REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Karol1979 napisał(a):Tylko po co komu benzyniak, który nie jedzie skoro dostaniesz 1.9TDI, które przeskakuje tego mułowatego i paliwożernego 1.6
Karol1979 napisał(a):a bym celował w coś z grupy VAG z 1.9TDI, bo masz samochód trwały
dzida napisał(a):najlepiej wybrać co innego, bo ani jeden ani drugi nie zachwyca - 1,6 muł, a 1,9 telepiący się na wszystkie strony klekot z zerową kulturą pracy (tak, jeżdżę służbową Skodą z tym silnikiem...)
Karol1979 napisał(a):To dziwne bo u mnie w dosyć poczciwym Golfie V 1.9TDI 105KM nic nie telepie. Może to dlatego że mam go od nowości i regularnie serwisuje, a nie jest to ochłap z Niemiec po cofce z 500 tyś na 170 tyś km.
dzida napisał(a): Podobną kulturę mają 3cyl. benzyniaki tylko generują o wiele mniej hałasu w czym tedeiki są "mistrzami"
Karol1979 napisał(a):Uwierz mi że jestem pewien że nie kapnąłbyś się że moja Octavia ma tylko 3 cylindry, bo najzwyczajniej tego nie czuć!
Karol1979 napisał(a):A co lubię to to że pali śmieszne ilości paliwa 5-7l, a jedzie lepiej od wolnossącego benzyniaka 2.0, który przy takiej samej jeździ pali 9-12l.
Karol1979 napisał(a):O ile w nowych samochodach korzystniej wypada Turbo benzyna, bo pali podobnie, a koszty eksploatacji są niższe niż w turbo dieslu, to w tym przypadku 1.9TDI 105KM vs wolnossący 1.6 100KM nie ma startu do TDI.
Karol1979 napisał(a):Po prostu turbo diesle przeskakują wolnossące benzyniaki.
A co lubię to to że pali śmieszne ilości paliwa 5-7l, a jedzie lepiej od wolnossącego benzyniaka 2.0, który przy takiej samej jeździ pali 9-12l.
Invi napisał(a):To samo dotyczy badziewnych 2.0TDI, które ciągle są/były poprawiane.
dzida napisał(a):Nie - trzeba po prostu umieć jeździć wolnossakiem...
Tak - będzie palił więcej ale osprzęt silnika jest minimalny.
Sąsiad ma Saaba 9-3 1,9 TiD 150KM i kupę niutonometrów, a ja to co widać. Jakoś nie widać tej przewagi.
Karol1979 napisał(a):A jak ktoś jeździ po mieście to żywotność osprzętu w dieslu znacznie się skraca. Jeżdżąc trasami i eksploatując diesla z głową (chłodzenie turbiny czy nieoszczędzanie na paliwie) musiał byś mieć naprawdę pecha żeby przyszło ci robić np. dwumase.
Karol1979 napisał(a): benzyniak sam w sobie jest zazwyczaj mniej trwały, więc ewentualny remont też może się trafić i może się okazać że diesel wyjdzie taniej w utrzymaniu, a o spalaniu już nie wspomnę