Auto dynamiczne [30-45k]

03 Sty 2017, 14:39

Witam!

Planuję w tym roku(ale nie spieszy mi się jakoś bardzo) kupić swoje drugie auto. Czego wymagam od auta:
-ładny,
-rocznik 2006+
-dynamiczny(ale raczej poniżej 3.0),
-pod gaz.
Cena: 30-45(ale jak coś będzie za 50 to też popatrzę)
Z aut, które mi się podobają to: BMW E92/E90, BMW e60, Audi A5, Audi TT, Volvo S80, Lexus IS, Renault Megane Coupe, Laguna III Coupe.

Wymieniłem auta które mi się podobają, ale wiem, że np. A5/TT/IS to ciężko z gazem(nie opłaca się).

Będę wdzięczny za propozycję (ew. jakieś konkretne oferty).
Nie wykluczam sprowadzenia auta z Niemiec.

Pozdrawiam!
Dobolo
Nowicjusz

Auto: Nissan Almera

04 Sty 2017, 08:14

ciężko polecić, bo są małe kompakty i auto segmentu E

do LPG to BMW przed liftem (ale uwaga na plastikową podłogę - trzeba robić wzmocnienia), Renault 2,0T i Volvo z R5
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Sty 2017, 23:33

Nie no małego kompakta to tu chyba nie ma. Megane Coupe nie jest taki mały (chyba). A czy w e60 jest "miejsce w kole" czy też tak jak w e90/e92 że albo "tuba" do bagażnika, albo kombinacja z montażem pod autem?
Dobolo
Nowicjusz

06 Sty 2017, 10:11

W e60 nie wiem - trzeba to zweryfikować na forum BMW, bo niejeden ma tam LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

06 Sty 2017, 10:31

Moje propozycje:
- Honda Civic FN2 TypeR - samochód dość twardy u surowy, jednak w pełni wyposażony pod względem komfortu i bezpieczeństwa. Udany silnik z serii K
- Ford Focus II ST po lifcie - bardzo dobry 2.5 litrowy silnik Volvo, podatny na modyfikacje, dobre właściwości jezdne,nadaje się pod gaz
- Ford Mondeo IV - jeśli ma być dynamiczny też szukałbym wersji z silnikiem 2.5. Ten sam silnik, co w Focusie, tyle że tu więcej miejsca, wyższy komfort.
- Honda Accord VIII - tylko ty wyłącznie 2.4, sprawdzona jednostka, słabsze będą zdecydowanie za słabe. Tylko tutaj mocno zbliżysz lub przekroczysz granicę 45 tys. zł. ( Innemu forumowiczowi poleciłem właśnie Accorda tej generacji przy cenie do 32 tys. zł nie sprawdzając rynku. Nie wiedziałem, że aż tak trzymają cenę)
- Audi A6 C6 - pod gaz to chyba najlepszy będzie stary 2.4 V6. W tej kasie myślę, że znalazłbyś ładny, dobrze wyposażony egzemplarz. Osobiście szukałbym wersji Sline, z dobrym wyposażeniem.
- Saab 9-3 2.8 V6 - to już niezła proca, pierwsza setka w ok. 6s. Miewa problemy z elektroniką.
- Renault Laguna III GT - osobiście wybrałbym Coupe bądź Grandtour, silnik 2.0T. Nie wiem, czy nie wolałbym właśnie Grandtour, w GT jest bardzo ładna, a bardziej praktyczna niż Coupe [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Volvo S80 - silnik 2.5T, dobry, sprawdzony w samochodach różnych marek.
Slim17
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Saab 9-3 SS
Silnik: 2.0T 210KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

06 Sty 2017, 22:30

Moje propozycje: - Honda Civic FN2 TypeR - samochód dość twardy u surowy, jednak w pełni wyposażony pod względem komfortu i bezpieczeństwa. Udany silnik z serii K - Ford Focus II ST po lifcie - bardzo dobry 2.5 litrowy silnik Volvo, podatny na modyfikacje, dobre właściwości jezdne,nadaje się pod gaz - Ford Mondeo IV - jeśli ma być dynamiczny też szukałbym wersji z silnikiem 2.5. Ten sam silnik, co w Focusie, tyle że tu więcej miejsca, wyższy komfort. - Honda Accord VIII - tylko ty wyłącznie 2.4, sprawdzona jednostka, słabsze będą zdecydowanie za słabe. Tylko tutaj mocno zbliżysz lub przekroczysz granicę 45 tys. zł. ( Innemu forumowiczowi poleciłem właśnie Accorda tej generacji przy cenie do 32 tys. zł nie sprawdzając rynku. Nie wiedziałem, że aż tak trzymają cenę) - Audi A6 C6 - pod gaz to chyba najlepszy będzie stary 2.4 V6. W tej kasie myślę, że znalazłbyś ładny, dobrze wyposażony egzemplarz. Osobiście szukałbym wersji Sline, z dobrym wyposażeniem. - Saab 9-3 2.8 V6 - to już niezła proca, pierwsza setka w ok. 6s. Miewa problemy z elektroniką. - Renault Laguna III GT - osobiście wybrałbym Coupe bądź Grandtour, silnik 2.0T. Nie wiem, czy nie wolałbym właśnie Grandtour, w GT jest bardzo ładna, a bardziej praktyczna niż Coupe [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... yGFh9.html - Volvo S80 - silnik 2.5T, dobry, sprawdzony w samochodach różnych marek.
Czytaj więcej: posting.php?mode=reply&f=7&t=98329

Dzięki za propozycję i teraz tak:
-Type R- w ogóle mi się nie widzi(ten nowy jeszcze nawet, ale to tak z 3 razy za mały budżet :P )
-Focus- Myślałem o nim, bo nawet nie jest zły z wyglądu, ale jakoś do mnie nie przemawia
-Mondeo i Accord- jakoś nie bardzo. Może mam złe odczucia, ale dla mnie to takie auta za bardzo "rodzinne" jak dla mnie są.
-A6 2.4- fajny. Jest jedna rzecz(od razu mówie nie jechałem nim, ale) wydaje się być nie taki dynamiczny jakbym chciał (przynajmniej na papierku), no i w takim aucie to już chciałbym automat, a znaleźć wersję z tym lepszym automatem (chyba tiptronik) to baaaardzo ciężko
-9-3 2.8- z zewnątrz super, ale środek... chyba nie mógłbym się przemóc do niego
-Laguna- coupe tak (2.0t) i będę na pewno chciał gdzieś pooglądać i się przejechać. Grandtour odpada- z kombi to podoba mi się RS6 i widziany raz projekt e91 M3 i tyle.
-Volvo s80- też bardzo fajny, ale mało o nim opinii jest i nie wiem który silnik byłby do takiego auta dobry(dynamika). Ten 2.5t nawet fajny. Ceny części, eksploatacje- nic nie wiem na ten temat, więc chętnie poczytam.

I dorzucę jeszcze od siebie(podajcie swoje opinie, uwagi, itp):
-E90 325i
-E92 325i (ciężko chyba z takim budżetem o coś sensownego)
-E60 530i (tutaj nie wiem czy nie ciut za droga eksploatacja)
Dobolo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Off-roadowe Toyoty dla niderlandzkiej policji
    Toyota podpisała umowę z Policją Narodową w Niderlandach na dostarczenie floty nowych samochodów terenowych. Do służby w policji zostały wybrane Toyota Hilux i Toyota Land Cruiser. Zdecydowały o tym ich możliwości ...
    Nadwozie i bezpieczeństwo BMW ActiveHybrid 3
    Struktura nadwozia BMW ActiveHybrid 3 spełnia najwyższe standardy w zakresie wytrzymałości i lekkości konstrukcji. Używając właściwych materiałów we właściwych miejscach uzyskano nie tylko świetną strukturę służącą ...

06 Sty 2017, 23:13

Dobolo napisał(a):-Volvo s80- też bardzo fajny, ale mało o nim opinii jest i nie wiem który silnik byłby do takiego auta dobry(dynamika). Ten 2.5t nawet fajny. Ceny części, eksploatacje- nic nie wiem na ten temat, więc chętnie poczytam.

Po informacje sięgnij na Volvoforum.pl
Do gazu poszukałbym 3.2 lub 4.4 o ile cię nie przerażają opłaty itp. 2.5T to też dobry silnik, do Instalacji LPG poszukaj dobrego fachowca np.KlinikaLPG. kogoś kto zna ten silnik inaczej trochę nerwów stracisz.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

07 Sty 2017, 00:38

Do gazu poszukałbym 3.2 lub 4.4 o ile cię nie przerażają opłaty itp.

No to 3.2 poogladam ale 4.4 to juz za duzo raczej :P
Dobolo
Nowicjusz

07 Sty 2017, 00:40

Dobolo napisał(a):No to 3.2 poogladam ale 4.4 to juz za duzo raczej

Jest tylko jeden minus, 95% aut z tym silnikiem to importy z USA w automacie, aut z europy bardzo mało na rynku.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

07 Sty 2017, 11:22

Ja w przypadku Volvo brałbym mimo wszystko 2.5T. Znam kilka aut z tym silnikiem, nie tylko Volvo, które jeżdżą z LPG bezawaryjnie. Ponadto, jeśli kiedyś zabraknie Ci mocy, łatwo i niedrogo możesz ją nieco podnieść, ot taka zaleta silników turbodoładowanych :)
Laguna Coupe, bardzo fajny wóz, ze sportem ma niewiele wspólnego, podobnie jak było z Peugeotem 406 Coupe. Wygląda drożej, niż jest w rzeczywistości. I tak samo silnik z turbo daje możliwości podniesienia mocy.
Za górną granicę Twojej kwoty znajdziesz jakąś ładną beemke. 2.5 to taki w sam raz silnik, dość mocny, ale nie wyżyłowany. Brałbym E92
Slim17
Początkujący

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Saab 9-3 SS
Silnik: 2.0T 210KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003