Auto "idealne" dla młodego do 20 tysi

02 Paź 2010, 19:19

Witam
Szukam auta z charakterem (ładne, żwawe, oszczędne) do ok. 20 000zł.
Lubie czasem poszaleć więc autko ma mieć pazur i nie musi być wygodne, wręcz odwrotnie powinno być twarde i spartańskie.
Chcę pójść na kompromis między osiągami a spalaniem,
chcę by autko paliło w mieście na co dzień w granicach 10l na 100km
ale przy ostrzejszej jeździe może być więcej.
Wehikuł powinien być bezawaryjny a serwis i części do niego tanie.
Nadwozie to Coupe, hatchback lub ew. sedan (jeżdżę sam z plecakiem)

Co polecicie? :razz:

Jak do tych czas zastanawiałem się nad japońskimi markami ale to nie wyklucza europejskich i amerykańskich samochodów.
andrut
Nowicjusz

Miejscowość: WW-A

02 Paź 2010, 20:56

BMW e36 coupe , Mitsubishi Eclipse , Toyota Celica , Mercedes CLK , może coś z tego
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

02 Paź 2010, 22:39

bryczki ogólnie super ALE:
BMW odpada bo nie widzę się za fajerą BMY, a z benzyną i częściami to tanio nie wyjdzie.

Mercedes jest ok elegancki i zadziorny ale ile np. to [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] może palić i jak z cenami w aso (pytanie do jakiegoś posiadacza)?

Mitsubishi Eclipse jeżeli to tylko 2 gen a te są zajeżdżone (ale może jakaś okazja się trafi).

Toyota celica auto cudne ale jak z częściami do niej w Polsce (niech jakiś użytkownik się wypowie).

Macie jeszcze jakieś inne pomysły?

Co myślicie np. o tym [link do oferty na Allegro wygasł] ?

I co sądzicie o "gazowaniu" silników.
andrut
Nowicjusz

02 Paź 2010, 22:51

Ja bym się rozglądną za jakimś 1.9 130km. Małe spalanie a dynamika jest jak najbardziej ok.

Co do gazowanych aut moje zdanie jest takie. Gazować auto opłaca się wtedy kiedy do dyspozycji mamy auto młode i zamierzamy o nie dbać. I jest to opłacalne w takim przypadku. Ale według mnie bez sensu jest gazować 10 auto bo niby jezdzimy o polowe taniej ale jak coś się sypnie to wtedy jest ból...

Gdyby gaz były całkowicie ok to nie sprzedawano by silników diesla :wink:
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

02 Paź 2010, 23:37

CLK to nic innego jak C-klasa W202 w innym przebraniu.
Dokładnie ta sama płyta podłogowa, to samo zawieszenie, te same silniki więc części są tanie i łatwo dostępne.
Jeźdzę takim(W202) a w mojej rodzinie jest od ponad 5 lat i 150tys. km i z czystym sumieniem polecam ten samochód(W208).
Bardzo dobra jakość ogólna samochodu, wysoka jakość materiałów i wykończenia, świetne zawieszenie i kompressor który w bardzo przyjemny i kulturalny sposób rozwija swoją moc.
LPG jest jak najbardziej ok, niestety Mercedes z kompressorem nie lubi się z LPG.
Jeśli koniecznie chcesz go gazować lepiej rozglądaj się za zwykłym 2.0 albo V6(choć te są wyraźnie droższe).
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2010, 11:41

moze jakas A4 z dobrym silnikiem np. 1.8T tylko jak ma byc w miare ekonomicznie to raczej na gazie.mialem okazje jezdzic 150 konna A4 i powiem szczerze ze robi wrażenie. Golf IV.Fiat Stilo Abarth ( niestety dosc trudno dostepny)
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy tempomat w samochodzie oszczędza paliwo?
    Używanie tempomatu może przyczynić się do oszczędności paliwa w pewnych okolicznościach, ale nie zawsze i o tym trzeba pamiętać. Jazda z wykorzystaniem tempomatu umożliwia utrzymanie stałej prędkości pojazdu, co pozwala na ...

03 Paź 2010, 12:11

andrut: a moze hyundai coupe z silnikiem v6? moze uda ci sie wyrwac za 20k rocznik 2002 i w gore, ale trzeba poszukac. W miescie pali gdzies 12l, czesci nie sa drogie, sa w maire dostepne. co do gazu, to jak zalozysz profesjonalnie sekwencje i bedziesz dobrze zserwisowac auto, nie powinno byc zadnych problemow, a jezdzic bedzie mozna dwa razy wiecej za takie same pieniadze ;) tylko pameitaj, aby na isntalacji nei oszczedzac.
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

03 Paź 2010, 12:22

LethalPwnager wybacz ale do hyundaia nie jestem przekonany i nie będę tego zmieniał.

Jak na razie najbardziej podobają mi się Mercedes CLK i Audi A4 ale może jest tu jakiś szczęśliwy (lub nie) użytkownik audi A3 1.8t 150 albo 180 km z lat 1996 - 2003 który powie mi coś o tym samochodzie?
andrut
Nowicjusz

03 Paź 2010, 13:03

Peugeot 406 coupe :

[link do oferty na Allegro wygasł]
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

03 Paź 2010, 13:06

Peugeot wygląda fajnie ale jak z ajwarami? Bo podobna francuzy lubią się sypać.I jest chyba za ciężki do tego motoru. :cry:

A i co myślicie o audi ww.
andrut
Nowicjusz

03 Paź 2010, 13:12

sypać , owszem ale te naszpikowane elektroniką , to auto nie jest nią naszpikowane . Wydaje mi się że to jest fajna alternatywa
Firma Mar-car zajmujemy się handlem samochodami używanymi . Wiecej info priv lub gg
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Paź 2010, 13:14

Peugeot do mnie nie przemawia wybacz :mrgreen:
andrut
Nowicjusz

03 Paź 2010, 13:18

do niczego nie namawiam :D dałem tylko propozycje , skoro wolisz auta niemieckie to popatrz może za E46 w coupe

[link do oferty na Allegro wygasł]

silniki 1.8i mimo że mają dość niską moc , to bardzo dobrze radzą sobie z tym autkiem ;d

a co do tego że peugeot jest za ciężki do tego silnika to zobacz

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

:mrgreen:
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

03 Paź 2010, 13:38

BM odpada bo to BM

A Peugeot na moje oko jest wolniejszy od mojego passata :evil:
andrut
Nowicjusz

03 Paź 2010, 14:27

tyle że im większy silnik tym większe spalanie ;d a pisałeś że chciałbyś aby nie przekraczał spalanie 10l :D hmmm to nie wiem jakie autko by Ci doradzić , żeby spełniało twoje wymagania :mrgreen:
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika