Auto hybrydowe, ekologiczne

13 Paź 2012, 10:10

Witam,

Pierwszy post i jak większość tutaj proszę o radę. Żona ostatnio złapała fazę na ekologię, a w związku z tym, że od jakiegoś czasu myślimy nad zmianą samochodu to ona suszy mi głowę, żeby było to auto hybrydowe, jak najbardziej przyjazne środowisku... Ja z kolei na takich samochodach się nie znam... szczerze mówiąc w ogóle mało co się znam. Najlepiej jakby to było Kombii, bo rodzina duża... moglibyście mi coś podpowiedzieć ? Jakieś typy ? No i też jak ta cała hybryda działa...
Mariano73
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 04 1979
Auto: Audi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

13 Paź 2012, 10:15

Toyota Prius.

Poza tym, chłopie, wyrazy szczerego współczucia, pewnie niedługo przestaniesz jeść mięso i każe zacząć Ci biegać.

EDIT: Ile masz pieniędzy na auto? Prius jest chyba najpopularniejszą, rodzinną hybrydą. Silnik hybrydowy, czyli posiada dwa silniki: elektryczny i spalinowy. Przy ruszaniu, do pewnej prędkości (różnie z tym bywa jakiej) działa silnik elektryczny - czyli teoretycznie wtedy, kiedy spalanie paliwa jest największe. Przy większych prędkościach kontrolę przejmuje silnik spalinowy. I na tym to mniej więcej polega.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

13 Paź 2012, 10:18

Właśnie myślałem nad tą marką, ale chyba jednak wolałbym jakiegoś europejczyka... jakoś tak z przyzwyczajenia do niemieckich samochodów. Jakiś pomysł ? A co do współczucia mi ... to da się polubić to całe życie zgodne z naturą

Edit: o pieniądzach będę myślał po wyborze ( leasingi itd. )
Mariano73
Nowicjusz

13 Paź 2012, 10:50

Jedynym hybrydowym kombi dostępnym na Polskim rynku jest Peugeot 508 RHX tyle,że tam silnik elektryczny odpowiada za napęd na tylną oś.
Jeśli to ma być samochód rodzinny to Lexus RX Hybrid w sumie to też kombi tyle, że na szczudłach.
No i musisz określić budżet bo najtańszą nową hybrydę można mieć za 65tys. zł(Yarisa) takie 508 to już prawie 150tys. zł a Lexus podchodzi pod 300tys. zł.
Tylko zastanów się w jaki sposób będziesz użytkował samochód jeśli głównie w mieście to rzeczywiście hybryda ma sens bo jest oszczędniejsza nawet od diesla ale w trasach gdzie napędzał będzie ją głównie silnik spalinowy nowoczesny diesel z filtrem cząstek stałych okaże się się oszczędniejszy i bardziej ekologiczny.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2012, 10:56

W jaki sposób diesel stanie się bardziej ekologiczny ? ... co do budżetu no to 300 tysi to troche za dużo, ale pozostałe wymienione łapią się w moim przedziale. Co do tej większej ekologiczności diesla to niby jak ? Bo chętnie wytłumaczyłbym żonie :P
Mariano73
Nowicjusz

13 Paź 2012, 11:01

Najprostszym i najtańszym sposobem na ekologię to zwykły benzyniak na lpg .Takie hybrydy to mydlenie oczu sztuka dla sztuki
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

13 Paź 2012, 11:05

W prosty.
Hybryda w trasie spala po prostu więcej niż diesel bo silnik elektryczny działa albo do pewnej prędkości lub przy braku częstych hamowań tak typowych dla miasta szybko przestaje pracować i jedziemy zwykłą benzyną.
Diesel z filtrem cząstek stałych spełnia te same normy czystości spalin co benzyniak.
Jeśli diesel taki spali mniej paliwa przy zbliżonej czystości spalin to mniej zanieczyści środowisko niż hybryda.
Tylko warunkiem jest oczywiście filtr cząstek stałych.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2012, 12:05

Ciekawe jak ja to żonie wytłumaczę :mrgreen: ... jak ona jest zafascynowana tym :

http://ekoszyk.mos.gov.pl/ ... i raczej upiera się by nowe autko było hybrydowe
Mariano73
Nowicjusz

13 Paź 2012, 19:29

Wyjaśnij, że więcej jeździcie w trasach (nawet jeśli to nieprawda), że hybryda w trasie to i tak spala benzynę, że hybryda to tylko do miasta, blablabla. Na Twoim miejscu żonie kupiłbym Punto 1,2 + LPG a sam za jej plecami jeździł Mustangiem z '64 albo Challengerem z '70. :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

13 Paź 2012, 19:32

haha :) dobrze by było, ale nie, takiej opcji nie ma... dwa auta = dwa razy większe zanieszczyszenia... ale dzięki, Twoje argumenty być może okażą się zbawienne :)
Mariano73
Nowicjusz

13 Paź 2012, 20:34

Ja bym proponował ekologiczne W123, nie potrzebuje nawet ropy w dieslu, olej z frytek też da radę :) A tak na poważnie, to Toyota ostatnio robi deal z BMW : Toyota daje lekcje jak robić dobre auto z hybrydą, BMW oferuje silnik do nowego Aurisa.

A myślałeś może nad Lexusem, wiem, że nie europejczyk i też jakby Toyota, ale mają DUŻE doświadczenie w tym temacie.
kasztan93
Początkujący

Prawo jazdy: 02 03 2012
Auto: Fiat Cinquecento
Silnik: 704ccm
Rok produkcji: 1995

14 Paź 2012, 21:08

ja mam tylko jedno pytanie, kto jej nakłamał że auta hybrydowe są ekologiczne?? :mrgreen:
produkcja i złomowanie tego syfu emituje tyle szkodliwych związków, że stary diesel nawet nie jest w stanie wygenerować tego przez 20 lat użytkowania :mrgreen:
można powiedzieć, że jest w miare tanie w eksploatacji (do puki się nie zepsuje lub nie trzeba wymienić baterii), w momencie kiedy jeździsz w dłuższe trasy, jeśli tylko na miasto to pomyłka totalna, jeśli do tego jest to dizel to przygotuj worek pieniędzy na problemy z turbiną :mrgreen:
a z drugiej strony jaka to ekologia jak hybryda pali porównywalnie do nowej generacji silników?
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

15 Paź 2012, 07:13

Z trzeciej strony jaka to ekologia, skoro w Polsce większość energii elektrycznej produkuje się w spalaniu węgla? ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

15 Paź 2012, 09:09

Weź chłopie zrzuć pantofle, ubierz spodnie i wytłumacz żonie podstawową kwestię - to facet się ZNA na autach i decyduje. No chyba, że ona daje forse to już masz gorzej...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

15 Paź 2012, 10:54

Radziłbym się wstrzymać z zakupem hybrydowego auta. Wytłumacz żonie, że to jeszcze nie te czasy i nie te udogodnienia, by móc liczyć na spokojne podróże i bezproblemowe doładowania.

Możesz natomiast sprzedać jej kompromisowy pomysł - zakup generatora wodoru, który nie tylko ogranicza emisję szkodliwych związków do środowiska, ale przede wszystkim pozwoli Ci na zmniejszenie zużycia paliwa.

Może w ten sposób uda Ci się przekonać proekologiczną żonkę, że lepiej te pieniądze z nowego samochodu przeznaczyć na jakąś podróż dookoła świata, szlakiem "wielkich ekologów" ;)
Czy generator hho zmniejsza spalanie o kilkadziesiąt procent?
Carowiec
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 06 2007
Auto: Opel Astra III