykladu kocham jak do mojej s60 podjezdza na swiatłach golf 1.9 tdi :D i na 1 biegu jade powoli drugi tez ale 3 bieg juz do podłogi deptam i mina tych golfiarzy jest bezcenna :D ze objechało ich auto dla emeryta - volvo :D
kuraxan
Nowicjusz

23 Mar 2012, 08:56

A może skoro już patrzysz w stronę hot hatchy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
znajomy taką ma, robi nią po 40tys. km rocznie i jest bardzo zadowolony.
A samochód naprawdę daje radę na torze, nie trzeba ingerować w zawieszenie bo jest wręcz wyczynowo twarde.
Rozumiem Cię, też nigdy nie chciałbym być utożsamiany z kierowcami VW obok kierowców Audi i BMW to najgorsze bydło na drogach, są oczywiście wyjątki ale nieliczne.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

23 Mar 2012, 10:01

Taka Alfa?
[link do oferty na Allegro wygasł]
tomek.k
Początkujący

Miejscowość: radomsko

23 Mar 2012, 12:15

Ja jeździłem pół roku Saabem 95 2.3 turbo 170 KM, miałem też Volvo 850 2.5 R5 170 KM i teraz też mam 170 konne auto tylko, że Merca. Jestem też fanem szwedzkich marek i wg mnie najlepiej przyspieszał Saab ( Aero podejrzewam to już bajka ), najlepiej brzmiało Volvo. Ja gdybym miał więcej kasy bez zastanowienia kupuję 850 2.5 20v i doprowadzam do perfekt stanu. Na sam dźwięk tego silnika każda japońska sraczka wymięka :D
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

23 Mar 2012, 12:25

na szczęście na brzmieniu się nie jeździ i przy przebiegach japończyków każda szwedzka sraczka ma ze 2-3 remonty :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)