Auto gaśnie po kilku minutach. SEAT Leon 1.6 2003

30 Sty 2012, 13:54

Witam,
Mam maly problem z moim Setem. Po paru minutach jak go odpale na zimnym silniuku z wlaczonym ogrzewaniem lub radiem, ogrzewanie sie wylancza tak samo radio oraz wyskakuja swiatla ostrzegawcze ESP elektroniczny program stabilizacji oraz ABS po czym uruchamia sie alarm. Nie moge potem odpalic auta - musze odczekac kilka minut po czym silnik normalnie startuje, a swiatel ostrzegawczych nie ma.
Jak silnik sie nagrzeje po jezdzie to moge wszystko wlaczyc na raz w aucie i problem sie nie pokazuje.
Sprawdzilem dzisiaj baterie wiec odpada.
Wczesniej go zabralem do mechanika i podlaczylem pod komputer i nie stwierdzono zadnych bledow.
Mam troche wilgoci w aucie z powodu wody dostajacej sie do srodka - nie wiem czy to moze byc przyczyna?
Czasem obroty silniki skacza miedzy 700-1200 jak auto stoi - moze to ma jakis zwiazek?
Dziekuje z gory za wszelka pomoc.
saijo
Nowicjusz

Auto: ford fiesta

30 Sty 2012, 23:03

Jak zapaliła się kontrolka od ABS to na pewno zapisał się błąd.
Zobacz czy nie jest to za niskie napięcie ?
andrzej_124
Stały forumowicz

31 Sty 2012, 00:14

andrzej_124 napisał(a):Jak zapaliła się kontrolka od ABS to na pewno zapisał się błąd.
Zobacz czy nie jest to za niskie napięcie ?

no to bylem u mechanika barana, bo powiedzial ze wyskoczyl misfire(brak zaplonu) na ekranie jak sprawdzal ale jak go skasowal to juz nie wyskoczyl i powiedzial ze to pewnie przez wilgoc.

a co do napiecia to chetnie bym sprawdzil ale nie wiem jak wiec widze ze bede musial sie zabrac do elektryka
saijo
Nowicjusz

02 Lut 2012, 13:12

Problem rozwiazany.
Pojechalem do mechanika jeszce raz i doszedl ze problemem jest sonda lambda.
Po wymianie wszystko cacy.
Dziekuje
saijo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Co może zamarznąć w naszym samochodzie?
    Co w samochodzie jest szczególnie wrażliwe na niską temperaturę? Jak sobie poradzić z typowo zimowymi problemami? Poniżej prezentuję kilka odpowiedzi które mogą okazać się przydatne wielu kierowcom. Głównym ...