Auto głównie do miasta (do 5k)

05 Mar 2012, 15:31

Witam, od kilku dni dysponuje prawem jazdy, i nadszedł czas na najważniejszą kwestię: samochód. mam do dyspozycji około 5 tysięcy (na całość, więc na stricte zakup mam do dyspozycji 3,5-4k). Samochód będzie głównie używany do jazdy w mieście, okazjonalnie do wypadów za miasto, im tańszy tym lepszy (zwłaszcza w eksploatacji). Mam kilku kandydatów:
-Tico,
-Cinquecento (chyba to to się pisało :D)
-Espero (faworyt).
W szczególności interesuje mnie porównanie kosztów utrzymania Esperaka z poprzednimi typami (oczywiście poza paliwem, bo to logiczne że żłopie więcej), czyli: ubezpieczenie naprawy etc., oraz określenie który z maluszków jest lepszy (lub podanie takowego spoza listy).
PanKracy
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 03 2012

05 Mar 2012, 15:39

Espero oczywiście z podanych, jest największe,najmocniejsze , Oc z racji pojemności będzie większe, rozejrzyj się jeszcze za corsa 1.4 lub lanosem, może jakas micra(naprawde wytrzymały samochód)
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

05 Mar 2012, 22:22

Zdecydowanie espero i najlepiej z rynku belgia/niemcy silniki oplowskie oraz zawieszenie. Więc i eksploatacja tania i patrz na progi oraz nadkola lubia gnić. Ewentualnie rozejrzyj się za jakimś oplem tanie w utrzymaniu lubią gaz. Ja mam astre 1.4 60 km nie jest to demon prędkości ale w mieście daje radę.
przemas9302
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz

05 Mar 2012, 23:17

Za 4tysiącie kupisz już zadbane Seicento.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Silnik F20C - Honda
    Honda słynie z bardzo dobrych silników oraz słynnego systemu zmiennych faz rozrządu VTEC. Jednym z najciekawszych motorów stworzonych przez japońskiego producenta jest ten zastosowany w Hondzie S2000. Wykonana ...