Auto "do zadań specjalnych" do 8000zł

13 Lis 2016, 20:17

Po pierwsze witam wszystkich, bo to mój pierwszy post :D

Zaczynam zastanawiać się nad zmianą auta na młodsze i mam kosmiczny mętlik, ewentualnie na co... Moim pierwszym autem była corca B z 99r. Auto nie do zdarcia, naprawdę totalnie niezawodna. Miałam ją mniej więcej 3 lata i technicznie jedynym co wymieniłam był rozrusznik. Poza tym na wstępie dostała nowy akumulator,na bierząco wymieniane miała oczywiście filtry i płyny, czasem wymieniłam żąrówkę i na tym grzebanie w jej wnętrznościach się kończyło. Silnik ecotec-klekotek 1,0 wyśmiewany zazwyczaj przez wszystkich, a bezawaryjnie woził mnie wszędzie, nawet, jeśli jednej doby miał do pokonania ponad 1000km. Uwielbiałam te auto, prowadziło się cudownie, wjeżdżało wszędzie. Niestety auto składa się jeszcze z blachy i przez nią skończyła się moja przygoda z corsą, którą już kupiłam w średnim stanie. Wracając z wakacji,pod obciążeniem poszła cała tylna belka. Naprawa nie miała sensu. Kupiłam kolejne auto,którym jeżdżę obecnie vw polo 2000r. I teraz jest zupełnie w drugą stronę, blacha super, ale tyle co technicznie poszło w tym aucie w ciągu niespełna 1,5roku odkąd ją mam, to nie wiedziałam,że tyle może się zepsuć w aucie na korbkę :o Jutro znów dzwonię do pana elektromechanika bo autek zażyczył sobie wizyty w SPA :naughty: . Choć ogólnie prowadzi mi się go też bardzo przyjemnie, jest cięższy,więc też lepiej trzyma się drogi niż poprzednia corsa.
No ale,prawda jest też taka,że corsa była od osoby prywatnej i jak na taką blachę jaką miała wcale tania nie była, a polo od handlarza, odpicowane, silnik pewnie wygłuszony i nie wiadomo co jeszcze :no:

Kolejne auto chciałabym na pewno trochę młodsze. Najlepiej małe, 3 drzwiowe,ekonomiczne na pewno, bo i przy corsie i przy polo przyzwyczaiłam się,że częściowo żyją powietrzem :D Silnik najchętniej benzyna. No i co bardzo ważne, musi być to samochód stosunkowo łatwy w naprawie z niedrogimi i przede wszystkim łatwo dostępnymi częściami,co bym w razie czego nie padła na zawał,bo przy polo, pomimo częstotliwości napraw ich koszta na szczęście aż tak nie miażdżą. Auto zarejestrowane w PL, najlepiej od osoby prywatnej.
Jeśli chodzi o przeznaczenie samochodu, to czasem będzie musiało być autem "do zadań specjalnych". Na co dzień jako transport do pracy, w dwie strony ok 10km, z 2-3 razy w tygodniu jadę na koniec świata (ale drogi całkiem ok) do stajni ok 50km w dwie strony i co 2-3 miesiące w znacznie dłuższą trasę-zazwyczaj 400km, czasami możę być więcej.
Nie potrzebuję żadnych bajerów,może być pełen korbotronik :D . Jestem przyzwyczajona do klimy na korbkę, także dodatkowe wyposażenie samochodu nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

Jeśli chodzi o moje typy to kiedyś chciałam foxa i golfa, ale mając świadomość, jak ciężko znaleźć zadbany egzemplaż golfa, to raczej mi przeszło, o foxie poczytałam i też mi przeszło...polo też spoko, ale chyba wolałabym dla urozmaicenia inny model auta niż mam obecnie,baaardzo chętnie zaopatrzyłaym się w corsę C,co o tym myślicie? A może zupełnie inne propozycję?

Na chwilę obecną znalazłam coś takiego:
[link do oferty na Olx wygasł]
Tyle,że do diesel, silniczek chyba mały ja na diesla? No i ten przebieg pytanie czy autentyczny...

Przepraszam za taki elaborat, nawet nie wiem kiedy tak się rozpisałam :shock:
Obiś
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: VW polo

13 Lis 2016, 20:22

Nie patrz na rocznik ale na stan :!:

Skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Lis 2016, 20:30

Spokojnie, stan oczywiście przede wszystkim, ale myślę,że w tej kwocie bez problemu znajdzie się auto z młodszego rocznika niż 2000 i w niekoniecznie złym stanie.
Z Zielonej Góry i tu niestety większość sprowadzana, na Niemieckich blachach...
Eweeentualnie wchodzą w grę Piekary Śląskie lub pobliskie okolice, tam mam rodziców, to jakby się trafiło coś naprawdę ekstra,wyproszę,żeby podjechali na pierwsze oględziny :D
Obiś
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Lis 2016, 20:45

Może coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Lis 2016, 20:54

A3 ogólnie spoko,bardzo mi się podoba,ale wątpię,żeby w moim budżecie się coś naprawdę wartego uwagi znalazło. Wydaje mi się,że genealnie na zadbaną audicę i nie mega wiekową, to nie ten budżet. 8tys. to już tooootalny maks, więc np.11tys+jeszcze opłaty bo auto świeżo sprowadzone odpada na wstępie, nie ten pułap finansowy.
Obiś
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Lis 2016, 20:55

Pierwsze co mi przyszło do głowy to Toyota Starlet:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - niezniszczalne autko,ale jak szukasz auta młodszego min 2k0 to raczej odpada

Zainteresuj się Toyotą Corollą E11 np 1.3,Toyota Carina ale tam będzie 1998 rok, Honda Civic VI zakonserwować i się cieszyć fajnym autkiem o jeszcze Mazda 626,
Ostatnio edytowany przez Kieł, 13 Lis 2016, 21:07, edytowano w sumie 1 raz
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

13 Lis 2016, 21:06

Obiś napisał(a):A3 ogólnie spoko,bardzo mi się podoba,ale wątpię,żeby w moim budżecie się coś naprawdę wartego uwagi znalazło. Wydaje mi się,że genealnie na zadbaną audicę i nie mega wiekową, to nie ten budżet. 8tys. to już tooootalny maks, więc np.11tys+jeszcze opłaty bo auto świeżo sprowadzone odpada na wstępie, nie ten pułap finansowy.

No w sumie racja ale to z golfem będzie podobnie.
Może jak szukasz coś młodego to skup się na segmencie B i np aucie typu Punto II?
Łokoj
Początkujący

Prawo jazdy: 17 10 2005
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1,4
Rok produkcji: 2000

13 Lis 2016, 21:10

Z Twoich okolic:
[link do oferty na Olx wygasł] - wgniecenie to dobry argument do zbicia ceny.
[link do oferty na Olx wygasł] - co prawda rzadko polecany ale ładnie wygląda i trochę doinwestowany.
[link do oferty na Olx wygasł] - cena przesadzona i pytanie dlaczego sprzedaje po pół roku użytkowania..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lis 2016, 21:13

Raczej wolałabym młodsze, ono będzie pod chmurką a chciałabym auto już tym razem na kilka lat. Boje się,że jednak samochód powiedzmy 18 letni obecnie nie da rady jezdzić kolejnych minimum 5 w dobrej kondycji. Chociaż oczywiście wiem,że są egzemplaże "nie do zdarcia", jakoś jednak obawiam się o rdzę i jeżdżenie tak wiekowym autem w długie trasy.

Kieł Ale generalnie rozumiem,że toyotę jako markę polecasz? Ja jakoś nie miałam styczności z nimi poza yariską na egzaminie,która wizualnie to mnie nie zachwyca.

A co sądzicie o dziwnie niskich ofertach, wzięciu przed zakupem na warsztat i potem doinwestowaniu? Jest szansa,że się przy takim przeglądzie przed zakupem wydobędzie wady auta, czy to zawsze będzie skarbonka bez dna?
Chodzi mi o takie oferty jak ta:
(w sumie pierwsze lepsze bardzo dziwnie tanie,dodatkowo od handlarza,który wszystkie auta ma w niskich cenach...)
Obiś
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Lis 2016, 21:19

TDCI to nie jest polecana jednostka.

Zerknij na moje linki post wyżej.
Barol
Awatar użytkownika

13 Lis 2016, 21:37

Ok, czyli wszelkie TDCI z marszu odrzucać?
Ten getz bardzo ładny,jeśli przebieg jest autentyczny to pod tym kątem perełka. Wgniecenia widać, nawet na zdjęciach, ale pewnie to tylko kwestia estetyki, więc nie najważniejsza. Jak z naprawami/częściami do hyundaia? Podoba mi się jeszcze ten colt, colty ogólnie wizualnie mi się podobają,ale też nie mam pojęcia jak w przypadku ewentualnych napraw?
No i uwielbiana przeze mnie corsa,mocniejszy silnik w przypadku diesla jest dużą zaletą? Ta z mojego linku też mi się podoba, ale silnik snacznie słabszy.
Obiś
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Lis 2016, 21:59

TDCI od PSA były dobre, ale nie mam pojęcia od którego rocznika i w jakich kwotach je dostaniesz ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007