Auto dostawczo/rodzinne od 2.000 zł do ok 4.000 zł.

21 Lip 2012, 13:35

Witam drodzy użytkownicy.

Mam problem, bo dopiero co zdałem prawko i nie jestem super doświadczonym kierowcą.

Szukam auta, które będzie służyć mi do:
- do pracy czyli rozwożenia gazet do kilkudziesięciu punktów handlowych gdzie w momencie załadunku masa samych gazet na pace będzie wynosić ok 650kg (wszak podobno papier lekki jest ;), ale ta waga to tylko na około 2 godziny jazdy, a później stopniowo paka będzie rozładowywana
- po pracy auto ma służyć do celów rodzinnych więc musi być koniecznie 4-5 osobowe

Mam też inny ważny wymóg: muszą być do niego tanie części zamienne i np. nie będzie szkoda auta poobijać (jestem bardzo świeżym kierowcą więc dopuszczam takie okoliczności choć bardzo bym ich nie chciał) lub chociażby tanio da się je naprawić w razie konieczności postawienia do serwisu czy nawet tanio zrobić przegląd.

Myślałem o starym partnerze, kangoo lub berlingo. A może jest coś jeszcze??

Pomożecie??
lukasik11
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 1984
Auto: planuje kupić ;)

21 Lip 2012, 14:21

Partner,Kangoo czy Berlingo to będą złomy.
Rozejrzyj sie może za Courierem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Lip 2012, 18:13

Dużego pola popisu nie ma bo praktycznie każdy taki "pickup" będzie zmęczony.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Lip 2012, 15:11

Jest jedno auto które jest podobne gabarytowo do własnie Kangoo/Berlingo no ale własnie jest ale,mianowicie wygląd,jednym pasuje a innym nie a mówie o tym [link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

23 Lip 2012, 20:04

Przepraszam, że byłem nieobecny w wątku, ale w weekendy mam problem z dostępem do internetu (odpoczynek rodzinny poza miastem po 5,5 dniach ciężkiej pracy).

Nie, no jeśli chodzi o poldka, to odpada. Widziałem na allegro kilka fajnych propozycji w moim przedziale cenowym. Co o nich sądzicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 3700zł
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 4.000zł
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 4300zł
lukasik11
Nowicjusz

23 Lip 2012, 20:44

Partner wygląda.. za ładnie jak na tą cene.
Pierwsze Berlingo sprowadzone więc do ceny trzeba doliczyć jeszcze około 1500zł opłat.
Drugie Berlingo do zrobienia (na zdjęciach brak korbek od szyb,klamki od drzwi kierowcy,maskownic od głośników).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy pakiet mocy: silnik - Audi RS 6 Avant
    Jednostka napędowa 4.0 TFSI montowana w nowym Audi RS 6 Avant rozwija 441 kW (600 KM) mocy oraz moment obrotowy 800 Nm dostępny w wysokim zakresie od 2100 do 4500 obr/min. Od 0 do 100 km/h to sportowe kombi rozpędza się w ...
    Po zimie warto sprawdzić stan techniczny swojego auta
    Po zimie warto sprawdzić stan techniczny swojego auta i przygotować je do cieplejszych warunków. Chociaż w tym roku zima była łagodna, to jednak nasz samochód przez kilka miesięcy był narażony na działanie mrozu oraz substancji ...

23 Lip 2012, 21:37

Fakt, zauważyłeś wiele ważnych rzeczy, o których ja nawet bym nie pomyślał. Dzięki.

Tylko ten partner mnie zastanawia. Idealny nie jest. Ma porysowaną tylną klapę i nie ma nic w ogłoszeniu o przebiegu a auto firmowe. Może dlatego tak tanio? Czasami ludzie sprzedają auta poniżej ich wartości.

Mój dziadek sprzedawał w 2005 roku skodę z 1978 r czyli miała 27 lat a na liczniku faktyczne 19 tys km. Dziadek jeździł nią do kościoła w niedzielę (jakieś 400 metrów w jedną stronę :D) i w Polskę do rodziny raz w roku na wakacje. Wszystkie części oryginalne. Jedynie mała szybka była wymieniana, bo szpadel się przewrócił i tak niefortunnie trafił w szybę, że pękła, a dziadek nie lubił żadnych skaz.

Także kupujący dałby za auto 2 razy więcej niż dziadek chciał, oczywiście dopiero jak je zobaczył.
lukasik11
Nowicjusz

23 Lip 2012, 21:43

No niby masz racje ale sam powiedz do czego służy auto dostawcze?Do tyrania w firmie albo do prywatnego użytku gdzie też lekko nie ma.
Auta firmowe z jednej strony są dobre bo zazwyczaj są serwisowane w ASO ale minus jest własnie taki jak wyżej.
Barol
Awatar użytkownika

24 Lip 2012, 14:17

No dobrze czyli Ty gdybyś miał przeznaczyć na auto MAX 5tys zł. to które auto byś wybrał? Oczywiście dalej chodzi o te same wymogi, czyli auto musi być 4-5 osobowe i...
lukasik11 napisał(a):Szukam auta, które będzie służyć mi do:
- do pracy czyli rozwożenia gazet do kilkudziesięciu punktów handlowych gdzie w momencie załadunku masa samych gazet na pace będzie wynosić ok 650kg (wszak podobno papier lekki jest ;), ale ta waga to tylko na około 2 godziny jazdy, a później stopniowo paka będzie rozładowywana
- po pracy auto ma służyć do celów rodzinnych więc musi być koniecznie 4-5 osobowe

Mam też inny ważny wymóg: muszą być do niego tanie części zamienne i np. nie będzie szkoda auta poobijać (jestem bardzo świeżym kierowcą więc dopuszczam takie okoliczności choć bardzo bym ich nie chciał) lub chociażby tanio da się je naprawić w razie konieczności postawienia do serwisu czy nawet tanio zrobić przegląd.
lukasik11
Nowicjusz

24 Lip 2012, 14:51

Powiedz mi skąd jesteś to coś poszukam.
Barol
Awatar użytkownika

24 Lip 2012, 18:07

Warmińsko-Mazurskie. Okolice Olsztyna.
lukasik11
Nowicjusz

25 Lip 2012, 04:28

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika