Auto handel - podaż i zbyt

Czy wg Ciebie pora roku ma wpływ na ilość zawartych transakcji kupna-sprzedaży samochodów?

Ankieta zakończyła się 11 Lis 2013, 09:18

Tak
1
50%
Nie
0
Brak głosów
Nie ma znaczenia
1
50%
Razem głosów : 2

04 Lis 2013, 09:18

Zakładając ten wątek chcę poruszyć pewien aspekt.
Od pół roku zajmuję się handlem samochodami używanymi jako osoba prywatna (nie prowadzę komisu). W okresie od maja do września auta sprzedawały się świetnie, zazwyczaj w czasie kilku dni, nie dłuższym niż tydzień. Teraz jesienią tzn od końcówki września, zauważyłem jakby przestój, chodzi o to że mam mniejszy obrót sprzedaży. Konkretnie zainteresowani ludzie mniej dzwonią, wydzwaniają raczej "gawędziarze" tylko zapytać z ciekawości. A jeśli sporadycznie trafi się klient na oględziny to kończą sie one np.;

cyt; " kurcze, fajne ma pan to autko ale nie mam ani grosza przy sobie, jak co to odezwę sie później/jutro" - Po czym klient przepada jak kamień w wodę.

cyt; "jestem raczej na nie" - Klient nie potrafi określić dlaczego, auto niby bez zarzutów, ale jest na NIE.

I tu chcę zaznaczyć że ciągle mam w ofercie mniej więcej te same marki, modele i przedziały cenowe. Są to miejskie auta w kwocie do 5 tys zł. Może jest tu ktoś, kto ma większe doświadczenie w handlu i potrafi stwierdzić co na ten temat, lub inna osoba patrząca obiektywnie z innej perspektywy.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

12 Lis 2013, 15:29

Temat rzeka, a tu nic, taka cisza ? :no:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

12 Lis 2013, 15:40

krikus napisał(a):Temat rzeka, a tu nic, taka cisza ? :no:

Zgadza się, ale według mnie większy wpływ będzie miała pogoda bo wiadomo jak jest brzydko pochmurno i pada to nikomu nie chce się jeździć oglądać samochodów.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

12 Lis 2013, 15:49

Ja to tak widzę;
Przychodzi p.Kowalski z pracy do domu, zje obiad a na zegarze już dochodzi 16ta, powoli zapada zmrok. Cóż... w ciemno auta oglądać nie pojedzie. Zostaje ewentualnie wolna sobota lub niedziele, o ile pogoda dopisze.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

13 Cze 2014, 10:41

Odświeżam temat. :idea:
Do niedawna wszystko szło jak po maśle, auta sprzedawały mi sie nie dłużej niż do tygodnia. Aż tu nagle cisza teraz od ostatniego auta, tj; Matiz wystawiony prawie 2 tyg temu i dzwoniły tylko dwie osoby. Jeden to gawędziarz, a druga przyjechała oglądać ale nijak się nie mogła zdecydować. Generalnie podobał jej sie ten Matiz, ale było "gdybanie" że może jutro go przyjedzie i kupi, a na razie jedzie dalej oglądać inne auta. I cisza.
Sam często sie zastanawiam co jest "nie teges", czemu niekiedy jest duże zainteresowanie a czasem prawie wcale? mimo iż sprzedaję zawsze praktycznie takie same auta.
Może jest za dużo aut w ofertach, coraz więcej handlarzy, albo u mnie coś nie przemawia do klienta w ogłoszeniach?
Link -> [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

13 Cze 2014, 14:49

Myślę że powinieneś się bardziej rozpisywać w ogłoszeniach i na pewno zawsze dodawać tyle zdjęć ile się da oraz żeby auto było ujęte z każdej strony :) Pamiętam jak sprzedawałeś Fieste to były tylko 3 zdjęcia z zewnątrz.
Btw
Czemu taki dziwny znaczek siedzi na masce?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Land Cruiser
    Historia tego modelu sięga lat 50. ubiegłego wieku. Wtedy to został zaprezentowany przez Toyotę model BJ – zgrabna terenówka, która sprawdzała się w trudnym terenie. Zalety samochodu – prosta konstrukcja ...

13 Cze 2014, 16:01

Handluję podobną półką cenową, także mogę dać ci garść porad.
1) Rób lepsze zdjęcia, zainwestuj w aparat, ten matiz wyszedł czerwony wyblakły i w ogóle jak z mgły.
2) Lakier jeśli się tylko da musi być igła, nie ważne że sprzedajesz CC700 za 1200 PLN, jak jest wosk i można się przeglądać to jest DOBRZE.
3) Wnętrze musi być czyste.
4) Opis raczej powinien być krótki, tak aby ludzie dzwonili dopytać.
5) Uzbrój się w tony cierpliwości, większość kupujących nie ma bladego pojęcia o motoryzacji, dlatego skupia się na bzdurach i marudzi o rzeczy nie istotne.
6) Wybieraj na handel auta którymi sam mógłbyś swobodnie jeździć, a nie zajechany złom.

Co do pór roku, to racja, zima to najgorszy okres, wiosna i lato najlepszy :wink: :ok:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

13 Cze 2014, 20:42

kon146 napisał(a):Czemu taki dziwny znaczek siedzi na masce?

Bo nie było wcale więc taki dokupiłem w pobliskim sklepie.

PomocDrogowa napisał(a):1) Rób lepsze zdjęcia, zainwestuj w aparat, ten matiz wyszedł czerwony wyblakły i w ogóle jak z mgły.

Tu mnie trochę powaliłeś z nóg :shock: Bo akurat tak sie składa że sprzęt foto mam za kilka tysiaków, a i doświadczenie fotograficzne też. Udzielam sie na kilku forach oraz innych stronach fotograficznych. :D

PomocDrogowa napisał(a):Wybieraj na handel auta którymi sam mógłbyś swobodnie jeździć, a nie zajechany złom.

I takie wybieram. Kupuję zazwyczaj takie które sa tylko do poprawek wizualnych, technicznie całkowicie sprawne.

W obecnie posiadanym Matizie zrobiłem wczoraj nowe badanie techniczne i przeszło bez problemu. Minął kolejny dzień i telefonów zero. Tak jeszcze nie miałem :no:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

13 Cze 2014, 23:06

Fotografia samochodowa to ciężki temat. W sumie miałem zastrzeżenie tylko do koloru tego matiza, pewnie na żywo jest czerwony, tymczasem wyszedł malinowy.
Osobiście stosuję mniej "skomplikowane" tło, tzn sam żwir, asfalt, płyty betonowe.

Czasem mam wrażenie że większe zaufanie wzbudzają zdjęcia robione "z ręki pod blokiem" niż sesje jak z folderu producenta.

Pamiętaj także że polak lubi TANIO, lubi okazję, więc największe zainteresowanie ma zawsze najtańsze auto w kategorii, osobiście staram się tak kupić auto aby potem wystawiać w dolnym zakresie cenowym dla danego modelu/rocznika/wyposażenia.

Czasem także trafię na minę która dla mnie jest dobrym autem, jest w porządku technicznie i wizualnie... a sprzedać za nic się nie chce :unsure:

Masz dość mało wejść na to ogłoszenie, może użyj w tytule typowych "handlarskich zwrotów":
- "Jedyny taki", "OKAZJA TANIO" "ZOBACZ" ludzie naprawdę się na to łapią :yes:
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

14 Cze 2014, 13:52

Dzwoniło dziś dwóch klientów. Jeden z nich niby ma potem przyjechać. Zobaczymy co będzie dalej.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika