REKLAMA
Hej !
Otóż szukam samochodu klasy średniej , w miarę nowego.. ale też ... oszczędnego ...
Cena .. no mogę zawsze odłożyć kupno w czasie.
I tutaj mam dylemat .. Mieszkam w Holandii obecnie (Dlatego bardzo duży silnik nie bardzo wchodzi w grę) .. za jakoś pół roku wracam do Polski i wg. moich planów zostane minimum rok , później możliwe, że znów gdzieś wyemigruję, albo pójdę na studia więc gotówki może być mniej .
Tak więc czego wymagam ?
- Klima, podgrzewane lusterka, może podgrzewana przednia szyba jak się trafi?
- Samochodem możliwe, że będę robił trasy Holandia - Polska , dlatego szukam czegoś większego tj. większy bagażnik.
Diesiel/benzyna? Tutaj bez jakiejś większej preferencji, chciałbym , żeby zamykało się to w 6 litrach tj. spalanie kolo 30 zł , ale pamiętając, żeby nie zrujnowało mi portfela jadąc w Holandii do PL na autostradach .
- bagażnik ! 400 litrów minmum i chętnie liftback
Zastanawiam się nad EcoBoost .. owszem przy jeździe 80 ponoć spala 3.5 l , ale przy 120 ponoć srednio 5.5-6 ?
Bo diesel ? Kiedyś ktoś mi mówił "Jak diesiel to nowy " Obecnie mam Fieste i w sumie spoko.
Moje typy to:
Focus z Ecoboost
Mondeo z Ecoboost
Civic 1.4 140 KM - jeśli wierzyć ok 6 w trasie (najcześciej używam tak samochód) byłoby akceptowalne .. i UFO i ewentualnie ten nowszy .
Passat, bądź jetta, ale tutaj jaki silnik ?
Myślałem jeszcze o Priusie, ale jeśli zdecyduję się na studia .. i wyskoczy mi awaria na duży koszt ?
I w sumie .. mógłbym wybrać w tych cenach coś z Audi..kusi mnie A4... ale czy jest w moim przypadku sens ? "Fejm" większy, ale czy jako później student utrzymam takie cacko ? hehe Bo koszt będzie przecież większy.
Czy możecie dodać coś od siebie ? Będę wdzięczny.