Witam forumowiczy
Mam problem, poszukuje auta glownie na weekendy (wypady na 2-3 dni) i raz kiedys bedzie jezdzone autem rowniez w tygodniu (wypad na zakupy, poza miasto)
Auto najlepiej, zeby mialo dosc duzy bagaznik (tak aby mozna bylo bez trudu spakowac zakupy wieksze niz na tydzien), hak (mozliwosc przewozu rowerow), opcjonalnie relingi (aby mozna bylo przewiez kajak/supy/narty czy dodatkowy bagaz - trumne)
Moze byc manual, moze byc automat,
Fajnie jesli by mialo tempomat ale to nie jest konieczne, przyzwyczailem sie do tras dluzszych niz 500km z Fiatem Bravo 2 bez tempomatu, lubie miec kontrole nad autem
Czasem na weekend chcialbym spakowac tez wiekszy namiot, moze jakis boiler 50l z woda, troche klamotow itd
Wiem, ze nie ma aut niezawodnych, a w stanie bardzo dobrym byly jak wychodzily z fabryki, ale mniej wiecej szukam
- kombi (ze wzgledu na bagaznik)
- "suv" (nie ze wzgledu na to, ze sa modne bo nie podobaja mnie sie ale kilka wydaje sie sensownych)
- minivan - ale nie jestem przekonany do amerykanskich aut, mechanik jeden z najlepszych w Szczecinie odradzal chryslery
Mam kilkanascie aut upatrzonych,
Kombi:
-
volvo xc 70 - ale nie jestem przekonany co do tego silnika, z tego co czytam forum samochodowe, najbardziej polecana wersja to benzynowy T5 2.5t
-
Golf VII 2.0 tdi poprawione 1.9 tdi? Tylko, nie jestem przekonany co do niemieckich aut, kumplowi w a4 2017 2.0tfsi spierdzielila sie elektryka i szuka eksperta ktory to naprawi i nie skasuje go jak za zboze
-
Huyndai i40 1.7 CRDi - z opisu wyglada jak by sprzedajacym byl handlarz, ale sam hyundai i40 - tego jezdzi pelno na drogach, z jakiegos powodu ludzie to musza kupowac a sam silnik 1.7 CRDi podobno jest dosc udana jednostka?
-
Peugout 508 2.0 HDI - widzialem zarowno na tym forum jak na wielu innych oraz kanalach na YT, ze silnik 2.0 HDI jest bardzo udanym silnikiem, wrecz pancernym? Tylko nie jestem przekonany, mimo to dalej wszedzie slysze ze "aut na f sie unika", chociaz mam Fiata i jestem z niego zadowolony
-
Kia Ceed 1.4 - jesli dobrze pamietam, to silniki benzynowe Kia/Huyndai to albo 1.5T gdi albo 2.0T gdi sa polecane? Czyli te Kie mozna odrzucic?
Minivan:
-
Transporter T5, 2.5 TDI (podobno legendarny silnik)Suv:
-
Hyundai Tucson 1.7 CRDI - tylko czy to bedzie sie odpychac?
-
Duster 1.6 - bida wersja ale nie potrzebuje wiele, hak mozna dolozyc
-
Volvo XC 60 2.0 - czy ten silnik jest wart uwagi?
-
Honda CR-V 2.0 - wyglada na dobry stan, pytanie czy bylo zabezpieczone przed korozja i kiedy, a jesli nie to ile tej korozji
-
Honda CR-V 2.0 - ma relingi juz i hak, pytanie jak z rdza
-
Honda CR-V 2.0 - jest hak, od 6 lat w tych samych rekach, podobno "garazowana" wiec mozliwe ze i korozji nie ma zbyt wiele
-
Mitsubishi Outlander 2.0 - nic nie wiem o tym aucie ale czemu nie, czy jest warte zakupu?
-
Volvo XC 60 D3 - czy ten silnik jest wart uwagi? Czy patrzec wylacznie D4/D5?
-
Dacia Duster 2019 1.6 benz + LPG - wyglada dosc fajnie i sensownie, cena stosunkowo mala, ma gaz, hak mozna dolozyc i wszystko, nie musi byc super wygodne, tylko jezdzic a ten Duster ma nawet tempomat, wiec jakis komfort jest
-
Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI 4WD Automat - generator kosztow? Auto dosc duze, tylko te dodatki w postaci automatycznej skrzyni + napedu
4x4 raczej nie sa mi potrzebne a moga generowac duze koszty? Czy sie myle
-
Toyota Land Cruiser 4.2 TD - pol miliona kilometrow przejechane, ale te auta widywalem wiele razy w krajach bliskiego wschodu/w afryce, tego tam jezdzi pelno a wersje jeszcze starsze - czy naprawde tak latwe sa w naprawach i niezniszczalne? Czy to bedzie kosztowac fortune w utrzymaniu?
-
Ford Flex 3.5 4x4 - nie znam tego auta, o fordach za duzo tez nie wiem, procz tego ze silniki 2.5t z Volvo dosc dobrze wspolgraly z Mondeo/S-max, czy ten Flex (to jest chyba typowy amerykaniec) - ma sens? Czy jak cos padnie to trzeba bedzie 3 miesiace na czesci czekac?
-
Suzuki Grand Vitara 3.2 V6 - Czy ktos wie cos na temat tego auta? Czy warto w to isc? Suzuki nie mam pojecia kompletnie o tych autach
-
Toyota Land Cruiser 3.0 D4 - podobnie jak wczesniejsza Toyota, czy to ma sens? Czy to dla hobbystow i kosztuje fortune w utrzymaniu?
-
kolejna Hondra CR-V 2.0 - Garazowana, podobno "brak sladow korozji", wyglada w srodku na zadbane i sa relingi a cena jest dobra w porownaniu do innych CR-V 2.0 w podobnym roczniku/przebiegu/stanie wizualnym
-
Nissan Qashqai 2.0 - prezentuje sie fajnie ale czy ten silnik ma sens? Bagaznik to mi sie wydaje ze w moim Bravo 2 mam wiekszy
-
Volvo XC 60 D3 - czy to ma sens czy odrzucic?
-
Dacia Duster Benz 1.6 + LPG 2018 wizualnie super - cena ciut ponad 50tys ale wyglada dobrze, sama Dacia tez mi sie wydaje dobrym wyborem
Drodzy forumowicze, prosilbym o pomoc w wyborze, wstepnie chcialbym odrzucic auta ktore nie maja sensu albo wersje silnikowe nie sa dobrym wyborem
Mam pieniadze zeby auto utrzymac, jednak nie chcialbym zeby to byla skarbonka, przerobilem temat z Fiatem Bravo 2 ktorego utrzymanie juz dawno przewyzszylo jego wartosc ale nie tego bym chcial, tylko auta w ktore w weekend moglbym spakowac rowery, namiot, kajak wsiasc i pojechac nie martwiac sie czy odpali czy co tym razem moze pasc
![Mr. Green :mrgreen:]()
wiem, ze auta sie psuja a w stanie bardzo dobrym byly jak wyjezdzaly z salonu jednak wydaje mi sie, ze jest tutaj sporo osob bardziej doswiadczonych ode mnie z wieksza wiedza o motoryzacji i moglyby mi pomoc wstepnie odrzucic niektore z tych pozycji aby zawezic liste. Jak sie zepsuje to sie naprawi, wiadoma sprawa, zeby tylko koszt napraw nie przekraczal wartosci auta
![Mr. Green :mrgreen:]()