Auto ekonomiczne, rocznik pow. 2001, do 22000

03 Maj 2009, 19:17

Jaki samochod polecacie? Mam kilka warunkow co do auta, ktore chcialbym zeby byly spelnione

Rocznik powyzej 2001
Auto ekonomiczne
Silnik max 2.0
4/5 drzwi
Cena max 22 000

W tej cenie interesujaca oferta wydaje sie Citroen C5, Renault Laguna II, Toyota Yaris / Corolla. A moze macie jakies inne typy?
Lukas88
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

03 Maj 2009, 19:56

francuzy i toyota to dwie skrajnosci, a niemiec malo awaryjny i czesci dostaniesz jak do malucha
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Maj 2009, 20:07

Zdaje sobie spraw z tego, ze skrajnosci :) Jednak co polecacie?
Co do niemca to w tej cenie i ten rocznik to chyba tylko polowka, golf i opel bedzie. Opla nie chce ze wzgledu na blache, polowka czy golf nie podoba mi sie wizualnie. Passat to juz niestety wyzsza polka cenowa.
Lukas88
Nowicjusz

03 Maj 2009, 20:45

Astra II ma dobre blachy.

Yaris i Laguna to spory rozstrzał.
Laguna z lat 2001/02 to niewypał. Potem poprawili, ale zawsze pozostaje ale

Ekonomiczne tzn za ile pln chcesz przejechać 100km?
Awaryjność jest porównywalna. Zależy od egzemplarza jaki trafisz.
Joter
Aktywny

03 Maj 2009, 21:10

Planuje benzyne + lpg takze pytanie nie za ile a ile litrow :) Najlepiej zeby to bylo max 10lpg chociaz granica tolerancji oscyluje i w 11-12.
Co do francozow zostaje jeszcze megane w tej cenie, rowniez moze byc. Nie ukrywam ze bardziej bylbym za takimi prawie limuzynami typu wlasnie laguna II czy C5 dlatego mam watpliwosci co do Yariski, bo gdyby sprawa dotyczyla tylko wyboru miedzy markami bralbym Toyote. Ew. z Toyoty zostaje jeszcze corolla IX w sedanie natomiast wazna dla mnie w wyposazeniu jest klimatyzacja i niestety to juz przekracza prog cenowy 22 000. (Planowalem gorna cene 20 000, 22 000 to juz max jaki jestem sklonny wydac na samochod)
Lukas88
Nowicjusz

03 Maj 2009, 22:14

stary paterz na stan ford + 2 lata to vw, kierujac sie rocznikiem to....
godfather78
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - crossover, który jeździ jak hatchback
    Zaprezentowany w 2018 roku model UX jest najnowszym i najmniejszym, kompaktowym crossoverem w gamie Lexusa. Jego opracowanie zajęło japońskim inżynierom 5 lat. Wyróżnia się przestronnym wnętrzem i wzorowym prowadzeniem, ...

03 Maj 2009, 22:30

Nie bardzo zrozumialem tego posta..
Lukas88
Nowicjusz

04 Maj 2009, 06:12

tzn focus 2002 mozesz porownywac do golfa 2000 jezeli chodzi o cene i awaryjnosc, ale rocznik to bardzo ogolne porownanie, radze wszystkim forumowiczom zeby nie sugerowali sie za bardzo tym co tu pisze, ja jestem zwolennikiem vw ktos ma forda i nie da za wygrana
godfather78
Aktywny

04 Maj 2009, 08:36

Lukas88 napisał(a):z Toyoty zostaje jeszcze corolla IX w sedanie natomiast wazna dla mnie w wyposazeniu jest klimatyzacja i niestety to juz przekracza prog cenowy 22 000

Nie bardzo wiem o jakiej Corolli piszesz bo E9 to staroć a E11 za 20 tyś to dostaniesz z silnikiem D4D, ABS, klimą, elektryką i na alu... 1,4VVTi i pełnym wyposażeniem to po max 15 tyś chodzą.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

04 Maj 2009, 10:38

Polecam renault lagune II :wink: moj ojciec ma taka ( 2004r. , silnik 3.0 V6 240 koni ) piękna ta bestia :cool:
dawid551
Początkujący

Miejscowość: Śląskie

04 Maj 2009, 13:18

Chyba najlepszym kompromisem między dużym i małym autem dobrze współgrającym z gazem jest Astra II.
Przyzwoita ilość miejsca w środku, silniki świetnie współpracują z lpg. Ze względu na popularność marki dość tanie części
Joter
Aktywny

04 Maj 2009, 13:34

Kubuch napisał(a):Nie bardzo wiem o jakiej Corolli piszesz bo E9 to staroć a E11 za 20 tyś to dostaniesz z silnikiem D4D, ABS, klimą, elektryką i na alu... 1,4VVTi i pełnym wyposażeniem to po max 15 tyś chodzą.
myslalem o IX - [link do autocentrum.pl wygasł]
Joter napisał(a):Chyba najlepszym kompromisem między dużym i małym autem dobrze współgrającym z gazem jest Astra II.
wolalbym nie brac opla - jakies uprzedzenia mam ze wzgledu na te blachy wlasnie..
Lukas88
Nowicjusz

04 Maj 2009, 13:43

z uprzedzeń trudno się wyleczyć, ale akurat AstraII ma blachy ocynkowane i dobrze wyprawione. Grunt to trafić auto, które wcześniej nie było trafione. Tyle, ze każdy rozbitek zacznie prędzej czy później kwitnąć.

Jak nie Astra to może Toledo albo Octavia. powinny się załapać w parametrach.
A może Misiek SpaceStar. Niby małe, a duże. Fajnie sie tym jedzie, bo troche udaje vana, a przesuwna tylna kanapa to elastyczny bagażnik i w gazie spalanie minimalne.

A propos gazu to tylko pod dystrybutorem jest tanio. Jak doliczyć przeglądy, utrzymanie elektryki i benzyne na odpały sekwencji to już tak tanio nie jest.
Joter
Aktywny

06 Maj 2009, 13:18

A z kombinacji Citroen C5, Laguna II, Ford Mondeo Mk3 co byscie wybrali? Podobaja mi sie takie duze prawie limizyny jak wlasnie ta C5 czy chociazby Marea (ale fiata nie chce)
Lukas88
Nowicjusz