Uhmm, tylko, że nie bardzo mnie na dzień dzisiejszy inrteresuje sposób otrzymywania PJ w innych krajach i nie o tym jest wątek.. Już masz (-) na koncie..
HighwayStar napisał(a):Jeśli uważasz, że jest to zagrożeniem dla życia i zdrowia
Tak, niestety tak uważam - pół biedy jesli tylko sobie coś zrobi ..
HighwayStar napisał(a):chłopak złamał prawo
Prawo, którego nie zna i nie rozumie.. Jak jego tata zresztą też.. Ale w RP obowiązuje zasada, że nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności ..
HighwayStar napisał(a):metamorfoza zmeniająca osobę niepełnosprawną umysłowo i fizycznie w godziwego adepta sztuki tajemnej
Nigdzie nie napisałem, że Czarek ma niskie IQ - w zasadzie to od tego nie zależy jego postępowanie, ani iloraz się nie zmieni z dnia na dzień po otrzymaniu uprawnień. Zmieni się natomiast kwalifikacja prawna czynu zabronionego jeśli go popełni - jako świadomy i uprawniony będzie mial okazję przyjąć na klatę ewentualną karę. Nie będzie zmuszony słuchać tłumaczenia taty..
HighwayStar napisał(a):z instruktorem który dzięki świstkowi papieru
Trochę przeginasz - kto ciebie uczył ?? W anglii robiłeś PJ ?? Czyli na naszych drogach będzie mały problem.. sprobuj rozwiązać jakiś przykładowy polski test - przekonamy się jak jesteś zaawansowany w teorii jazdy i przepisów w Polsce.. To ciekawe doświadczenie.
HighwayStar napisał(a):bulwersujesz się
Oczywiście, mam prawo bezpiecznie poruszać się po drogach i po lesie, a nie mieć duszę na ramieniu, że zaraz zza zakrętu wyskoczy mlody czlowiek autem, quadem czy crossem i we mnie wjedzie.. Tobie jest obojętne ??
HighwayStar napisał(a):kto go nie łamie na porządku dziennym?
A co masz na mysli ?? Jakieś drobne wykroczenia ?? To owszem, bo u nas nie karze się za czyn, lecz za to, że dałeś się złapać i udowodniono ci winę..
![Tak :yes:]()
Brak jest tzw. "nieuniknioności kary".
I wracając do interwencji - policjanci prawdopodobnie zostawili sprawę leśnikom.. Oni mają większy zakres - w razie kontaktu z nimi przy jeździe po lesie kary zaczynają się od 500 a nie kończą jak policjantom..
![Zmieszany :?]()
to raczej bym nie ryzykował..
Czarek - ucz się już przepisów, pomału przyswajaj dane, obserwuj co robi tata, ale nie ucz się od niego niczego. Starsi kierowcy mają pewne szkodliwe maniery, które przeszkadzają potem zdać egzamin.
Powodzenia..
P.S Jeśli spotkasz się z jakimś problemem, lub nie spodoba ci się reakcja taty na drodze - napisz tu na forum, opisz sytuacje, jakiś szkic lub zrzut GSV - pomożemy każdy problem rozwikłać..